Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αποσυμφόρηση στην Εφορία – «συμφόρηση» στους λογιστές!

Αποσυμφόρηση στην Εφορία – «συμφόρηση» στους λογιστές!

0
doy xanthis-empros

Μια νέα Εφορία γεννιέται με το νέο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά

 

Θετική υποδοχή από τους Εφοριακούς – Προβληματισμός στους λογιστές που θα κληθούν ν’ αναλάβουν και την δουλειά του εφοριακού χωρίς αμοιβή!

 
 
Ως «κοσμογονία» χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών στις Εφορίες. Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δεν αλλάζει μόνο η μορφή των Εφοριών και των εισπρακτικών φορέων αλλά και όλο το μοντέλο λειτουργίας καθώς η φιλοσοφία πάνω στην οποία «οικοδομήθηκε» η σχέση φορολογούμενου – εφοριακού παρεμβάλλοντας μεταξύ τους ως …ενδιάμεσο την τεχνολογία με την χρήση του ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας!
 
Μια νέα Εφορία γεννιέται…
Ειδικότερα στην νέα Εφορία το χρήμα σε φυσική μορφή δεν έχει θέση, ούτε οι χάρτινες δηλώσεις. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά! Οι Εφορίες θα περιοριστούν μόνο στον έλεγχο και δεν θα λειτουργούν ως εισπρακτικοί φορείς. Αυτή η αρμοδιότητα μετακυλύεται στις τράπεζες! Επίσης βασικός στόχος είναι η πάταξη της διαφθοράς με την κατάργηση της προσωπικής συναλλαγής και επαφής μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών – ελεγκτών. Μάλιστα οι ελεγκτές θα επιμορφώνονται διαρκώς και σύντομα θα αποκτήσουν τη δική τους «Ακαδημία». Αν πιάνουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με κινητά υπηρεσιακά τηλέφωνα και laptop, έως χρηματικά μπόνους και επαίνους!
 
Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά: Κάθε φορολογούμενος θα έχει το προφίλ του…
Όμως κοσμογονικές αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο λειτουργίας των φορολογούμενων οι οποίοι: 1) Δεν θα πληρώνουν φόρους με βάση μόνο ότι δηλώνουν αλλά και με βάση όλα όσα θα γνωρίζει η εφορία πριν από αυτούς γι’ αυτούς. 2)Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν θα λιμνάζουν μέχρι να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 3) Οι φορολογούμενοι με χρέη θα ενημερώνονται κάθε μήνα ότι έχουν εκκρεμότητες και για ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1.000 ευρώ η εφορία θα μπορεί να μπαίνει στον τραπεζικό τους λογαριασμό για κατάσχεση με συνοπτικές διαδικασίες(ηλεκτρονικές κατασχέσεις)!
Στον δικτυακό τόπο elenxis κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του προφίλ και ανάλογα με τη συναλλακτική του δραστηριότητα θα παίρνει μόρια που θα του δίνουν προτεραιότητα για έλεγχο. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2015, κάθε φορολογούμενος θα έχει τον δικό του φάκελο στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ενώ η ΓΓΔΕ θα αντλεί στοιχεία από το ΙΚΑ, τους δικηγορικούς συλλόγους και τα δικαστήρια έως το Κτηματολόγιο και τον ΕΟΠΥΥ.
 
Θετική υποδοχή από τους Εφοριακούς
«Πολύ θετικές», χαρακτηρίζει τις αλλαγές η Διευθύντρια της ΔΟΥ Ξάνθης επισημαίνοντας: «Μ’ αυτό τον τρόπο καταργούνται οι ουρές στις Εφορίες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η διαφάνεια και παράλληλα καλλιεργείται η υπευθυνότητα από την πλευρά φορολογουμένων. Όλες οι αλλαγές είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά κάτι που ισχύει από χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες».
 
Προβληματισμός στους λογιστές
Ζητούμενο όμως παραμένει αν οι φορολογούμενοι στην πλειοψηφία τους μπορούν να ανταποκριθούν δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό (κυρίως ηλικιωμένοι) είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν ως συνδετικοί κρίκοι οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές οι οποίοι αναλαμβάνουν να καλύψουν το ηλεκτρονικό κενό και να διεκπεραιώσουν τις φορολογικές υποθέσεις του φορολογούμενου – πελάτη τους. Μόνο που αυτό σημαίνει γι’ αυτούς επιπλέον φόρτο δουλειάς και αύξηση του κόστους της εργασίας τους , χωρίς έξτρα αμοιβή καθώς όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην γενικότερο συμφωνημένου από πριν πλαισίου παροχής υπηρεσιών,. Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός – λογιστής κ. Γιώργος Μπερμπέρογλου: «Μεταβιβάζεται στον φοροτεχνικό – λογιστή όλη η δουλειά του εφοριακού. Δεκαπλασιάζεται ο φόρτος εργασίας με παράλληλη αύξηση του κόστους. Όμως δεν θα πληρωθούμε γι αυτή την επιπλέον δουλειά! Ο λογιστής έχει προσωπική σχέση με τον πελάτη. Δεν μπορεί μέσα στην κρίση ν’ αυξήσει την τιμή όταν βλέπει ότι ο πελάτης του δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί και τον χρωστάει για τις υπηρεσίες που του έχει ήδη παράσχει»! Επιπρόσθετα ο κ. Μπερμπέρογλου υπογραμμίζει ότι το σύστημα είναι πολύπλοκο, οι ημερομηνίες είναι πολύ πιεστικές και επιπλέον δεν υπάρχει καλή συνεργασία του Υπουργείου με τα συνδικαλιστικά όργανα των φοροτεχνικών, γεγονός που δυσκολεύει τον τρόπο λειτουργίας των φοροτεχνικών και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
 
1.Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου πρόκειται να καταγραφεί ηλεκτρονικά. Στη μερίδα του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου εκτός από ακίνητα και αυτοκίνητα θα καταγραφούν καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια μέχρι και συλλογές έργων τέχνης.
2.On line ενημέρωση: Ο φορολογικός μηχανισμός θα αντλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα οικονομικά δεδομένα για τους φορολογούμενους από συμβολαιογράφους, τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ
3.Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια: Κάθε μήνα κάθε οφειλέτης του δημοσίου θα ενημερώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο για το ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει στο δημόσιο ταμείο.
4.Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Η εφορία θα προχωρά μέσω ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στην κατάσχεση κάθε είδους κινητού περιουσιακού στοιχείου των φορολογούμενων και όχι μόνο σε τραπεζικά υπόλοιπα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια). Η κατάσχεση θα γίνεται με ταχεία διαδικασία. Θα μπορούν να γίνονται άμεσες αναλήψεις (direct debiting) από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέος ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας)
5.Μητρώο τραπεζικών καταθέσεων: Ο φορολογικός μηχανισμός θα είναι ουσιαστικά on line με τις τράπεζες αφού με την ολοκλήρωση του τραπεζικού μητρώου θα είναι πολύ εύκολη η πληροφόρηση των φορολογικών αρχών για τα τραπεζικά υπόλοιπα των φορολογούμενων, τις μεταβολές και τις συναλλαγές.
6.Βαθμολόγηση κάθε φορολογούμενου για τον κίνδυνο φοροδιαφυγής: Με βάση ένα σύστημα βαθμών, κάθε φορολογούμενος θα βαθμολογείται για την επικινδυτότητα φοροδιαφυγής. Η βαθμολογία θα εξαρτάται από το είδος και τον όγκο των συναλλαγών του φορολογούμενου, την πηγή του εισοδήματός του κλπ. Με βάση τη βαθμολογία θα επιλέγεται ποιος θα ελέγχεται φορολογικά και ποιος όχι.
7.Διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ: Θα διενεργούνται διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου του υπουργείου Μεταφορών και του αρχείου οχημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Τα ΚΤΕΟ ενημερώνουν τακτικά το υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο για το ποια οχήματα ελέγχονται.
8.Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου που επισπεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών: Αυτό θα γίνεται μέσω ειδικού ιστότοπου. Προωθείται και η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.
9.Δημιουργείται «ακαδημία» υπαλλήλων του φορολογικού μηχανισμού σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα.
10.Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των φορολογικών διαδικασιών: Όλες οι φορολογικές δηλώσεις, θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υποδομή για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου που σήμερα εξακολουθούν να υποβάλλονται χειρόγραφα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…