Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κόψανε τις βασιλόπιτες τους οι Μικρασιάτες και οι Κρητικοί της Ξάνθης

Κόψανε τις βασιλόπιτες τους οι Μικρασιάτες και οι Κρητικοί της Ξάνθης

0
vasilopita krhtikoi
 

 Τις ενέργειές του για απόκτηση ναού στα εδάφη των προγόνων τους ανακοίνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης

 

Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ξάνθης

   vasilopita mikrasiates
 
Με τα «αδέρφια» και τους φίλους τους μαζεύτηκαν το πρωί της Κυριακής η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης και ο Σύλλογος Μικρασιατών με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας τους. Την Βασιλόπιτα και των δύο συλλόγων ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξιστόρησε και στις δύο εκδηλώσεις πως προέκυψε το χριστιανικό αυτό έθιμο.
 
Έχω χαράξει τ’όνομα τση Κρήτης στη καρδιά μου γιατί το αίμα της κυλά στη φλέβα τη δικιά μου
400 μίλια μακριά από την λεβεντογέννα Κρήτη έκοψε την βασιλόπιτα της η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης. Τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο ξενοδοχείο Δημόκριτος, όπου απόλαυσαν την συντροφιά των φίλων τους με καφέ και εδέσματα. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Φανουράκης, ο Δημήτρης Σαλτούρος, ο Γιάννης Παπαχρόνης, ο Νίκος Φωτιάδης και ο Δημήτρης Χαϊτίδης. Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, Εμμανουήλ Εγγλεζάκης στο λόγο του τόνισε ότι είναι σημαντικό να τιμάμε τις ρίζες μας και πως νιώθει περήφανος και χαρούμενος που τα νεότερα μέλη, αν και δεν έχουν γεννηθεί στην Κρήτη την έχουν μέσα τους και την κουβαλάνε «ίσως και πιο έντονα από τους παλιότερος του συλλόγου».
 
Ναό ετοιμάζονται να αγοράσουν οι Μικρασιάτες στα εδάφη όπου έζησαν οι πρόγονοι τους
Την δική τους πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» με τα μέλη του να κατακλύζουν τα γραφεία του συλλόγου. Η παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα διακοσμήθηκε πατροπαράδοτα με ρόδι, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Μητροπολίτη, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη που κρατούν την παράδοση και εξήγησε τον συμβολισμό. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης –καθότι Μικρασιάτης. Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Φώτης Καραλίδης, ο Δημήτρης Σαλτούρος, ο Γιώργος Παυλίδης, ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος και ο Αλέκος Κυριακίδης. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην δυνατότητα που υπάρχει να αγοραστούν στην περιοχή της Μικράς Ασίας ναοί, οι οποίοι δεν έχουν μετατραπεί σε τεμένη και συνεχάρη το Σύλλογο για την επιθυμία του και για τις ενέργειες που κάνει για να αποκτήσει έναν. «Είναι πολύ σημαντικό να αγοραστεί ένας Ναός που έχει χτιστεί από τους Χριστιανούς της Μικράς Ασίας, για να μπορούμε να πηγαίνουμε να λειτουργούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Εφραιμίδης θύμισε τις δυσκολίες που ζήσανε οι Μικρασιάτες το 1922 αφήνοντας τα σπίτια και την ζωή τους ερχόμενοι εδώ και προσπαθώντας να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή πολύ κάτω από το μηδέν. Δηλώνοντας περήφανος για την καταγωγή του και για το πόσο καλά τα έχουν καταφέρει οι πρόγονοί του επιβεβαίωσε στον Μητροπολίτη την απόφαση του Συλλόγου για την απόκτηση ενός Ναού στα εδάφη των προγόνων τους, τονίζοντας μάλιστα την σημασία που έχει η ενέργεια αυτή για τα μέλη του Συλλόγου.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…