ΔΙΑ… της οδού… της έντονης διαφωνίας κατέληξαν σε ΟΜΟΦΩΝΗ… συμφωνία στον Τόπειρο, λέγοντας ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Εύλαλο, με μοναδικό θέμα: Ενημέρωση επί της «Έκθεσης προόδου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων», της Περιφέρειας που συζητήθηκε σε σύσκεψη των ΤΕΔΚ (τον προηγούμενο μήνα). Σημειώνεται ότι – όπως τόνισε ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου – ο φάκελος αυτός καθώς και οτιδήποτε σχετικό με το Σχέδιο της Περιφέρειας έγγραφο δεν επιδόθηκε ποτέ στο Δήμο Τοπείρου, αλλά έπεσε στην …αντίληψή του, καθώς κλήθηκε ως μέλος της ΤΕΔΚ στη σύσκεψη των ΤΕΔΚ, ( 12 Απριλίου του 2007), καυτηριάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο της στάση της περιφέρειας απέναντι σ’ ένα δήμο που έχει επιλέξει να εφαρμόσει το Σχέδιό της.
Το κλίμα της δημοτικής συνεδρίασης
Είναι …στραβό το κλίμα το πυροδότησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παυλακάκης ήρθε και απόγινε…μετά την συμπερασματική παρουσίαση της έκθεσης προόδου που εκπονήθηκε δια του δήμου από την μηχανικό περιβάλλοντος κα Μαρία Χατζηγιαννάκου, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Η …πρόοδος του Σχεδίου της Περιφέρειας έγκειται στην τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων που αναφέρονται στο σχέδιο (σταθμοί μεταφόρτωσης, κατασκευή ΧΥΤΥ – καταληκτική ημερομηνία Δεκέμβριος 2008), ενώ αναφέρεται ως «πρόβλημα» στην έκθεση, η απόφαση του Δ.Σ. Τοπείρου για μη παραχώρηση του χώρου του ΧΥΤΑ για την κατασκευή ΧΥΤΥ, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα αντίκρουσης του κ. Χατζηευαγγέλου, στις κρούσεις του κ. Παυλακάκη που του επέσειε κατηγορίες για ολιγωρία, αδράνεια και όχι μόνο…
Απόσπασμα συμπεράσματος της έκθεσης προόδου
«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι υπάρχει τροποποιημένη εγκριτική απόφαση Ε(2006)6913/15-03-2006 για την οποία δεν λάβαμε γνώση. Η τροποποιημένη απόφαση δίνει χρονική παράταση στον χρόνο υλοποίησης, όπως φαίνεται από την Συνοπτική Έκθεση Προόδου.
Ειδικότερα, εξετάζονται αρχικά τα υποέργα ένα προς ένα, σχολιάζεται η εξέλιξή τους και προσδιορίζονται τα νέα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, μετέπειτα σχολιάζονται οι ειδικοί όροι του έργου και προσδιορίζονται τα νέα χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίησή τους».
Παυλακάκης: «Επί ποίου θέματος να πάρουμε απόφαση; Βρισκόμαστε στο σημείο of. Να πούμε τι, σε ποιόν και για ποια συγκεκριμένη ενέργεια. Δεν κινηθήκατε όταν έπρεπε…Δεν προσφύγατε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως έκανε η «Κίνηση Πολιτών» για να προσβάλετε ενδιάμεσες αποφάσεις…»
Χατζηευαγγέλου: «Παίρνουμε στον κατάλληλο χρόνο τις κατάλληλες αποφάσεις αναλαμβάνοντας τα ρίσκα! Η δική μας απόφαση( απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού συμβουλίου) και η καταψήφιση του Νομάρχη(σ’ όλα τα περιφερειακά συμβούλια), τον οποίο και συγχαίρω, ήταν τα μόνο προσκόμματα στο Σχέδιο της Περιφέρειας. Ιδού η απόδειξη ότι δεν ολιγωρήσαμε»!
ΔΙΑΜΑΘαινε με έγγραφα – πυροτεχνήματα
Το «ζιζάνιο» περί συμμετοχής Χατζηευαγγέλου στη ΔΙΑΜΑΘ Α.Ε (εταιρεία που συστάθηκε και αναφέρεται στο Σχέδιο ως φορέας διαχείρισης του έργου), έσπειρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μακρίδης και ακολούθησαν οι… θύελλες Παυλακάκη, ο οποίος κραδαίνοντας ως τρόπαια δύο έγγραφα εγκαλούσε τον δήμαρχο Τοπείρου για συμμετοχή του δι’ υπογραφής ενώπιον συμβολαιογράφου στη συστατική πράξη της εταιρεία αλλά και ένα άλλο έγγραφο της Νομαρχίας Ξάνθης (31/1/2006) «Ανακοίνωση καταχώρισης στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της ΔΙΑΜΑΘ όπου αναφέρεται και το όνομα του κ. Χατζηευαγγέλου «μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΘ».
Τα αίματα άναψαν…και ο κ. Χατζηευαγγέλου πήρε το λόγο επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ δεν ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΘ, ποτέ δεν πήρε μέρος σε καμία συνεδρίαση , ποτέ δεν του απεστάλη σχετικό έγγραφο, ότι η αναφορά του ονόματός του έγινε εν αγνοία του από τον Δήμαρχο Ξάνθης, χωρίς να έχει λάβει γνώση και επιπρόσθετα ότι η ΔΙΑΜΑΘ ήταν μια εταιρεία ανενεργή και με την αλλαγή του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων είναι παράνομη καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να συστήνουν ανώνυμες εταιρείες …συνεπώς πολύς καυγάς για …δημιουργία εντυπώσεων! Η κόντρα Παυλακάκη – Χατζηευαγγέλου κορυφώθηκε με βολές του τύπου «…είστε κοινός συκοφάντης» όταν ο κ. Παυλακάκη επέμενε να μάθει τις μετοχές του Δήμου Τοπείρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΙΑΜΑΘ και ανέφερε ότι η ΤΕΔΚ Ξάνθης έχει 320 μετοχές αξίας 16.000 ευρώ. Αυτό ήταν και το σημείο που «έπιασε» ο κ. Χατζηευαγγέλου και στοιχειοθέτησε τον ισχυρισμό του περί «πυροτεχνημάτων Παυλακάκη» για εντυπωσιασμό, τόνισε ότι ο Δήμος Τοπείρου δεν έχει καμία μετοχή αλλά …απλά είναι μέλος της ΤΕΔΚ Ξάνθης.
Για την ταμπακιέρα…
Και αφού εκτονώθηκε η κατάσταση ήλθε η ώρα της …ταμπακιέρας και το ζητούμενο ήταν «τι μπορεί να αποτρέψει τα Σχέδια της Περιφέρειας». Ο κ. Μπένης εκ μέρους της «Κίνησης Πολιτών» κατέθεσε την άποψη ότι αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι η νομική προσβολή των αποφάσεων και να υπάρχει μαζικότητα στην άρνηση. Επίσης σημείωσε ότι είναι «μύθος» ο περιφερειακός σχεδιασμός που επικαλείται ως επιταγή της Ε.Ε., η περιφέρεια και ότι ο σχεδιασμός μπορεί να είναι ανά νομό, όπως στην Πελοπόννησο. Τη συναίνεσή του κατέθεσε και το τοπικό συμβούλιο Εξοχής δι’ εκπροσώπου του και ο κ. Δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου αφού συνεπαρμένος από μια εξομολογητική διάθεση με συναισθηματική φόρτιση, ζήτησε συγνώμη από τις παλιότερες και μελλούμενες γενιές για την περιβαλλοντική κατάσταση που μας παρέδωσαν και αυτή που θα παραδώσουμε, πρότεινε να πει το συμβούλιο ένα ηχηρό ομόφωνο «ΟΧΙ» στο Σχέδιο της Περιφέρειας το οποίο και ομονόησε ομόφωνα.
Το «ΟΧΙ» του δήμου Τοπείρου
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου Ν. Ξάνθης αποφασίζει ομόφωνα:
1) Όσο υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός που οδηγεί στο να καταλήξουν τα απορρίμματα όλης της Περιφέρειας στο Νομό μας και όσο όλη η σχετική διαδικασία γίνεται ερήμην του Δήμου Τοπείρου και ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών μας, τάσσεται ενάντια στο σχέδιο και το απορρίπτει.
2) Δίνει εντολή στο Δήμαρχο η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι η δεσμευτική θέση του και ως Προέδρου του Σ.Δ.Α.Ν.Ξ.
Επίσης, μέσω του Συνδέσμου να προσκληθούν όλοι οι φορείς του Νομού και οι θεσμικοί εκφραστές (Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Δήμοι, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Βουλευτές κλπ) να εκφράσουν τη θέσ&