Το βιβλίο του γνωστού και αγαπημένου ηθοποιού Άγγελου Αντωνόπουλου ¨Οι επιβάτες του Φεγγαριού’ αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της ευαισθησίας του αλλά και του επηρεασμού του απ’ την πολύχρονη θεατρική πορεία του.
Την Τρίτη 24 Απριλίου 2007, στις 18.30΄, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο πολυχώρο των βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού ηθοποιού Άγγελου Αντωνόπουλου, ‘Οι επιβάτες του φεγγαριού’. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τις εκδόσεις «Αιώρα», την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, την Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Δήμου Ξάνθης και των βιβλιοπωλείων ‘Παπασωτηρίου’.
Το βιβλίο
Το βιβλίο παρουσίασαν οι φιλόλογοι Θ. Μουσόπουλος και Β. Παπαδοπούλου που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ευαισθησία που πηγάζει απ’ το βιβλίο και αποτυπώνει την καλλιτεχνική φύση αλλά και τον επηρεασμό του συγγραφέα απ’ την πολύχρονη όσο και επιτυχημένη καριέρα του ως ηθοποιού.
Όπως τόνισε ο κ. Μουσόπουλος πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στις τομές που συμβαίνουν στη ζωή μας, πριν και μετά το γάμο ενώ αναδύεται ο σεβασμός στον άνθρωπο αλλά και στο λόγο. Κλείνοντας την παρουσίασή του ο φιλόλογος ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο βιβλίο φαίνεται μια άλλη πτυχή του συγγραφέα αφού είναι ένα βιβλίο με ιδιαιτερότητες και προσφέρει αναγνωστική απόλαυση.
Η Β. Παπαδοπούλου χρησιμοποίησε κάποιες λέξεις – κλειδιά που την συγκίνησαν και την ‘άγγιξαν» κατά την ανάγνωση και βασισμένη σ’ αυτές, έκανε μια διαφορετική αναφορά στο περιεχόμενό του ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μοιάζει με θεατρικό έργο, μοντέρνα σκηνοθετημένο όμως, με φλας μπακ και φλας φόργουορντ που ο σκηνοθέτης τα περνά χωρίς τα πρόσωπα να ντύνονται με ρυτίδες και τα κεφάλια με λευκές περούκες.
Ο συγγραφέας
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Πολλά χρόνια δάσκαλος κι ο ίδιος, υπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου. Με το γνωστό χαρακτηριστικό ύφος του και την ακόμη πιο χαρακτηριστική φωνή του, ο συγγραφέας Άγγελος Αντωνόπουλος με τη σεμνότητα που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, μας ανέφερε τα εξής: «με τα λόγια που ακούω στις παρουσιάσεις του βιβλίου, από πόλη σε πόλη, θα φτάσω να πιστέψω ότι έγραψα ένα καλό βιβλίο. Το τρακ που νιώθω για το βιβλίο είναι διαφορετικό απ’ αυτό του ηθοποιού. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής για τον δίαυλο που δημιουργήθηκε με τον αναγνώστη. Είναι εντελώς διαφορετικά όμως να ‘παίζεις’ ένα έργο και να ‘παίζεις’ με τις λέξεις, με τον λόγο. Θυμάμαι κάποτε που με είχαν καλέσει στη Βοστώνη να αποδώσω ποίηση, ανέβηκα στο βήμα χωρίς να έχει κάνει κάποιος μια εισαγωγή κι ένιωθα ότι έπρεπε εγώ κάτι να πω πριν αρχίσω να απαγγέλλω. Μπαίνοντας στην αίθουσα είχα δει γραμμένη σε μια επιγραφή την ελληνικότατη λέξη ‘ΛΟΓΟΣ’, στα ελληνικά. Θυμήθηκα τον Απόστολο Παύλο και είπα κι εγώ ‘είδα σε μια προμετωπίδα τη λέξη ‘λόγος’, γι’ αυτό θα σας μιλήσω. Και συνέχισα, ο λόγος δεν έχει μόνο την έννοια της λαλιάς αλλά και της νόησης. Οι λέξεις είναι δομικά υλικά και οι ποιητές είναι όπως οι αρχιτέκτονες, χτίζουν ολόκληρα οικοδομήματα απ’ τον Αισχύλο μέχρι σήμερα».
Τη διαφορά του ηθοποιού απ’ τον συγγραφέα μας ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αντωνόπουλος λέγοντας: «ο ηθοποιός ξέρει αλλιώς τον λόγο απ’ ό,τι ο συγγραφέας. Μπορεί να είναι αιρστουργηματικός ο γραπτός λόγος αλλά στην απόδοση αλλάζει η αρχιτεκτονική της φράσης. Μπορεί λοιπόν η ιδιότητά μου του ηθοποιού, να με βοήθησε να αποδώσω καλύτερα αυτό που ήθελα να πω» ενώ τόνισε τις διαφορετικές επισημάνσεις που διαπίστωσε ότι έκανε ο καθένας για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα.
Κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου του ο συγγραφέας, διάβασε με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου του και δέχτηκε ερωτήσεις απ’ το κοινό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ