Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στην τακτική συνεδρίαση. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η παρουσίαση των σχεδίων για την εκμετάλλευση των Καπναποθηκών αλλά και απαντήσεις για το θέμα των παιδικών σταθμών και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2007, κυριάρχησαν στην πολύωρη συνεδρίαση.
Στην δημαρχιακό μέγαρο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που ξεκίνησε στις 6.30 και διήρκεσε τέσσερις ώρες. Η αίθουσα γεμάτη αφού παρευρισκόταν και πολλοί πολίτες για θέματα που τους απασχολούν. Η συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Δημάρχου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως. Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε τη θέση του Δήμου Ξάνθης τονίζοντας την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της επένδυσης για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ ανέφερε ότι πέρα από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και εργοστάσιο καύσης ελαττώνοντας έτσι τον όγκο των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ. Όσο για τα αδρανή υλικά, θα γίνεται επεξεργασία ώστε να μη γίνεται μεταφορά αλλά να μετατρέπονται σε υλικά χρήσης για το στρώσιμο των δρόμων. Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τα επιβλαβή νοσοκομειακά, οδοντιατρικά και άλλα απορρίμματα. Σε παρέμβαση που έκανε ο κ. Δέλκος, εξέφρασε την απορία του λέγοντας: «δυο χρόνια τώρα συζητιέται το θέμα, δεν ωρίμασε ακόμη για το Δήμαρχο η ιδέα να πάρει πρωτοβουλία;». Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε προηγούμενη πρόταση για ημερίδα ενημέρωσης που θα έπρεπε να γίνει από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης, στα πλαίσια της οποίας επιστήμονες θα αναλύσουν το θέμα με όλες τις παραμέτρους του και κυρίως της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι και ο σκοπός όπως επίσης πρότεινε να γίνει μια επίσκεψη εκπροσώπων φορέων στη Δυτική Ευρώπη όπου ήδη λειτουργούν τέτοια εργοστάσια, για να πεισθούν για το σχέδιο. Τελικά αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια πραγματοποίηση ημερίδας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Για το ζήτημα των θέσεων των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς και αν παρατηρείται παρακώλυση στη λειτουργία τους μίλησε ο κ. Ξυνίδης και ρώτησε αν υπάρχει η νόμιμη αναλογία κύριου και βοηθητικού προσωπικού και παιδιών. Επίσης αναφέρθηκε στη χρήση των κονδυλίων που διατίθενται για τους παιδικούς σταθμούς εκφράζοντας τους φόβους του ότι η εν λευκώ διαχείριση μπορεί να αφήνει κενά. Στην απάντησή του ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι η λειτουργία των παιδικών δεν έχει επηρεαστεί αφού υπάρχει το απαιτούμενο κύριο και παραπάνω βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τους κανονισμούς δηλαδή είκοσι πέντε παιδιά ανά δασκάλα και στους βρεφονηπιακούς έξι βρέφη ανά παιδαγωγό. Άλλωστε παρατηρείται 20% μη παρουσία κάθε μέρα παιδιών με αποτέλεσμα να αναλογούν ακόμα λιγότερα παιδιά σε κάθε εργαζόμενο του κύριο ή του βοηθητικού προσωπικού όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης ενώ είναι μια απλή καθυστέρηση η μη πληρωμή των εργαζομένων τους δυο τελευταίους μήνες, που θα λήξει άμεσα. Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο θέμα, ενημέρωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2007 θα γίνει καινούργιος οργανισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων αυτών αλλά και των νέων που θα προκύψουν από τη δημιουργία του βρεφονηπιακού σταθμού στη Χρύσα που θα κοστίσει συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο δήμος διαθέτει επιπλέον 250.000 ευρώ για την διάνοιξη των γύρω δρόμων ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των παιδιών.
Στη συνέχεια τη συνεδρίαση απασχόλησαν θέματα που αφορούσαν σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου τα οποία όμως αναβλήθηκαν κατόπιν αιτήματος πλευράς των ενδιαφερομένων. Πρόκειται για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στο χώρο του Ναού των Δώδεκα Αποστόλων στην οποία αντιδρούν κάτοικοι γειτονικού συγκροτήματος πολυκατοικιών και την διαπλάτυνση υφιστάμενης οδού στην περιοχή μεταξύ Θάσου και Ευριπίδου που βρίσκει αντίθετους κατοίκους της περιοχής.
Παρουσίαση του Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης Δήμου Ξάνθης
Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης έδωσε το ¨πράσινο φως¨ για την υποβολή του «Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης» με τίτλο : «Πολιτιστικό Οικονομικό Πάρκο Ξάνθης».
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης κατά τη συνεδρίαση: « Επιλέξαμε την ευρύτερη περιοχή των καπναποθηκών ως περιοχή παρέμβασης. Οι καπναποθήκες είναι συνυφασμένες με την ιστορία και την παράδοση της Ξάνθης και σηματοδοτούν μαζί με την περιοχή της Παλιάς Πόλης την ταυτότητα της πόλης μας. Αυτός ο πλούτος αποτελεί αισθητική και πολιτιστική παρακαταθήκη και δεν πρέπει να αφανιστεί αλλά να ενσωματωθεί με προγραμματισμένη πολιτική στις νέες ανάγκες της πόλης και της υπαίθρου που την περιβάλλει ».
Πρόκειται για έργο 20 εκατ. ευρώ περίπου, που υποβάλλεται από Εταιρικό σχήμα με κύριους Φορείς: το Δήμο Ξάνθης (συντονιστή Φορέα), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ,το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η εκπόνηση του Σχεδίου έγινε από την Επιχείρηση της ΤΕΔΚ «Ενέργεια – Περιβάλλον – Ανάπτυξη» με συντονιστή τον Σύμβουλο Ανάπτυξης κ. Μίχο Ν., ο οποίος παρουσίασε το έργο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτεινόμενες Δράσεις του Σχεδίου αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: την ενίσχυση των τεχνικών υποδομών με την ανακαίνιση και διάσωση μιας κρίσιμης μάζας του εναπομείναντος δυναμικού των κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην καπναποθηκών, και την ανάπλαση και ενοποίηση των κοινόχρηστων υποδομών της ευρύτερης περιοχής των καπναποθηκών,
την ανάπτυξη νέων, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων, συνεργατικών προτύπων χρήσεων με την
εγκατάσταση στις ανακαινισμένες καπναποθήκες επαγγελματιών και Επιχειρήσεων υπό μορφή δικτύου σε τρεις επιλεγμένες δραστηριότητες, του δομικού πολιτισμού, των δημιουργικών επαγγελμάτων και των παραγωγών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου ανάπτυξης με την οριοθέτηση των ανακαινισμένων καπναποθηκών ως βάση του Πολιτιστικού Οικονομικού Πάρκου, όπου θα ενταχθούν και εμπλουτιστούν οι νέες χρήσεις και από όπου θα διαχυθούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Ο φάκελος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Έργου που περιγράφονται σε Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, θα υποβληθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιολογηθεί. Απόψεις και θέσεις επί του θέματος έθεσε ο Δημήτρης Μπένης τονίζοντας: «θα έπρεπε να είναι μόνο του δήμου, να δώσετε ιδιαίτερη βάση στη σχέση με το Ίδρυμα» ενώ ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στους χώρους ανάδειξης πρασίνου και δήλωσε ότι η παράταξή του θα στηρίξει την προσπάθεια. Ο κ. Παπαμαρκάκης παίρνοντας το λόγο εξέφρασε την άποψη ότι μόνο ιδιώτες θα μπορέσουν να δώσουν ζωή στον τόπο των Καπναποθηκών όσο καλά κι αν είναι τα προγράμματα και τα σχέδια αλλιώς: «τζάμπα τα λεφτά» όπως χαρακτηριστικά είπε.Ο Δήμαρχος για το θέμα δήλωσε ότι ο χώρος μετά από προσπάθειες στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο κ. Καραλίδης, έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια στο Δήμο ενώ κινδύνευε να χαθεί. Επίσης ενημέρωσε ότι αγοράστηκε το κτίριο που στεγάζεται το Λύκειο Ελληνίδων αντί 65 χιλιάδων ευρώ κι έχουν ξεκινήσει εργασίες εξωραϊσμού και αποκατάστασης.
Σχέδιο Τεχνικού προγράμματος 2007 Δήμου Ξάνθης
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την παρουσίαση από τον κ. Στυλιανίδη, του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος έτους 2007 που προβλέπει κονδύλια για πολεοδομικές μελέτες, για την άμβλυνση κυκλοφοριακών προβλημάτων με διανοίξεις οδών και δημιουργία νέων υπόγειων χώρων στάθμευσης, κατασκευή και αναβάθμιση οδών- πεζοδρομίων-κοινόχρηστων χώρων, για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως επίσης έργα ύδρευσης, αποχέτευσης- ομβρίων, αντιπλημμυρικά αλλά και για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Την εισήγηση του Δημάρχου για μετονομασία της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών σε στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κωνσταντίνος Μπένης», ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ