Ενώ οδεύουμε προς το τελευταίο στάδιο που αφορά στην υλοποίηση των έργων που είχαν συμπεριληφθεί στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για το Νομό Ξάνθης, ο Νομάρχης ζητά από τους ξανθιώτες εφαρμόσιμες ιδέες για να συνεχιστούν οι ρυθμοί απορροφητικότητας για την περιοχή και στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η μεγάλη και για πολλούς τελευταία ευκαιρία ενίσχυσης της ανάπτυξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που έχει τη μορφή διάθεσης κονδυλίων στα πλαίσια του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης, στη νέα τετραετία που μόλις άρχισε. Ζητήσαμε από τον κ. Παυλίδη να μας αναλύσει τις κινήσεις που σχεδιάζει και το πλάνο που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διατήρηση του νομού στα επίπεδα απορροφητικότητας κονδυλίων στο νομό, που έφτασε το 78% στο 3ο ΚΠΣ.
Ιστορική αναδρομή και δεδομένα
Στην ερώτηση πότε ξεκινάει η περίοδος διεκδίκησης των κονδυλίων του 4ου ΚΠΣ, ο κ. Παυλίδης αναφέρει: «στα τέλη του 2003 ήμασταν η πρώτη νομαρχία στην Ελλάδα που διοργανώσαμε ένα μεγάλο τριήμερο συνέδριο με όλους τους φορείς και τους πολίτες του νομού, για τον οδικό χάρτη της Ξάνθης από το 2007 έως το 2015. Το συνέδριο αυτό έγινε στην προοπτική του 4ου ΚΠΣ για να χρησιμεύσει ως μια ανοιχτή δεξαμενή ιδεών και απόψεων μέσα από την οποία θα μπορέσουν οι κατά τομέα αρμόδιοι φορείς, να αντλήσουν αυτό που επιθυμεί ο καθένας, προσθέτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο που θα προκύψει. Αυτό το συνέδριο το αντέγραψαν νομαρχίες σ’ όλη τη χώρα. Από τότε ξεκινήσαμε να σχηματοποιούμε ποιο είναι το επιθυμητό, το επιδιώξιμο για την περιοχή μας για τα επόμενα χρόνια».
Απαραίτητη δεξαμενή ιδεών.
Για τη δεξαμενή ιδεών που υπάρχει και πρέπει να εμπλουτιστεί μιλάει ο κ. Παυλίδης: «αυτή τη δεξαμενή προσπαθούμε σήμερα να τη χρησιμοποιήσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Το 4ο ΚΠΣ έχει σημαντικούς πόρους, με την ιδιωτική συμμετοχή φτάνει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 20 είναι η δημόσια συμμετοχή. Πλέον αυτών όμως υπάρχουν και οι εθνικοί πόροι. Η Θράκη όμως συνεχίζει να είναι αδικημένη, συνεχίζει να πληρώνει πολιτικές επιλογές που αφορούν σε περισσότερα από εξήντα χρόνια, με τα κλειστά από βορρά σύνορα.
Το 4ο ΚΠΣ είναι όντως μια ευκαιρία όμως για να είναι μια καλή ευκαιρία, πρέπει να είναι ευέλικτο, να μην είναι μόνο για ειδικούς ή για συμβουλευτικές εταιρίες. Πρέπει να είναι ένα ΚΠΣ προσιτό στον πολίτη, υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο».
Ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι ακραίες θέσεις που χαρακτήριζαν την υλοποίηση των προηγούμενων ΚΠΣ και να ισορροπήσουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Το είδος της ανάπτυξης
Ο κ. Νομάρχης αναφερόμενος στη στόχευση του 4ου ΚΠΣ ανέφερε: «οι στοχεύσεις μας είναι πολύ καθαρές. Μια στόχευση είναι η ομαλή αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα στο νομό μας στον δευτερογενή και στον τριτογενή. Είναι φυσικό να έχουμε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις στον κάθε τομέα και πρέπει η κοινωνία να τις εισπράξει αρνητικά ή θετικά κατά τον πλέον ωφέλιμο τρόπο. Η μείωση του αγροτικού τομέα παγκοσμίως αγγίζει το 5% ενώ σε μας είναι γύρω στο 12-13% λόγω της διόρθωσης των υπολοίπων τομέων. Αυτό θα σημάνει και την απελευθέρωση εργαζομένων προς άλλους χώρους και γνωρίζουμε ότι χρειάζεται από μας μια στήριξη σε επίπεδο υποδομών ο δευτερογενής τομέας. Έχουμε έναν καλό δευτερογενή τομέα που αφορά στις βιομηχανίες ο οποίος πρέπει να τονίσουμε ότι απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων από όμορους νομούς. Στον τριτογενή τομέα υπάρχουν πολλές δυνατότητες που μπορούν όχι μόνο να κρατήσουν αλλά και να αυξήσουν τον πληθυσμό και αυτή η τάση υπάρχει σήμερα στην Ξάνθη σύμφωνα μα στοιχεία μεγάλων τραπεζικών οργανισμών.
Στόχευσή μας επίσης είναι η ολοκλήρωση των υποδομών σε όλα τα επίπεδα με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που υπάρχει για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για το 4ο ΚΠΣ για την πραγματοποίηση έργων σε μεγάλο βάθος χρόνου».
Ανάπτυξη είναι πάνω απ’ όλα οι ιδέες και η σωστή εκμετάλλευσή τους
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Παυλίδης τονίζει: «όσο αφορά την ανάπτυξη, δεν έχει κάποιες στερεότυπες διαδρομές. Πάνω απ’ όλα είναι ιδέες, είναι εκμετάλλευση ιδεών. Ζούμε την περίοδο που οι ιδέες κοστίζουν περισσότερο απ’ ό,τι οι υποδομές. Χρειαζόμαστε ιδέες που είναι υλοποιήσιμες και ολοκληρωμένες και που πρέπει να αντιστοιχούν στον τρόπο που μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τους πόρους που απευθυνόμαστε κάθε φορά. Εκεί είναι η τέχνη της ανάπτυξης και η απόδοση και το τελικό αποτέλεσμα, εκεί είναι ο ανταγωνισμός. Οι εμπλουτισμοί που κάναμε και σώθηκαν πολλές παράκτιες περιοχές και αποτέλεσαν πρότυπο για πολλές νομαρχίες, ήταν μια δική μας ιδέα. Τέτοιες ιδέες όπως κι αυτή του τουρισμού που καταφέραμε ξεκινώντας απ’ το μηδέν να φτάσουμε να έχουμε μια πολύ καλή προοπτική και με τη συμμετοχή των επαγγελματιών. Τέτοιες ιδέες θα δημιουργήσουν τη διαφορά και τον πλούτο. Δε θέλουμε να τις έχουμε μόνο εμείς, θέλουμε να υιοθετηθούν από δυνάμεις που είναι αδρανοποιημένες, από ανθρώπινο δυναμικό δικό μας, να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική. Προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε ένα προσκλητήριο. Ελάτε να συνεργαστούμε. Υπάρχουν τα mails, η άμεση επικοινωνία, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι επικοινωνίας. Όχι αφορισμούς αλλά πράξη και υλοποιήσιμες ιδέες».
Το πληθυσμιακό κριτήριο
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι δίκαιη η κατανομή κονδυλίων με πληθυσμιακό κριτήριο, ο κ. Παυλίδης αναφέρει: «περιοχές με πληθυσμιακή συρρίκνωση παρουσιάζουν πλασματικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα. Δεν πρέπει να καταργηθεί διότι σε περιοχές όπως η δική μας που αυξάνεται ο πληθυσμός, είναι προτιμότερο να ισχύει γιατί δείχνει μια δυναμική και τα πάντα στηρίζονται στον άνθρωπο».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ