Τι καταβάλλεται, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις
Μια ενίσχυση 2.400 ευρώ στην “αφετηρία” και ένα “μηνιάτικο” το οποίο δύσκολα θα ξεπεράσει τα 60-70 ευρώ -μπορεί να είναι περισσότερο, μπορεί να είναι όμως και μηδενικό- καθαρά ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματος του κάθε ζευγαριού. Σε αυτά τα δύο νούμερα συμπυκνώνεται η κρατική αρωγή για την απόκτηση του 1ου παιδιού.
Μια κοινωνική πολιτική η οποία στηρίζεται πάρα πολύ στα εισοδηματικά κριτήρια με ότι αυτό συνεπάγεται για το που καταλήγουν τελικώς τα χρήματα: σε φοροφυγάδες ή σε αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη; Ο κατάλογος των δικαιωμάτων είναι εκτενής όπως προκύπτει από την ακόλουθη απογραφή. Το θέμα είναι βέβαια, τι καταλήγει τελικώς στην τσέπη των νέων ζευγαριών.
Μετά και την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση του επιδόματος γέννησης παιδιού, το “πακέτο” της κρατικής αρωγής για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών ώστε να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί διαμορφώνεται ως εξής:
- Με την γέννηση του παιδιού καταβάλλεται το 50% του επιδόματος γέννησης το οποίο διαμορφώνεται πλέον στα 1200 ευρώ. Πέντε μήνες αργότερα, δίδονται και τα υπόλοιπα 1200 ευρώ. Το επίδομα γέννησης έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και ουσιαστικά δεν “κόβεται” κανένα ζευγάρι εξαιτίας του εισοδήματος με ελάχιστες εξαιρέσεις.
- Στην πρώτη φορολογική δήλωση (ή στον πρώτο μισθό μετά την γέννηση του παιδιού) θα εμφανιστεί το όφελος από την αύξηση της έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος. Ουσιαστικά από τα 770 ευρώ, η έκπτωση πηγαίνει στα 900 ευρώ. Άρα το κέρδος είναι τα 130 ευρώ ετησίως ή περίπου 9,28 ευρώ τον μήνα για έναν ιδιωτικό υπάλληλο. Για να φανεί αυτό το όφελος, ο εργαζόμενος θα πρέπει να εισπράττει μισθό άνω των 800 ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ούτως ή άλλως δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος.
- Ενεργοποιείται η δυνατότητα καταβολής του επιδόματος παιδιού το οποίο όμως χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Αν το εισόδημα είναι πολύ χαμηλό (πχ 10.000 ευρώ τον χρόνο), το επίδομα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ τον μήνα ή στα 840 ευρώ τον χρόνο. Αν είναι 15.000 ευρώ, πέφτει στα 42 ευρώ τον μήνα ή στα 504 ευρώ τον χρόνο. Και αν είναι 20.000 ευρώ, τότε το επίδομα περιορίζεται στα 28 ευρώ τον μήνα ή στα 336 ευρώ τον χρόνο. Από τα 26.500 ευρώ τον χρόνο και πάνω, δεν δίδεται καθόλου επίδομα παιδιού.
Αυτές είναι οι έξι παροχές σε χρήμα για να κάνεις παιδί: Τι καταβάλλεται, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις
- Δίδεται μια προσαύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Αν κάποιος ζει στο Χαλάνδρι για παράδειγμα, αντί να πάρει 190 ευρώ τον χρόνο, θα πάρει 222 ευρώ. Το όφελος από τη γέννηση του παιδιού, ανέρχεται στα 32 ευρώ τον χρόνο.
- Αυξάνεται το επίδομα στέγασης (αν κάποιος δικαιούται να το λαμβάνει). Η αύξηση ανέρχεται στα 35 ευρώ τον μήνα ή στα 70 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.
- Αν ο γονιός εργάζεται στο δημόσιο, θα πάρει το επίδομα παιδιού το οποίο ανέρχεται στα 70 ευρώ τον μήνα. Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη εκτός και αν αποτελεί πολιτική που απορρέει από επιχειρησιακή ή άλλη σύμβαση. Αυτά τα χρήματα είναι μεικτά. Τα καθαρά περιορίζονται στα 40-45 ευρώ αν αφαιρεθεί φόρος και ασφαλιστικές εισφορές.