Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ S.O.S. από τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

S.O.S. από τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

0
viomixania

Στρέφουν το «βλέμμα» στην Ε.Ε. και ζητούν κίνητρα για να επιβιώσουν – Προβλέπεται στη συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

 

Ενέργειες του ΣΒΒΕ για να μην επιστραφούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν στις επιχειρήσεις της Θράκης

 
 
Το «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι βιομήχανοι της ΑΜΘ και απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας κίνητρα για να αυξηθούν οι επενδύσεις και να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει από την «λαίλαπα» της κρίσης. Σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Γιώργο Στεργίου, παρουσία εκπροσώπων των επιχειρήσεων της ΑΜΘ έγινε εκτενής ανάλυση της προβληματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματικότητα της περιοχής, εντοπίστηκαν τα προβλήματα και τέθηκε το πλαίσιο των κινήτρων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προβλέπεται ρητά στη συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τις προβληματικές περιφέρειες. Σημειωτέον ότι η περιφέρειά μας είναι προτελευταία στην κατάταξη με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, γεγονός που την καθιστά επιλέξιμη για χορήγηση ενισχύσεων από την Ε.Ε.
 
Οι βιομήχανοι της ΑΜΘ ζητούν κίνητρα από την Ευρώπη
Συγκεκριμένα στο αίτημα που αποφασίστηκε να υποβληθεί άμεσα προτείνονται
 
– Τη θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους, για την υποβοήθηση της βιωσιμότητας των παραμεθόριων επιχειρήσεων και για την ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
– Την επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, σε μια εποχή όπου το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στη χώρα βρίσκεται στα ύψη. Ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να αποτελέσει έμμεση ενίσχυση του υψηλότατου μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει σήμερα υπέρμετρα τις επιχειρήσεις της περιοχής. Έτσι, η μεταποιητική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να γίνει ανταγωνιστικότερη και να «ξαναδεί» και πάλι μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης.
– Τη θεσμοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων και συγκεκριμένα υψηλών ποσοστών επιχορήγησης, για την υλοποίηση επενδύσεων από μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την παραμεθόρια περιοχή. Σε μια εποχή όπου κεντρικό ζητούμενο είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια, η συμπερίληψη ενός τέτοιου μέτρου πολιτικής στο επόμενο ΕΣΠΑ για το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αποτελεί βασική προϋπόθεση επιβίωσης των τοπικών επιχειρήσεων.
Και την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως είναι η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή, η εκβάθυνση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η νέα χάραξη του σιδηροδρομικού δικτύου, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και η βελτίωση των υποδομών στις βιομηχανικές περιοχές.
 
Ενέργειες του ΣΒΒΕ για να μην δοθούν τα λεφτά των ενισχύσεων πίσω…
Παράλληλα όπως μας πληροφορεί ο γραμματέας του ΣΒΒΕ κ. Βασίλης Σκαρλάτος γίνονται ενέργειες από τον ΣΒΒΕ μέσω επαφών του με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ώστε να διευθετηθεί το φλέγον ζήτημα που βρίσκεται σε μια έωλη κατάσταση και αφορά την επιστροφή των ενισχύσεων έντοκα μάλιστα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις της περιοχής μας καθώς κρίθηκε ότι δημιούργησαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ όμορων περιφερειών και κλάδων. Πρόκειται για την επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) ή τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου: «Προσπαθούμε να άρουμε αυτή την απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και αυξάνει τη θνησιγένεια των επιχειρήσεων της περιοχής μας. Για τις ενισχύσεις που δόθηκαν δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις αλλά το κράτος που δεν φρόντισε να συμβατοποιήσει την κοινοτική νομοθεσία με την ελληνική και τώρα καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτή την αβλεψία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό χαστούκι. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όπου έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες στην εξυπηρέτηση του σκοπού που δόθηκαν αυτά τα κίνητρα να επιληφθεί η δικαιοσύνη και η πολιτεία ν’ αναλάβει την ευθύνη της».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …