Δικαιοσύνη …ώρα ΜΗΔΕΝ

0

Γενικευμένη ήταν η Αποχή των Δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους τόσο πανελλαδικά όσο και στην Ξάνθη την Τετάρτη 25 Απριλίου, η οποία αποφασίστηκε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε στη Φλώρινα 20 – 21 και 22 Απριλίου. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης τα αιτήματα των Δικηγόρων δεν είναι συντεχνιακά αλλά αφορούν στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει φτάσει σε οριακό σημείο»…

… επισημαίνει ο κ. Γούναρης και εστιάζει τα προβλήματα στο χώρο της: α) Στις καθυστερήσεις στην απονομή της που οδηγούν ουσιαστικά στην αρνησιδικία και ο πολίτης δυσκολεύεται πολύ να προασπίσει τα συμφέροντά του. β) Με την αφορμή τις αποκαλύψεις για παραδικαστικό κύκλωμα έχει παρατηρηθεί κυρίως σε ανώτερα δικαστήρια ότι οι δικαστές λειτουργούν κάτω από ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας: «Αυτά δεν είναι ευχάριστοι οιωνοί για την απονομή της δικαιοσύνης, μιας λειτουργίας που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου κυρίως πολίτη για την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του. Όλα αυτά μας ανησυχούν πολύ. Οι δικηγόροι ως θεσμικοί παράγοντες έχουν και είχαν λόγο στα ζητήματα αυτά. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας αλλά δυστυχώς και από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και από την ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν πήραμε απαντήσεις. Θα θέλαμε γενναιότερα και πιο άμεσα μέτρα. Για το λόγο αυτό έχουμε εξαγγείλει και υλοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία της 24ωρη πανελλαδική απεργία και ευελπιστούμε ν’ αποτελέσει το καμπανάκι για να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα αυτά που ταλαιπωρούν όλους και μας και κυρίως του πολίτες».

Αναφορικά με το κατά πόσο το παραδικαστικό έχει προκαλέσει ρήξη στη σχέση πολίτη – Δικαιοσύνη ο κ. Γούναρης σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά κρίνεται και δοκιμάζεται κάθε φορά και οι προσπάθειες των λειτουργών κατατείνουν σ’ αυτό ακριβώς: Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη και στους υπόλοιπους θεσμούς γιατί αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Οι θεσμοί να λειτουργούν γρήγορα αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παράλληλα με τους Δικηγόρους τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιοποιήθηκε και αφορούσε στην κατάσταση της Δικαιοσύνης, σ’ όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι για την Ελλάδα η κατάσταση είναι απελπιστική. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σ’ όλους σχεδόν του δείκτες και πρώτοι μόνο σ’ ένα δείκτη: Στο χρόνο προφυλακίσεων.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός είναι περίπου ένα έτος στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος χρόνος προφυλάκισης στις άλλες χώρες είναι 5,5 μήνες και το πιο ανησυχητικό είναι από τους 100 πολίτες που προφυλακίζονται οι 38 απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ποινή που σημαίνει ότι έχουν κρατηθεί προσωρινά άδικα και χωρίς λόγο.

Αυτό αποτελεί και λυδία λίθο του τρόπου λειτουργίας και των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και επιτάσσει την άμεση λήψη μέτρων καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμό, θεμέλιο και στυλοβάτη του οικοδομήματος της Δημοκρατίας και ισχυρή ανεξάρτητη καλύτερη και γενναιότερη δικαιοσύνη είναι δείκτης ευρωστίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…