Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στους δρόμους οι φοιτητές κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στους δρόμους οι φοιτητές κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

0

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ξάνθη την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία


Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ


Με δυναμική παρουσία φοιτητών και εργαζόμενων στην εκπαίδευση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης σήμερα Πέμπτη δόθηκε η απάντηση στην επικείμενη, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών/ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που φέρνει πλέον δύο τρόπους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων της χώρας που απαντήσαν σήμερα με δυναμικές κινητοποιήσεις και, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, καταλήψεις σχολών, όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει «για αποκατάσταση μιας ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας».



«Η παιδεία να παραμείνει δημόσια και δωρεάν» ζητούν οι φοιτητές στην Ξάνθη

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων απειλεί ευθέως, σύμφωνα με τους φοιτητές, τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. «Το επερχόμενο νομοσχέδιο έρχεται ώστε να ρίξει από το παράθυρο την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια παιδεία» υπογράμμισε στο «Ε» ο Παύλος Φωτιάδης, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε «ως Σύλλογος Φοιτητών ζητάμε να δοθεί χρηματοδότηση για προσωπικό, αναλώσιμα, υποδομές και να μπορεί το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για εργασία. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται για να τελειώσουν το κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης». Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 ότι η τακτική χρηματοδότηση για το 2024 θα είναι αυξημένη κατά μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, δηλαδή από τα 116 εκατομμύρια το 2023 θα πάμε στα 127 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Νάσια Κοντίδου, πρόεδρος των Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης η οποία τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχεται να εμπορευματοποιήσει ακόμα πιο πολύ την ανώτατη εκπαίδευση. «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει ένα μεγάλο παζάρι πτυχίων καθώς επίσης και πτυχία πολλών ταχυτήτων με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια και η χρηματοδότηση να έρχεται με το σταγονόμετρο αν δεν μειωθεί», αναφέρει η κ. Κοντίδου.



«Η κυβέρνηση συζητάει για την εκπαίδευση με οικονομικίστικους όρους»

Η κ. Κοντίδου σημειώνει ότι «στο όνομα της βιωσιμότητας πολλά τμήματα της περιφέρειας και ειδικά στην Θράκη θα κλείσουν και από την άλλη με τα πολλά και μαζεμένα έξοδα ένας γονιός θα προτιμήσει να πάει το παιδί του σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο από το να φύγει εκτός της πόλης του» ενώ παράλληλα η Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης δήλωσε στο «Ε» ότι «όταν κάποιος επενδύσει στην ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου τα λεφτά που επένδυσε θέλει να του γυρίσουν πίσω και το γεγονός αυτό δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ελευθερία της ακαδημαϊκής έρευνας. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι οικονομίστικα. Οφείλει το κράτος να προστατεύσει την δημόσια εκπαίδευση, να μας βοηθήσει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά».



Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο

Σχολιάζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η κ. Λουκοπούλου υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει να υφίσταται η ΕΒΕ ώστε τα παιδιά να μπορούν να περάσουν στο πανεπιστήμιο καθώς επίσης να αλλάξει και η πολιτική της Τράπεζας Θεμάτων» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι παραπαίδι της εκπαίδευσης ούτε απλά κατάρτιση ώστε οι μαθητές που επιλέγουν αυτή την κατεύθυνση να έχουν εξασφάλιση σε μία δωρεάν, ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση».

Η κ. Κοντίδου, με τη σειρά της, ανέφερε ότι ένας μαθητής για να περάσει σε ένα πανεπιστήμιο θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίς τα φροντιστήρια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο Λύκειο το οποίο θα λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με την ίδια.



Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια

Όπως υποστηρίζει ο κ. Φωτιάδης «όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος»

«Το ΔΠΘ είναι ένα πανεπιστήμιο που τα περισσότερα μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα. Το γεγονός αυτό δεν έχει βελτιώσει το επίπεδο των δωρεάν μεταπτυχιακών αντιθέτως υπάρχει μία γενίκευση των διδάκτρων. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», ανέφερε η κ. Κοντίδου ενώ η κ. Λουκοπούλου σημείωσε ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ήδη ποιοτικά με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις καλών πανεπιστημίων παγκόσμια. Όλες αυτές οι ρητορικές της κυβέρνησης είναι εκ του πονηρού, όπου μπήκε ο ελεύθερος ανταγωνισμός, όπως στην ενέργεια, έχουν χειροτερέψει τα πράγματα και έχουν ανέβει οι τιμές».



Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…