Ποινή φυλάκισης τριών ετών του επέβαλε το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης για οφειλές 503.000 € της συνεταιριστικής εταιρίας προς το Δημόσιο
Απαλλακτική η πρόταση του Εισαγγελέα. Δεν του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό η άγνοια που επικαλέστηκε, λόγω προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης
Στο Τριμελές Πρωτοδικείο εκδικάστηκε χθες το πρωί η υπόθεση του κ. Αλέκου Κυριακίδη, ως διευθύνοντος συμβούλου της συνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΕΠΕΚ, ο οποίος κατηγορούνταν για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση ύψους 3.124.000 ευρώ. Η υπόθεση του κ. Κυριακίδη, την οποία έχει αναλάβει ως συνήγορος υπεράσπισης ο κ. Περιστέρης Μαλάκης, δικάστηκε μετά από μια αναβολή, ενώ ως χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται η 31η Μαΐου του 2009. Αν και ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του, η έδρα τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών χωρίς αναστολή, με ανασταλτικό αποτέλεσμα, η οποία επιδέχεται εξαγορά έναντι 10 ευρώ ημερησίως. Θεωρώντας άδικη την απόφαση αυτή ο κ. Κυριακίδης μέσω του δικηγόρου του κ. Μαλάκη άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Εφετείο Κομοτηνής.
Π. Μαλάκης: «Κατηγορείται για χρέη που ούτε γεννήθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην θητεία του»
Το 1994 η εταιρεία ΣΕΠΕΚ είχε λάβει δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα, χρονική περίοδος κατά την οποία ο κ. Κυριακίδης δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιστοποίησε ότι υπάρχει οφειλή της εταιρείας προς το Δημόσιο. Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας και η αποχώρηση του κ. Κυριακίδη, ενώ ταυτόχρονα διορίστηκαν οι εκκαθαριστές για την διαδικασία της λύσης και της εκκαθάρισης της εταιρείας. Τρείς μέρες αργότερα στις 18 Δεκεμβρίου βεβαιώθηκε το χρέος από την ΔΟΥ και δόθηκε στην εταιρεία η προθεσμία των τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή του.
Ο κ. Κυριακίδης υποστήριξε την αθωότητα του ενώπιον του Τριμελούς Πρωτοδικείου, μέσω του κ. Μαλάκη, επικαλούμενος ότι δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος ούτε κατά τη γέννηση του χρέους ούτε κατά την βεβαίωσή του και πως ουδέποτε είχε ενημερωθεί γι΄ αυτό. Ουσιαστικά, ο κ. Μαλάκης υποστήριξε ότι ο κ. Κυριακίδης χρεώνεται ευθύνες άλλων.
Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά ο Πρόεδρος της έδρας
Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, ο Εισαγγελέας πρότεινε στην έδρα την απαλλαγή του κατηγορουμένου, ωστόσο το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για χρέη ύψους 503.000 ευρώ καθώς και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων της εταιρείας κατά την διάρκεια της θητείας του, ενώ δε του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της άγνοιας που επικαλέστηκε ο κ. Μαλάκης. Βάσει αυτής της απόφασης ο Εισαγγελέας πρότεινε την ελάχιστη ποινή για αυτές τις περιπτώσεις που είναι 3 χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την αναστολή, λόγω προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Εισαγγελέας πρότεινε το εξαγοράσιμο της ποινής στο ποσό των 10 ευρώ ημερησίως για τα 3 αυτά χρόνια. Να σημειώσουμε ότι η εξαγορά ορίστηκε στα 10 ευρώ, αν και η ελάχιστη ποινή για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 20 ευρώ, καθώς η κατηγορία έγινε πριν την θέσπιση του νέου νόμου.
Η απόφαση όπως ήταν φυσικό δεν ικανοποίησε τον κ. Κυριακίδη για τον οποίο ο φάκελος των συνεταιριστικών δεν έχει κλείσει ακόμη.
Γεωργία Ταραξοπούλου