Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γιορτινή κοτόπιτα

Γιορτινή κοτόπιτα

0

– 1 κιλό βρασμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψε

-1 μεγάλο κρεμμύδι

-12 φέτες κομμένο σε λωρίδες μπέικον

-500 γρ φρέσκα μανιτάρια

-2 όχι πολύ ψιλοκομμένες πιπεριά Φλωρίνης

-250 γρ κρέμα γάλακτος λάιτ

-1 κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα

-1 κούπα τριμμένο ένταμ

-1 καρότο βρασμένο

-Αλάτι, πιπέρι

-2 φύλλα σφολιάτας

Για το άλειμμα

-1 κρόκο αυγά

-νερό λίγο

Για το πασπάλισμα

-μαυροσούσαμο

-σουσάμι

 

Αρχικά ξεκοκαλίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και το ψιλοκόβουμε. Το φυλάμε στην άκρη. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το μπέικον, τις πιπεριές Φλωρίνης και το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε για ένα λεπτό.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα βρασμένα καρότα και τα σοτάρουμε για λίγο έτσι ώστε το φαγητό μας να ανταλλάξει αρώματα. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μας και να μην έχουν υγρά.

Απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα και το ένταμ. Αφήνουμε την γέμισή μας να κρυώσει γιατί δεν πρέπει να γεμίσουμε την σφολιάτα μας με καυτή γέμιση. Ανοίγουμε την σφολιάτα και κάνουμε αντικριστά λωρίδες.

Βάζουμε την γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε αρχικά την γέμιση μέσα, στις κορυφές και σταυρωτά ξεκινώντας από την μία μεριά, εναλλάξ κλείνουμε και τις λωρίδες προς τα μέσα έτσι ώστε να φτιάξουμε μία τύπου κοτσίδα. Με τα υλικά αυτά βγαίνουν δύο κοτσίδες. Αναμειγνύουμε σε ένα ξεχωριστό μπολ το αυγό και το νερό και αλείφουμε την πίτα μας.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο και ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, στο αερόθερμο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

  • Γιαουρτοτυρόπιτα

    -2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι -2 κεσεδάκια φέτα σε τρίμματα -1 κεσεδάκι φρέσκο γάλα -1 …
  • Κασεροκούλουρα

    -1 φακελάκι ξερή μαγιά, -200 ml χλιαρό γάλα, -100 ml χλιαρό νερό, -100 ml χλιαρό σπορέλαιο…
  • taxinobourekakia

    Ταχινομπουρεκάκια Μακεδονίας

    -½ κιλό φύλλο κρούστας -1/2 φλιτζάνι σησαμέλαιο -σουσάμι Για τη γέμιση -175 γρ. ταχίνι -½ …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά

-1.500-1.800 γρ. χοιρινό τρανς, σε ολόκληρο, ενιαίο κομμάτι -6-7 κυδώνια με τη φλούδα τους…