Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πυρκαγιές-Πυροσβεστική σημειώσατε διπλό

Πυρκαγιές-Πυροσβεστική σημειώσατε διπλό

0
kalogoulidis-grafeio
 

 Χ. Καλογουλίδης: «Φέτος δεν κάηκε ούτε πεύκο»

 

Το πυροσβεστικά ήρεμο καλοκαίρι διαδέχεται ένας «επικίνδυνος» χειμώνας

 
 
Αν και ακόμα δεν έχει τελειώσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος, είμαστε σε θέση να μιλάμε για μια επιτυχημένη χρονιά για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, καθώς δεν σημειώθηκαν φέτος θυματικές ή μεγάλης έκτασης πυρκαγιές. Αυτό οφείλεται τόσο στην άμεση επέμβαση του σώματος, όσο και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σπουδαία ήταν η συμβολή όμως, και των εθελοντικών ομάδων, που ως άγρυπνοι φύλακες περιφρουρούσαν το περιαστικό δάσος.
Βέβαια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει «ξενοιάσει». Δύσκολος χειμώνας έρχεται και για τους πυροσβέστες, οι οποίοι θα κληθούν για άλλη μια φορά να σβήσουν φωτιές που θα προκληθούν σε σπίτια με τζάκια και ξυλόσομπες.
Το «Ε» προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή τέτοιου είδους ατυχημάτων ήρθε σε επαφή με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Χρήστο Καλογουλίδη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας.
 
Ε: Διανύσαμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι. Έτσι δεν είναι;
Χ.Κ.: Πράγματι, αν και η αντιπυρική περίοδος τελειώνει επίσημα στις 31 Οκτωβρίου, μπορούμε να πούμε ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε ούτε θυματικές πυρκαγιές, ούτε δασικές πυρκαγιές στον ορεινό όγκο.
 
Ε:Κάνοντας τον απολογισμό της περιόδου, ποιές είναι οι πιο σημαντικές πυρκαγιές που απασχόλησαν το σώμα το φετινό καλοκαίρι;
Χ.Κ: Είχαμε κάποιες μικρές θεωρητικά πυρκαγιές, οι οποίες θεωρούνται μεν δασικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάηκε κάποιο δέντρο. Μια από αυτές ήταν στο Ιππικό Όμιλο της Γκιώνας, όπου κάηκαν 250 στρέμματα αγροτική έκταση και 150 στρέμματα δασική έκταση (θαμνώδη φυτά). Φωτιά σημειώθηκε και στο Μυρωδάτο, η οποία έκαψε 20 στρέμματα εκ των οποίων τα 10 ήταν καλαμιές, τα 2 σε ξερά χόρτα και 8 σε δασική έκταση (θαμνώδη φυτά). Τέλος, σημειώθηκαν και δύο πυρκαγιές στην περιοχή του Πόρτο Λάγος. Η πρώτη έκαψε 50 τετραγωνικά πευκοβελόνες στο δασάκι χωρίς να βλάψει τα δέντρα χάρη στην άμεση παρέμβαση του σώματος και η άλλη περιμετρικά της λίμνης, η οποία πιθανό να προκλήθηκε από κάποιους που θέλησαν να καθαρίσουν κάποια χόρτα ή σκουπίδια. Ουσιαστικά όμως, καμιά από τις τέσσερις δεν ήταν τόσο σημαντική.
 
Ε: Πέρα από την ετοιμότητα του σώματος, πού αλλού πιστεύετε ότι οφείλεται η φετινή σας επιτυχία;
Χ.Κ.: Πιστεύω ότι στην άμεση επέμβαση μας συνέβαλε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου οι οποίοι μας ειδοποιούσαν άμεσα και έγκαιρα. Επιπλέον, σημαντική αρωγοί στάθηκαν για άλλη μια χρονιά και οι Εθελοντικές Ομάδες, που περιφρουρούσαν ουσιαστικά το περιαστικό δάσος και ελέγχανε την κινητικότητα σε αυτά. Ο έλεγχος αυτός βοήθησε στο να καθιστά υπεύθυνους τους επισκέπτες του δάσους και να τους προκαλεί φόβο να κάνουν κάτι. Τέτοιες ομάδες είναι οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, η Ομάδα Διάσωσης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, η Λέσχη Αυτοκινητιστών, οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, αλλά και οι πρόσκοποι.
 
Ε: Έχουμε αφήσει λοιπόν, ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι. Έρχεται όμως ένας χειμώνας που αναμένεται δύσκολος για την πυροσβεστική λόγω της στροφής των πολιτών στα τζάκια και στις σόμπες, αν αναλογιστεί κανείς και τα περιστατικά της περσινής χρονιάς.
Χ.Κ.: Πράγματι, το καλοκαίρι πέρασε πολύ καλά, ευχόμαστε να γίνει το ίδιο και με το χειμώνα. Τώρα έχουμε αλλαγή σκηνικού. Ο χειμώνας έχει άλλων ειδών πυρκαγιές. Λόγω της στροφής του κόσμου στα τζάκια και τις σόμπες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές σε σπίτι. Οι πολίτες καίνε πολλά ξύλα, γι’ αυτό και θέλει πολύ προσοχή.
 
Ε: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέξουν να θερμάνουν το σπίτι τους με τζάκι ή με σόμπα;
Χ.Κ: Ό,τι μέσο και να επιλέξουν το οποίο διαθέτει ορατή φλόγα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν ένα καλό καθαρισμό των καμινάδων και των μπουριών τους πριν αρχίσουν να καίνε, καθώς με τον καιρό συσσωρεύεται μέσα αιθάλη και κάποια λίπη από κάποιους που συνηθίζουν να ψήνουν στο τζάκι τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εκδηλώνεται πυρκαγιά. Επιπλέον, δεν εγκαταλείπουμε εστίες φωτιάς αναμμένες, προκειμένου να βρούμε το σπίτι ζεστό, όταν γυρίσουμε, αλλά και ούτε όταν κοιμόμαστε. Η φωτιά θα πρέπει να είναι πάντα ελεγχόμενη, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βγει ένα μπουρί, να κυλίσει κάποιο κούτσουρο, να πεταχτεί καμία σπίθα από κάρβουνα ή να σημειωθεί υπερχείλιση στη θερμάστρα. Κάτι άλλο που θα ήθελα να σημειώσω είναι η συνήθεια του κόσμου να στεγνώνει τα ρούχα του κοντά στην σόμπα. Αρκετοί τα αφήνουν τόσο κοντά που καίγονται από την ακτινοβολία. Τόσο τα ρούχα, όσο και τα χαλιά μας θα πρέπει να είναι σε μια απόσταση από την εστία θέρμανσης. Επικίνδυνη είναι επίσης και η συνήθεια μερικών να παίρνουν κοντά τους όταν κοιμούνται τις θερμάστρες υγραερίου, που έχουν και αυτές μεγάλη ακτινοβολία. Επιπροσθέτως, δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά κοντά σε εστία θέρμανση χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την καύση ξύλων που δεν τα έχουν προμηθευτεί από το εμπόριο. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που καίνε ξύλα από παλιά παράθυρα, τα οποία είναι εμποτισμένα με λαδομπογιά, αλλά και χαρτιά υγείας. Πέρα από τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς οι ενέργειες αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων καθώς απελευθερώνονται καρκινογόνες ουσίες.
 
Ε: Είδαμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς στο σπίτι μας. Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε περίπτωση που παρόλα αυτά βρεθούμε αντιμέτωποι με τις πύρινες «γλώσσες»;
Χ.Κ.: Η φωτιά είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Ακόμη και τα δευτερόλεπτα έχουν μεγάλη σημασία. Αν εντοπίσουμε κάποια εστία φωτιάς θα πρέπει να καλέσουμε αμέσως την πυροσβεστική ακόμα και αν θεωρούμε ότι μπορούμε να την σβήσουμε μόνοι μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρύνουμε οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό υπάρχει γύρω από αυτή και να βοηθήσουμε να απομακρυνθούν από το σπίτι ηλικιωμένοι, παιδιά και άρρωστοι. Τέλος, μπορούμε να προσπαθήσουμε να την σβήσουμε με την ρίψη νερού. Πάντα όμως θα πρέπει η πρώτη ενέργεια να είναι η ειδοποίηση της πυροσβεστικής ακόμα και αν θεωρούμε ότι όταν έρθει η πυροσβεστική θα έχει σβήσει, καθώς ακόμα και να καταφέρουμε να την σβήσουμε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επανάφλεξης.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…