Τη στιγμή που η Ε.Ε. επιβάλλει μείωση του όγκου μέχρι το 2018 κατά 80% στα κράτη – μέλη, τη στιγμή που οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ έχουν κηρυχθεί με νόμο παράνομοι και επιβάλλεται οι δια των ΧΥΤΥ διαχείριση των απορριμμάτων και τη στιγμή που στην περιφέρειά μας σχεδιάζουμε Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης, που παρά τις όποιες αντιδράσεις αυτό που πρέπει να έχει γίνει συνείδηση είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΎΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ και να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο, στην πόλη μας η καθημερινή πρακτική «διαχείρισης» είτε στο στάδιο της πηγής είτε στο στάδιο της αποκομιδής καταδεικνύει ότι είμαστε δέσμιοι μιας νοοτροπίας ζαμανφουτισμού και μιας κουτοπόνηρης νοοτροπίας που έγκειται στο: «Μακριά τα σκουπίδια απ’ την πόρτα μου έστω και…ως την πόρτα του γείτονα»!
Έτσι παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο, συμπολίτες μας που ενοχλούνται από τους κάδους που έχει εγκαταστήσει ο δήμος πλάι στην οικοδομή τους να επιδίδονται σε νυχτερινές και ύπουλες… επιχειρήσεις μεταφοράς τους σε σημεία που δεν ενοχλούν τους ίδιους με αποτέλεσμα να τους …ψάχνουν τα απορριμματοφόρα για να τους αδειάσουν ή το ειδικό πλυντήριο που τα ακολουθεί και άρχισε από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο της διαδικασία πλύσης και απολύμανσης των κάδων! Το αποτέλεσμα αυτής της ασυνείδητης και αυθαίρετης ενέργειας αποτελεί τον πήχη μέτρησης της παιδείας και της κουλτούρας μας και καταδεικνύει πόσο χαμηλός είναι! Τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες η διαχείριση αρχίζει από την πηγή με επιλογή των ανακυκλώσεων και μη υλικών εμείς μεταφέρουμε τους κάδους στην πόρτα του γείτονα!
Όμως το θέμα έχει και άλλη διάσταση που αφορά στην αποκομιδή για την οποία είναι υπεύθυνος ο Δήμος Ξάνθης. Η έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα, η έλλειψη απορριμματοφόρων, γενικά της ανάλογης υποδομής στην υπηρεσία καθαριότητας, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αποκομιδή σε σημείο μάλιστα που ο αντιδήμαρχος για την καθαριότητα και το πράσινο κ. Τάσος Θεοδωρίδης να δηλώσει στο «Ε»: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τους συμπολίτες μας. Από παιδεία μηδέν…Μεταφέρουν τους κάδους και δυσκολεύουν το έργο μας»!
Παράλληλα ο κ. Θεοδωρίδης είχε και άλλο λόγο να νιώθει απογοητευμένος: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από το πώς λειτουργεί η υπηρεσία καθαριότητας στο Δήμος μας. Έχουμε έλλειψη προσωπικού. Ήδη έληξε η σύμβαση 7 υπαλλήλων και από τις 8μηνες προσλήψεις που έγιναν πήραμε μόνο 3 οδηγούς. Δεν έχουμε απορριμματοφόρα για τα ογκώδη υλικά. Τα δύο μικρά απορριμματοφόρα της ΕΑΠΑΞ που είχαμε δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο δήμο (δεν έχουν άδεια και πινακίδες) και συνεπώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε έτσι όπως θέλουμε, στο έργο μας. Ειδικά στην Παλιά πόλη δεν έχουμε πρόσβαση. Επίσης οι συμπολίτες μας παρκάρουν όπου να’ ναι και δυσκολεύουν το έργο των απορριμματοφόρων που δεν μπορούν να κάνουν αποκομιδή απ’ όλους τους κάδους». Αυτή είναι η ζοφερή κατάσταση που περιγράφει ευκρινώς πώς εννοούν τη «διαχείριση στην πηγή» των σκουπιδιών οι Ξανθιώτες!
Μαριάννα Ξανθοπούλου