Το τεράστιο όσο και καυτό ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων του νοσοκομείου Ξάνθης αποτελεί κομμάτι του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας και την προσωρινή λύση του δίνει ένας ιδιώτης που πληροί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Έχουμε ενστερνιστεί όλοι πλέον ότι ζούμε σε εποχές που το ζήτημα της διαχείρισης των κάθε φύσεως απορριμμάτων αποτελεί πονοκέφαλο για όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως για την Ελλάδα που δεν είχε φροντίσει στο παρελθόν να εναρμονιστεί με τις κατά καιρούς προτάσεις που είχαν τεθεί για το ζήτημα.
Ένα τεράστιο θέμα που εγκυμονεί πολλούς και μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία είναι η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων που λόγω της ιδιαιτερότητάς τους χρειάζονται ειδική και άλλου τύπου επεξεργασία.
Ρωτήσαμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Κ. Αντωνακάκη να μας ενημερώσει για το θέμα και μας ανέφερε τα εξής: «τα νοσοκομειακά απόβλητα λόγω του ότι περιέχουν εργαλεία και βιολογικά υλικά με παθογόνους παράγοντες και μικρόβια, ονομάζονται Ειδικά Ιατρικά Απορρίμματα και χωρίζονται σε κατηγορίες. Αυτά που έχουν μολυσματικούς παράγοντες, αυτά που περιέχουν τοξικά, τα μικτού τύπου, τα υγρά απόβλητα που περιέχουν άργυρο και τα διάφορης φύσης που προκύπτουν από άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου».
Παρά τη βούληση, δε γίνεται σωστή διαχείριση
Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακάκης: «επί πολλές δεκαετίες, λόγω άγνοιας, τα νοσοκομειακά απόβλητα κατέληγαν μαζί με τα οικιακά παρά το ότι ήταν νοσογόνα. Παρά το ότι υπάρχει θέληση όμως, δε γίνεται σωστή χρήση και μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομικά πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σε πυρολυτικούς κλιβάνους έχοντας κι ένα δίκτυο μεταφοράς με κλιβάνους. Όμως δυστυχώς το κράτος λειτουργεί με βραδύτητα στο θέμα κι ενώ νομικά έχουμε εναρμονιστεί, δε συμβαίνει το ίδιο και πρακτικά».
Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακάκης ανέφερε: «το νοσοκομείο Ξάνθης σαν καινούργιο που είναι, διαθέτει τις προδιαγραφές και τους πυρολυτικούς κλιβάνους που εξασφάλιζαν τη σωστή λειτουργία όμως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο τους έθεσε εκτός νομοθεσίας με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να τους θέσουμε εν αχρηστία. Ενώ είναι από τους καλύτερους μηχανισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα και ο καλύτερος στο Νομό, είναι παράνομος. Συλλογικά συνεργαζόμενες όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Περιφέρειας αποφασίσαμε και έγινε μια μελέτη για χώρο κατασκευής των κατάλληλων μηχανισμών που θα επιτρέπουν τη σύννομη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Ο χώρος βρίσκεται στο νομό Ροδόπης και θα εξυπηρετεί όλους τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μελέτη έχει σταλεί στο Υπουργείο Υγείας αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση».
Ιδιώτης διαχειρίζεται τα απορρίμματα
Όπως καταλήγει ο κ. Αντωνακάκης: «αναγκαστήκαμε, μέχρι να λάβουμε την απάντηση του Υπουργείου, να δώσουμε λύση για το καυτό θέμα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ενός ιδιώτη που διαθέτει δυο κινητές μονάδες ανάλογα διαμορφωμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξυπηρετεί τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μέχρι τη Λάρισα. Το κόστος ανέρχεται στα 45 χιλιάδες ευρώ ετησίως και αποτελεί προσωρινή αλλά αναγκαία λύση αφού χρειάζεται ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει αδρανοποίηση με αποστείρωση και μεταφορά σε ειδικούς χώρους. Λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε με την ύπαρξη χώρου σε κοντινό με το νοσοκομείο σημείο, εμείς βρήκαμε στο νομό κι έχουμε πάρει κι έγκριση απ’ το Νομαρχιακό Συμβούλιο αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τους περιβαλλοντολογικούς όρους και τις απαραίτητες δεσμεύσεις».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ