Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2006 στο «Le Chalet». Όπως κατέθεσαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, λειτούργησε άριστα και πολλές νέες ιδέες προωθήθηκαν ενώ τα συμπεράσματα μπορούν να φανούν χρήσιμα ως πιλότοι νέων προγραμμάτων στην περιοχή την Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και όχι μόνο.
Το Πρόγραμμα «Τεχνογένεσις»
Το Πρόγραμμα «Τεχνογένεσις» αναφέρεται στη στρατηγική ανάπτυξης μιας «περιφερειακής οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία» μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί, στο να συντελέσει στην άρση των αδυναμιών του συστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας, στο να επιταχύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και προσπάθεια και να μεγεθύνει τα αποτελέσματά της.
Το πρόγραμμα αυτό, αντιμετωπίζει με πρωτοποριακό τρόπο την ενσωμάτωση του ατόμου στην παραγωγική διαδικασία, μετατοπίζοντας το ρόλο του, το ρόλο δηλαδή του εργαζομένου, ερευνητή, φοιτητή, μαθητή, γυναίκας, ατόμου με ειδικές ανάγκες, αλλοδαπού κ.λ.π., από απλό πάροχο γνώσεων ή καταναλωτή, σε καινοτόμο οικονομικό πολίτη.
Μέσω του προγράμματος «Τεχνογένεσις» μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης και πραγματική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του ευρύτερου κοινού. Εστιάζει στην ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Δικτύου καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχουν οι παραγωγικοί φορείς, τα τοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά συστήματα και ερευνητικοί φορείς, πάροχοι υπηρεσιών τεχνολογίας, ερευνητές και δυνητικοί φορείς καινοτομίας, καθώς και επενδυτικοί φορείς.
Το δίκτυο αυτό συνιστά κυρίως μία προσπάθεια προσαρμοσμένη στο να εξυπηρετήσει τη δημιουργία νέων επενδύσεων (μέσω κοινοπραξιών, τεχνοβλαστών, νέων επιχειρήσεων) για την αξιοποίηση της γνώσης, του ταλέντου και της δημιουργικότητας μέσα από την ανάπτυξη προϊόντων.
Τα δυο πρώτα βραβεία στον τομέα των ιδεών
Στον τομέα προώθησης νέων ιδεών που συμμετείχαν ομάδες φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και των Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το πρώτο βραβείο πήραν οι Μπαλούκας Χ., Μπάρτζας Α., Μαμαγκάκης Σ. με την εργασία με θέμα: «Εργαλεία σχεδιασμού ενσωματωμένων συστημάτων» και το δεύτερο βραβείο οι Σιώζος Κ., Κουτρουμπέζης Γ. με την εργασία με θέμα: «Ανάπτυξη εργαλείων για επαναδιαμόρφωση αρχιτεκτονικής ( FPGA). Όπως μας είπε ο κ. Μπαλούκας, δουλεύοντας στο πρόγραμμα έμαθαν πώς αναπτύσσεται μια ιδέα για να βγει μια επιχειρηματική πρόταση ενώ ο κ. Σιώζος τόνισε ότι οι ιδέες είναι υλοποιήσιμες και με την ανάλογη υποστήριξη μπορούν, μέσω της Περιφέρειας να ενταχθούν στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι δυο αυτές προτάσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί σε κάποια επιστημονικά περιοδικά μέσω του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και έπεται η συνέχεια.
Ανάμεσα στις δέκα καλύτερες εργασίες ήταν και η εργασία του Ε. Μπαντέκα, υποψήφιου Διδάκτωρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, με θέμα : «Τομέας ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας». Όπως μας είπε ο κ. Μπαντέκας, πρόκειται για την ηλεκτρονική αποδελτίωση του τοπικού τύπου, κάτι που ήδη υλοποιείται στην Αθήνα με εφημερίδες μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ