Η παρατεινόμενη ανομβρία προβληματίζει πολλά επαγγέλματα αλλά το ζήτημα της ΔΕΗ προβληματίζει όλη τη χώρα. Ωστόσο ο νομός Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αν και οι εναλλακτικές λύσεις θα κοστίσουν ακριβότερα στην επιχείρηση δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Κατά 50% λιγότερο νερό έχουν οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που οφείλεται στην παρατεινόμενη ανομβρία. Ελπίδα όλων, οι επόμενοι μήνες που συνήθως είναι βροχεροί, να μας επιφυλάσσουν βροχερές μέρες.
Αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα γενικά
Το καλοκαίρι του 2006, με μέγιστο φορτίο τις ώρες αιχμής στα 9.900 μεγαβάτ, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες προσέφεραν στο σύνολο της θερινής περιόδου περί τις 850-880 γιγαβατώρες και στο ίδιο διάστημα το σύστημα βοηθήθηκε τα μέγιστα από εισαγωγές ρεύματος της τάξης των 1.100 – 1.300 μεγαβάτ. Συν τοις άλλοις, είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα περιορισμού της ζήτησης στις ώρες αιχμής από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, καθώς επίσης είχε απαγορευτεί η άρδευση των καλλιεργειών, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Φέτος οι υπεύθυνοι του ΔΕΣΜΗΕ εκτιμούν ότι η αιχμή τη θερινή περίοδο θα φτάσει τα 10.200 μεγαβάτ – 10.300 μεγαβάτ (ετήσια αύξηση 4%), όμως το «μαξιλάρι» των αποθεμάτων από υδροηλεκτρικά δεν θα υπάρχει. Ήδη η παραγωγή από υδροηλεκτρικά είναι φέτος κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες τα αποθέματα της χώρας από υδροηλεκτρικά ήταν 1.255 γιγαβατώρες, έναντι 2.171 γιγαβατωρών την ίδια ημέρα πέρυσι.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι σε μια τυπική χειμωνιάτικη ημέρα, με την αιχμή να φτάνει τα 8.250 μεγαβάτ, η διαθέσιμη ισχύς από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ δεν κατέστη δυνατό να ξεπεράσει τα… 7.000 μεγαβάτ. Τα υπόλοιπα 1.250 μεγαβάτ καλύφθηκαν κυρίως μέσω των υδροηλεκτρικών εργοστασίων – γύρω στα 1.150 μεγαβάτ – και σε πολύ μικρό βαθμό μέσω των εισαγωγών ρεύματος, οι οποίες φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω της διακοπής λειτουργίας των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι.
Εναλλακτικές λύσεις για την Ξάνθη, αποτρέπουν τον κίνδυνο μπλακ άουτ
Ζητήσαμε απ’ τον Διευθυντή της ΔΕΗ Νομού Ξάνθης κ. Ν. Σαρρή, να μας μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Ο κ. Σαρρής μας ανέφερε ότι είναι απειροελάχιστος ο κίνδυνος μπλακ άουτ για την Ξάνθη και μας ανέλυσε τους λόγους. Όπως μας ανέφερε: «τα υδάτινα αποθέματα των φραγμάτων της ΔΕΗ είναι όντως στο 50% κάτω από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Αν το επόμενο δίμηνο που είναι κατ’ εξοχήν περίοδος βροχών, δε βρέξει, θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Έχουμε φροντίσει για τις ώρες αιχμής ζήτησης φορτίου που είναι 10.00΄-14.00΄ το χειμώνα και 8.00΄- 10.00΄ το βράδυ, το καλοκαίρι, να έχουμε μικρότερη ζήτηση απ’ τα εργοστάσια. Ωστόσο υπάρχουν δυο μειονεκτήματα, το πρώτο είναι ότι για να αντικατασταθεί το νερό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί λιγνίτης ή φυσικό αέριο που είναι ακριβότερες μονάδες και θα φέρουν μείωση κερδών της επιχείρησης και το δεύτερο είναι ότι από τα αποθέματα το 1/7 πηγαίνει στη ΔΕΗ και τα 6/7 της διαχείρισης των νερών, στο κράτος».
Στην ερώτησή μας , αν διασφαλίζεται η παροχή ρεύματος για το νομό, ο κ. Σαρρής μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας: «η Ξάνθη τροφοδοτείται απ’ το εργοστάσιο της Κομοτηνής και σε ώρες αιχμής ζήτησης απ’ το Θησαυρό. Είναι πολύ θετικό το ότι το εργοστάσιο του Θησαυρού είναι μικτό, δηλαδή το βράδυ λειτουργεί αντίστροφα και τραβάει νερό».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ