Με επιπλέον ποινή καταδικάστηκε ο γαμπρός της 13χρονης για την αρπαγή της
Μαραθώνιες ήταν συνεδριάσεις ενώπιον του Μικτού Ορκωτού που διήρκεσαν δύο ημέρες
Καταδίκασε τους 3 προφυλακισμένους θασίτες και τον γαμπρό της 13χρονης και αθώωσε τρείς κατηγορουμένους το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ξάνθης, το οποίο από το πρωί της Τετάρτης προσπαθούσε να ξετυλίξει το κουβάρι της περίπλοκης ιστορίας που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Θάσου το Σεπτέμβριο του 2012 και αφορούσε αποπλάνηση ανήλικης και τέλεση ασελγών πράξεων σε βάρος της σε σπίτι στο κάστρο Θάσου. Η έδρα αφού εξέτασε για δύο συνεχόμενες ημέρες την υπόθεση έκρινε πως δεν τελέστηκε βιασμός αλλά έκρινε ένοχους τους τέσσερις κατηγορουμένους για ασέλγεια. Στο δε γαμπρό επιβλήθηκε και ευθύνη για αρπαγή ανηλίκου. Στους τρεις προφυλακισθέντες επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εφτά ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα και χρηματική εγγύηση 5000 ευρώ, ενώ στο γαμπρό ποινή κάθειρξης οκτώ ετών η οποία προέκυψε από την συγχώνευση της εξαετούς ποινής κάθειρξης για ασέλγεια και της εξαετούς ποινής κάθειρξης για αρπαγή ανηλίκου. Επιπλέον, υποχρέωση των καταδικασθέντων είναι η παρουσία τους στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε 1 και 15 του μήνα και η απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας με το θύμα. Τέλος, στην 13χρονη απαγορεύθηκε η έξοδος της από την χώρα.
Καταδικαστικός ήταν και ο Εισαγγελέας
Σε εφτά σημεία κλειδιά στάθηκε ο Εισαγγελέας, η πρόταση του οποίου ήταν καταδικαστική για τους επτά Θασίτες. Τα δύο πρώτα ήταν οι ανεπίσημες πρώτες μαρτυρίες της 13χρονης στην φίλη της και στον αστυνομικό υπηρεσίας για όλα όσα συνέβησαν στο κάστρο. Όπως σημείωσαν και τα δύο πρόσωπα η 13χρονη έδειχνε ικανοποιημένη και χαρούμενη για όσα είχαν συμβεί. Το επόμενο στοιχείο που κράτησε προκειμένου να στοιχειοθετήσει ότι υπήρξε σεξουαλική δραστηριότητα είναι η εξέταση DNA σύμφωνα με την οποία το γενετικό υλικό ενός από τους εφτά ταυτιζόταν «πέρα από κάθε λογική αμφιβολία» με αυτό που βρέθηκε στα ρούχα της ανήλικης. Την πεποίθηση ότι τα γεγονότα ήταν πραγματικά, ενίσχυσε η κατάθεση του ενός ότι η 13χρονη χόρευε προκλητικά και αυτός την μάλωσε κάτι που αρνήθηκαν οι υπόλοιποι , η εξιστόρηση των γεγονότων πολλάκις στην αδερφή της που ζει στην Θεσσαλονίκη καθώς και η προσπάθεια της κατά έξι χρόνια μεγαλύτερης αδερφής της να τα πάρει όλα πάνω της και να φανεί ότι αυτή ήταν στο σπίτι με τους εφτά άνδρες. Τέλος, ένα αρκετά δυνατό στοιχείο ήταν το «ξέσπασμα» του μάρτυρα υπεράσπισης και κάτοικο του χωριού, ο οποίος τόνισε ότι εδώ και καιρό θα έπρεπε να επιληφθεί κάποιο ίδρυμα για την μικρή, καθώς ήταν γνωστή στο χωριό για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν ευσταθεί το έγκλημα του βιασμού, καθώς όπως προκύπτει από τις πρώτες μαρτυρίες της 13χρονης δεν υπήρξε εξαναγκασμός. Ο ίδιος όμως πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για αποπλάνηση ανηλίκου, καθώς ο νόμος δεν απαιτεί το άμεμπτο των ηθών και δεν αναιρείται ακόμη και να υπήρχε πρωτοβουλία ή συναίνεση από την μεριά του προσώπου την στιγμή που αυτό είναι κάτω από 15 ετών. Τέλος, πρότεινε την ενοχή του γαμπρού της 13χρονης με την κατηγορία της αρπαγής και της αφαίρεσης της από τους κηδεμόνες της, καθώς όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τον νόμο, για να στοιχειοθετηθεί η εν λόγω κατηγορία, αρκεί η στέρηση της επίβλεψης της ανήλικης από τους κηδεμόνες της, ακόμη και αν πρόκειται για ολιγόλεπτη, όταν αυτή συνδέεται με επικινδυνότητα για την ηθική του θύματος.
Ελαφρυντικά ψάχνανε οι συνήγοροι υπεράσπισης
Από τις πολλαπλές καταθέσεις και το ήθος της 13χρονης πιάστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι ψάχνανε ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους. Και οι εφτά επικαλούμενοι τις πολλαπλές καταθέσεις και την άρνηση του θύματος να εξεταστεί από ιατροδικαστή κρίνανε τη 13χρονη αναξιόπιστη. Επιπλέον, τονίσανε την εικόνα που παρουσίαζε η μικρή, δικαιολογώντας τους πελάτες τους ότι δεν ήξεραν την πραγματική της ηλικία και ότι την θεωρούσαν μεγαλύτερη, όπως ήθελε να δείχνει η ίδια. Επιπλέον, προσπάθησαν να αποδυναμώσουν όσες κατηγορίες έγιναν χωρίς την παρουσία παιδοψυχολόγου και να αποδυναμώσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης DNA, ισχυριζόμενοι ότι το δείγμα που πάρθηκε ήταν σάλιο και όχι γενετικό υλικό.
Το παραπάνω γεγονός αναμφισβήτητα συγκλόνισε τόσο την κοινωνία της Θάσου, όσο και της Ξάνθης, όπου διεξήχθη η δίκη μακριά από την περιοχή όπου όλα διαδραματίστηκαν, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όσα ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα μαρτυρούν τις δυσκολίες που υπήρχαν στο οικογενειακό περιβάλλον της 13χρονης, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και στην ψυχοσύνθεση της. Όπως σημείωσε και ο Εισαγγελέας κλείνοντας την αγόρευση του είναι θλιβερό το γεγονός ότι ένα ολόκληρο χωριό γνώριζε την κατάσταση και σιωπούσε και φτάσανε τα πράγματα σε αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να φτάσει μια υπόθεση στην δικαστική αίθουσα για να κάνει κάποιος κάτι».
Γεωργία Ταραξοπούλου