Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Βουτιά» στο ενδιαφέρον για διπλώματα στην Ξάνθη

«Βουτιά» στο ενδιαφέρον για διπλώματα στην Ξάνθη

0

50% καταγράφουν οι Σχολές Οδηγών – 745 λιγότερα διπλώματα εκδόθηκαν από το 2011 έως το 2013

 

Έλλειψη εξεταστών στην Ξάνθη. Απέμειναν 9 λόγω συνταξιοδότησης. Αλλαγές προωθεί το υπουργείο στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης

 
 
Μια σειρά από αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης και επιλογής των εξεταστών προβλέπει το νέο σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας με παράλληλη ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα στην βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και οδηγικής παιδείας του πληθυσμού σε εναρμόνιση με τα κοινωνικά πρότυπα.
 
Μόνο 9 εξεταστές στην Ξάνθη
polymenisΣτα πλαίσια αυτά και σ’ ότι αφορά τον τρόπο έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης προωθούνται οι εξής αλλαγές: Σ’ ότι αφορά στις εξετάσεις, θα υπάρξουν αλλαγές στην επιλογή των εξεταστών ώστε να είναι πιστοποιημένοι και η διαδικασία απολύτως διαφανής. Σε τοπικό επίπεδο όπως μας ενημερώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών της Π.Ε Ξάνθης κ. Πολυμένης η υπηρεσία διαθέτει μόλις 9 εξεταστές λόγω συνταξιοδότησης και μη αναπλήρωσης των κενών, οι οποίοι όμως υπερβάλουν εαυτούς – όπως σημειώνει – προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η ομαλότητα της διαδικασίας έκδοσης διπλωμάτων παρά το γεγονός ότι αποζημιώνονται μόνο για 6 εξετάσεις. «Το υπουργείο προωθεί ένα σύστημα η επιλογή των εξεταστών να γίνεται μέσω μηχανογραφικού συστήματος. Τώρα η επιλογή γίνεται με κλήρωση Ο νέος νόμος ορίζει τρείς μήνες μετά την ψήφισή του δηλαδή μετά τον Αύγουστο σε νομούς που οι εξεταστές είναι πάνω από 11. Δυστυχώς εμείς εδώ αιμορραγούμε καθώς λόγω συνταξιοδότησης έχουμε μείνει 9. Μετά από παρεμβάσεις μας μας έχει δοθεί μία θέση», αναφέρει ο κ. Πολυμένης.
 
Μειώθηκε ο αριθμός έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης
Σ’ ότι αφορά τα διπλώματα οδήγησης στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών υπάρχει μηχανοργάνωση και καταγεγραμμένο αρχειακό υλικό μόνο από το 2011 και μετά με προσωπικές ενέργειες του κ. Πολυμένη έχοντας ως αρωγό της προσπάθειας την διοίκηση της Π.Ε. Ξάνθης. Στα στοιχεία αυτά καταγράφεται μια σημαντική μείωση του αριθμού στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης. Συγκεκριμένα το 2011 εκδόθηκαν συνολικά (για δίκυκλα επιβατικά φορτηγά κ.λ.π.) 2.597 διπλώματα οδήγησης, το 2012, 2.548 και το 2013 μόλις 1.852 και μέχρι τον Απρίλιο του 2014, 574.
 
– 50% στα διπλώματα καταγράφεται στις Σχολές οδηγών
Μείωση έως και 50% από τις προ κρίσης χρονιές επιβεβαιώνουν και οι Σχολές Οδηγών. Στην Ξάνθη έχουμε περίπου 15 σχολές. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Σίμος Συμεωνίδης που διατηρεί Σχολή Οδηγών από το 2009 : «Η κρίση έχει πλήξει τον κλάδο μας. Υπάρχει μια μείωση της τάξης του 50% στο ενδιαφέρον του κόσμου για να μάθει οδήγηση και να βγάλει δίπλωμα. Είναι γνωστό ότι χρειάζεται ένα σεβαστό ποσό σ’ όλη τη διαδικασία και κάποιοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να το διαθέσουν παρότι το δίπλωμα ένα απαραίτητο. Για την Ξάνθη λέγεται ότι το δίπλωμα στοιχίζει πιο ακριβά απ’ τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. Όμως το ποσό περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία και τις εξετάσεις μαζί και είναι απόλυτα διαφανής».  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…