Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μήνυμα με το «καλημέρα σας», στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Μήνυμα με το «καλημέρα σας», στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

0

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Οργανισμών και Εταιριών του Δήμου είναι όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας φύλλο ενώ σε δυο μέρη ήταν χωρισμένη η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, το εορταστικό με την κοπή της βασιλόπιτας και της έκπληξης με το λευκό, ως οριοθέτηση της αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2007, στις 11.00΄, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου χρόνου αλλά και της καινούργιας τετραετίας, του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. Η διαφορά, μας έγινε αισθητή από την είσοδο ακόμη στο κτίριο αφού δεν ακουγόταν η γνωστή οχλαγωγία που επικρατούσε σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ αφιχθέντες οι περισσότεροι νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, είχαν ήδη καταλάβει τις θέσεις τους και αντάλλασσαν απόψεις για γενικού ενδιαφέροντος θέματα μεταξύ τους ενώ την παράσταση «έκλεβε» ο εορτάζων Γ. Χρηστίδης με τα κεράσματά του στους παρευρισκόμενους και τα τηλεφωνήματα που δεχόταν για ευχές.

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι

Ήρεμοι και χαμογελαστοί γνωρίζοντας τα νέα τους καθήκοντα ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αφού την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, τους είχαν ανακοινωθεί τα νέα τους καθήκοντα. Όπως είχαμε ήδη γράψει, οι νέοι Αντιδήμαρχοι είναι:

Αναπληρωτής Δημάρχου και Οικονομικών, Ν. Φωτιάδης

Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Α. Θεοδωρίδης

Άδειες καταστημάτων, Δημοτική Αστυνομία, διάθεση κοινοχρήστων χώρων, υπέυθυνος ελεγχόμενης στάθμευσης, Λ. Κωνσταντινίδης

Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομίας, Έργων του Δήμου, Χ. Μούρκας

Δημοτικής Πολιτικής και Παιδείας (πρώτη φορά στο Δήμο Ξάνθης), Ι. Χρηστίδης

Πρόεδροι Εταιριών και Οργανισμών του Δήμου

Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Ξάνθης, Ε. Τσέπελης

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ε. Σερραίος

Υπεύθυνος Παιδικών Σταθμών, Φ. Φιλίππου

Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, Μ. Φανουράκης

Υπεύθυνη Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Σ. Καραγιαννίδου

Υπεύθυνος ΚΑΠΗ, Γ. Παπασταματίου

Η κοπή της πίτας

Με εικοσάλεπτη καθυστέρηση και την παρουσία όλων, πλην τριών απόντων, των κυρίων Φωτιάδη από τη συμπολίτευση και Καλογερή, Ξυνίδη από την αντιπολίτευση, ο Προεδρεύων Θ. Καλαϊτζής κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης με ευχές και ακολούθησε ο εορταστικός χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Στυλιανίδη που ευχήθηκε και συνεχάρη όλους για την εκλογή τους τονίζοντας: «τυπικά και ουσιαστικά, με τη συνεδρίαση αυτή αρχίζει μια καινούργια τετραετία. Συγχαρητήρια για την τιμή απ’ το λαό της Ξάνθης. Το έργο μας είναι δύσκολο και σπουδαίο. Δε πρέπει να απογοητεύσουμε το λαό της Ξάνθης».

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας του δημοτικού συμβουλίου. Το φλουρί έπεσε στο Δήμαρχο και με δική του πρόταση επιλέχθηκε ένα νούμερο για να βγει ο κερδισμένος της χρονιάς από τη λίστα των δημοτικών συμβούλων. Έτσι, το κομπολόι που αντιστοιχούσε στο φλουρί, πήρε ο κ. Σερραίος με τις ευχές όλων. Όσο για την πίτα των δημοσιογράφων που ακολούθησε, «τυχερό» ήταν το δημοτικό ραδιόφωνο κι έχει τις ευχές όλων μας για συνεχή και καλή λειτουργία.

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν αποκλειστικά στην εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Δημαρχιακών Επιτροπών. Αφού ο Προεδρεύων πήρε παρουσίες και διάβασε την επιστολή του απόντος κ. Φωτιάδη, άρχισε η διαδικασία με τον ορισμό γραμματέα και την ενημέρωση του κ. Καλαϊτζή ότι σύμφωνα με τον νέο Δημοτικό Κώδικα που ισχύει, ορίζονται νέου είδους διαδικασίες και τρόπος ανάδειξης υποψηφίων Προέδρου και Αντιπροέδρου δημοτικού συμβουλίου καθώς και μελών δημαρχιακής επιτροπής.

Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου για την προσεχή διετία, εξελέγη ο Θ. Καλαϊτζής που προτάθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη ενώ στη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο Ισμέτ Τοπ από τα Κιμμέρια, που προτάθηκε από τις μειοψηφούσες παρατάξεις του δήμου, σύμφωνα με το νέο Δημοτικό Κώδικα. Το γεγονός αυτής της επιλογής και εκλογής έχει το δικό του συμβολισμό διότι είναι η πρώτη φορά που εδώ και πολλά χρόνια εκλέγεται Μουσουλμάνος δημοτικός σύμβουλος στη θέση του Αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Γραμματέας δημοτικού συμβουλίου εξελέγη ο Μ. Φανουράκης, πρόταση της πλειοψηφίας. Τονίζεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν ‘ναι’ σε όλες τις προτάσεις ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε ‘λευκό για τους προτεινόμενους από την πλειοψηφία και ‘ναι’ για τους υπόλοιπους υποψηφίους.΄

Δημαρχιακές Επιτροπές

Με το εκλεγμένο Προεδρείο πλέον, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την εκλογή των μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής όπου σύμφωνα με το νέο Δημοτικό Κώδικα, οι προτεινόμενοι της πλειοψηφίας περνούν αυτομάτως ενώ προτείνονται δυο τακτικά μέλη από την αντιπολίτευση. Κατόπιν της πραγματοποίησης της ψηφοφορίας κατά την οποία η πλειοψηφία ψήφισε ‘ναι σε όλους’, η αντιπολίτευση ‘λευκό’ στους υποψηφίους της πλειοψηφίας και ΄ναι’ στους δυο ενώ οι κύριοι Ανταμπούφης και Μπαντάκ ψήφισαν ‘λευκό’ σε όλους. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εκλέγονται: Α. Αγκόρτζας, Α. Κυριακίδης, Α. Τριμίντζιος, Φ. Φιλίππου, Χ. Πούλιος , Κ. Καλογερής.

Με την ίδια διαδικασία αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν Λ. Κωνσταντινίδης, Γ. Παπασταματίου, Ν. Φωτιάδης, Σ. Μελισσόπουλος, Θ. Ξυνίδης.

Απογοήτευση και οριοθέτηση

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανέφερε ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης ενώ ο κ. Πούλιος δήλωσε ότι με τη λευκή ψήφο οριοθετείται η θέση της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι δε θα γίνει στείρα αντιπολίτευση αλλά γόνιμη και αποδοτική και ότι η αντιπολίτευση διατηρεί το δικαίωμά της στην κριτική και αυτό θα πράξει με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…