Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προεκλογική «μπόρα» από τη ΔΕΥΑΞ

Προεκλογική «μπόρα» από τη ΔΕΥΑΞ

0
dim mai2
 

 «Βαβυλωνία» στο δημοτικό συμβούλιο – 1 εκ. ευρώ οι απαιτήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ με καταδικαστική απόφαση – «Κεραυνοί» Ξυνίδη σε Τσέπελη

 

Ο Τσέπελης τα «έριξε» στο νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ – Αποχώρησε ο Δήμαρχος – Μπένης εναντίον Δημαρχόπουλου

dim mai1
 
Προεκλογικό «μπουρίνι» έπληξε το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης που συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή 9 Μαΐου στη 1 μεσημέρι με τον Θανάση Ξυνίδη να «κατακεραυνώνει» τον Μανώλη Τσέπελη κατηγορώντας τον για: «πολιτική εκμετάλλευση ενός ζητήματος των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΞ» και «μεθοδεύσεις που ξεφτιλίζουν την προεκλογική περίοδο»!
 
1 εκ. ευρώ τα «βάρη» της ΔΕΥΑΞ από καταδικαστική απόφαση
Αφορμή για το ξέσπασμα Ξυνίδη αποτέλεσε η πρόσκληση για σύγκλιση Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ στις 2.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας με θέμα την απόφαση έγκρισης ή αναίρεσης της έφεσης που κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης εναντίον της πρωτόδικης απόφασης η οποία κάνει αποδεκτή την αγωγή των εργαζομένων και επιδικάζει αποζημίωσή τους από τη ΔΕΥΑΞ με το ποσό 1 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων)! Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση όμως, αν και εκδόθηκε τον Απρίλιο του 201, επιδόθηκε μόλις πριν ένα μήνα περίπου, οπότε και κατατέθηκε η έφεση από τον νομικό σύμβουλο, στις 24 Απρίλιου του 2014. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα δεν ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο – όπως ανέφερε ο Θανάσης Ξυνίδης – αλλά υπήρξαν μόνο συναντήσεις του κ. Τσέπελη αλλά και του δημάρχου με τους εργαζόμενους, όπως παραδέχτηκε ο κ. Τσέπελης. Η χρονική συγκυρία που τέθηκε το θέμα– λίγο πριν τις εκλογές –υπό την κρίση του Δ.Σ. ήταν η σταγόνα που έφερε την «καταιγίδα» καθώς έθεσε πολλές ενστάσεις αφ’ ενός για τη διαχείριση του θέματος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ αλλά και για το γεγονός ότι θα «σέρνεται» ως γκρίζα «σκιά» για προεκλογική εκμετάλλευση, προξενώντας παράλληλα προβληματισμούς για ένα χρέος 1 εκ. ευρώ – «βαρίδιο» που κληροδοτεί η ΔΕΥΑΞ για την επόμενη δημοτική αρχή, την ίδια στιγμή που τον τελευταίο χρόνο ο κ. Τσέπελης δήλωνε ότι η ΔΕΥΑΞ είναι πλεονασματική κατά 250.000 ευρώ.
 
Ο Τσέπελης τα «έριξε» στο νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ
Απ’ την πλευρά του ο Μανώλης Τσέπελης προσπάθησε να δικαιολογηθεί εκθέτοντας ακόμη και τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιο Γιαλάογλου τονίζοντας: «μας εξέθεσε ο νομικός σύμβουλος γιατί κατέθεσε την έφεση χωρίς να μας ενημερώσει»! Η θέση αυτή προκάλεσε την έκρηξη και του Δημήτρη Μπένη, ο οποίος επιτέθηκε στον Μανώλη Τσέπελη: «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο νομικός σύμβουλος έκανε έφεση χωρίς να το ξέρει ο πρόεδρος… Προσπαθείτε να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα! Το θεωρώ υποκριτικό! Δεν σας τιμά κ. Τσέπελη που λέτε ότι δεν το γνωρίζατε…». Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Μανώλης Φανουράκης ζητώντας να αναβληθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ για να μην δώσει αφορμή για πολιτική εκμετάλλευση: «Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ λίγες μέρες πριν τις εκλογές και να κάνουμε τους καλούς και τους κακούς τώρα. Ακόμη και τώρα μπορείς να ακυρώσεις το Συμβούλιο». Ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης κατέθεσε την πρόταση το ζήτημα αυτό λόγω της σοβαρότητάς του να συζητηθεί μετά τις εκλογές.
 
Αποχώρηση δήμαρχου – εικόνα «Βαβυλωνίας» στο δημοτικό συμβούλιο
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία (την οποία ζήτησε ο Θ. Ξυνίδης) και οι σύμβουλοι κατά πλειοψηφία συναίνεσαν να συζητηθεί το θέμα. Αυτό προκάλεσε την αποχώρηση του Δημάρχου από την αίθουσα προβάλλοντας την αιτιολογία: «για να μην επηρεάσω την συζήτηση» και ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά η απουσία του. Η συζήτηση εξακολούθησε σε έντονους τόνους αρκετές φορές ενώ το κυρίαρχο ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο παρουσίαζε εικόνα «Βαβυλωνίας» με μισούς απ’ τους συμβούλους να μην καταλαβαίνουν τί έγινε, τι καλούνταν να ψηφίσουν, τι ψήφισαν και με τον Χρίστο Πούλιο να αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση: «Πρώτη φορά μέσα σε 3,5 χρόνια δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε και τι ψηφίζουμε…».
 
Απορία …ψάλτου βηξ…
από τους κυρίους Γιαντζόγλου και Δρεμσίζη και η αυλαία έπεσε με μια σκηνή προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μπένη – Δημαρχόπουλου. Τελικά (για τα πρακτικά) το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αναμένει εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ και να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο . Μειοψήφησαν Δ. Μπένης και Θανάσης Ξυνίδης
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…