Αν δεν τους δεχτεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις
Συνάντηση αγροτών με περιφερειάρχη ΑΜΘ: «Συντασσόμαστε με αυτόν τον αγώνα», η δήλωση Τοψίδη
Σε στάση αναμονής της συνάντησης με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη βρίσκονται οι αγρότες της ΑΜΘ και για το λόγο αυτό δεν προβαίνουν σε καμιά κινητοποίηση συντονισμένα και μαζικά έως ότου συζητηθούν με τον υπουργό και του θέσουν τα προβλήματά τους επιζητώντας λύσεις. Μάλιστα δίνουν ένα χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για την συνάντηση επ’ ευκαιρία και της έκθεσης Agrotica στην Θεσσαλονίκη που θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή και στην οποία θα παραβρεθεί ο υπουργός.
Ζητά διάλογο ο υπουργός ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης
Την ώρα που οι αγρότες της ΑΜΘ περιμένουν στο ακουστικό τους ο υπουργός κ. Αυγενάκης δήλωσε χθες στην ΕΡΤ1 «Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός.
Συνάντηση αγροτών με περιφερειάρχη ΑΜΘ
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της ενημέρωσης των τοπικών αρχών τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας κ. Ριτβάν Χατζή Μεμέτ ενώ εκπρόσωπος τον αγροτών ήταν ο πρόεδρος του συντονιστικού Νίκος Δημόπουλος. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Περιφερειάρχη υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και τα μέλη της προέβησαν σε αναλυτική ενημέρωση για το διεκδικητικό τους πλαίσιο.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κος Τοψίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που βγάλαμε ως συμπέρασμα -εγώ προσωπικά ανέλαβα την ευθύνη- είναι ότι θα τηλεφωνήσουμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον κο Αυγενάκη για μία συντονισμένη συνάντηση εδώ στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να ακούσει τα προβλήματα και τους αγρότες, τεκμηριωμένα, για να μπορέσουμε να βρούμε λύση».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «Εμείς συντασσόμαστε με αυτόν τον αγώνα και αυτήν την προσπάθεια που κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε θετικά αποτελέσματα» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα δρομολογηθούν λύσεις για ζητήματα του συγκεκριμένου κλάδου, που άπτονται αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ.
«Έχουμε σχεδιασμό με τους πόρους του δικού μας ΕΣΠΑ, θα δώσουμε προτεραιότητα για να δείξουμε ότι ο κλάδος αυτός είναι ένας κλάδος που πρέπει να στηριχτεί» είπε ο κος Τοψίδης.
Εκπρόσωπος συντονιστικού αγροτών ΑΜΘ, Ν. Δημόπουλος: «Περιμένουμε τη συνάντηση με τον υπουργό και αναλόγως θα πράξουμε»
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως οι αγρότες της ΑΜΘ εκτός από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες έχουν και επιπλέον θέματα που χρειάζονται ρύθμιση όπως για παράδειγμα το θέμα με τους βοσκοτόπους: «Ο υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, αυτό θέλουμε και εμείς να έρθει να συζητήσουμε. Έχουμε ανοιχτά θέματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο που το ζητάμε χρόνια και δεν το έχουμε και το πρασίνισμα που μας το έχουν μειώσει. ‘Έχουμε επιπλέον προβλήματα όπως η μείωση 27% για τα βοσκοτόπια και 20 για τις αροτριαίες καλλιέργειες. Θα του τα θέσουμε και από τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί και η δική μας στάση στην συνέχεια». Ο κ. Δημόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις που θα έχουν την μορφή πορείας διαμαρτυρίας στις πόλεις της ΑΜΘ.
Ο αγροτικός τομέας φυτοζωεί…
Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των κινητοποιήσεων καθώς και τον προβληματισμό για το μέλλον του αγροτικού τομέα που όπως είπε προδιαγράφεται σκοτεινό: «Ο αγροτικός τομέας είναι …διασωληνωμένος και τον αφήνουν λίγο να φυτοζωεί για να μη πεθάνει. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος και δεν ανανεώνεται. Είναι μια ατέρμονη διαδικασία. Επειδή οι αγροτικές συντάξεις είναι συντάξεις πείνας, αφήνουν τους αγρότες να παίρνουν επιδοτήσεις με βάση τα ιστορικά δικαιώματα από το 2015, στερώντας όμως από τον ενεργό πληθυσμό που παράγει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του αφού μόνο από την παραγωγή δεν καλύπτονται τα έξοδά του», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου