ΣΕΒΑΘ εν αναμονή… δανείου

0

Μια πολύ σημαντική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου στο υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης. Μια σύσκεψη που θα κρίνει το μέλλον της παραγωγής ντομάτας, το εισόδημα των ντοματοπαραγωγών αλλά και το μέλλον σε τοπικό επίπεδο … της  ΣΕΒΑΘ, που ως γνωστόν παρά «τις ρήξεις και τις τομές» του προέδρου της κ. Γιάννη Ράπτη και τα μέτρα: Μείωση προσωπικού από 190 σε 140, κλείσιμο των τμημάτων της πατάτας, λαχανικών κ.λ.π. δεν φαίνεται να στέκεται στα πόδια της χωρίς την επικουρία της …αιμοδότησης από την Α.Τ.Ε. και την πολιτική βούληση εκ Κοντού!

Ντοματοπαραγωγοί εν αναμονή…

Όπως είναι γνωστό… θολό τοπίο επικρατεί στην ντοματοπαραγωγή, εξαιτίας της αναμονής λήψης απόφασης για ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα μας σε σχέση με την ντοματοπαραγωγή – επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τον πρόεδρο της ΣΕΒΑΘ κ. Γιάννη Ράπτη είναι πιθανά 4 σενάρια.

 α)Να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση  που η επιδότηση είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή

Β) Να επικρατήσει η μερική αποσύνδεση (μερικώς αποσυνδεδεμένη με ποσοστά)

Γ) Ολική αποσύνδεση, όπως ισχύει στον καπνό (ανεξάρτητη η παραγωγή από την επιδότηση)  

Δ)Εθνικός φάκελος δηλ. μείωση της ποσόστωσης π.χ. στο 1 εκ. τόνους καθώς τώρα είναι 1.211 εκ. τόνους και η Ελλάδα παράγει μόνο 900.000 τόνους και συνεπώς χάνει ποσό επιδότησης.

Αν επικρατήσει αυτό εκτιμά ο κ. Ράπτης ότι θα συμφέρει στους ντοματοπαραγωγούς, καθώς θα αυξηθεί  το ποσό επιδότησης και κατά συνέπεια θα υπάρχει άφθονη πρώτη ύλη για τη ΣΕΒΑΘ. Αυτό που όπως λέει θα είναι καταστροφικό θα είναι η ολική αποσύνδεση, καθώς οι παραγωγοί θα παίρνουν την επιδότηση και δεν θα παράγουν , όπως άλλωστε γίνεται και στον καπνό.

Τα της ΣΕΒΑΘ…από τον πρόεδρό της

Πληρωμές γίνονται, παραμένουν κάποιες οφειλές προς τους εργαζομένους, η χρονιά ήταν μέτρια, η αγορά του τοματοπολτού δείχνει να ανακάμπτει μετά την επιδρομή του κινέζικου τοματοπολτού, καθώς στηρίζεται στην ποιότητά του που δεν έχει ο κινέζικος, εξαγωγές γίνονται προς Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αγγλία. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την εξωτερική εικόνα, όπως τα χρόνια προβλήματα είναι παρόντα και κάθε φορά εμφανίζονται. Το γεγονός ότι η βιωσιμότητα της ΣΕΒΑΘ στηρίζεται στα δάνεια της ΑΤΕ  και η επιμήκυνση του χρόνου ζωής της σε πολιτική βούληση δεν αποτελούν στοιχεία που προδικάζουν ένα βέβαιο μέλλον. Παρόλα αυτά ο κ. Ράπτης συνηθίζει να λέει: «Η ΣΕΒΑΘ ποτέ δεν πεθαίνει» παρότι προσβλέπει και αναμένει νέο δάνειο από την ΑΤΕ και εμείς ως πιο ρεαλιστές και σύμφωνα με τα στοιχεία συμπληρώνουμε: «Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Το πείραμα πέτυχε!

    Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…
  • Η Πρωτοχρονιά των πολιτικών

    Στην Ξάνθη πέρασαν τις γιορτές τους οι πολιτικοί της Ξάνθης κοντά στις οικογένειες και του…
  • «Τα Φώτα και ο Φωτισμός…»

    Φωτεινή… η μέρα των Φώτων, όπως την αποκαλεί ο λαός, των Θεοφανίων ή Επιφανείων, σύμφωνα μ…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…