Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ε. Μπαγίς: «να αντιληφθείτε ότι είστε μια ελληνοτουρκική γέφυρα»

Ε. Μπαγίς: «να αντιληφθείτε ότι είστε μια ελληνοτουρκική γέφυρα»

0
bagis 2-web
 

Ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κάλεσε τη μειονότητα να συνειδητοποιήσει το σημαντικό της ρόλο στην προσέγγιση των δύο πλευρών

 

Πραγματοποίησε χθες ιδιωτική επίσκεψη με χαλαρούς ρυθμούς σε Ξάνθη και Κομοτηνή με γεύμα και καφέ στην κεντρική πλατεία

   bagis 5-web
 
Χωρίς βιασύνη, έδειξε να απολαμβάνει την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μετά από ένα διήμερο συνεχών επαφών με κυβερνητικά στελέχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε χθες το πρωί Κομοτηνή και Ξάνθη, όπου συνάντησε μέλη της μειονότητας, συνομίλησε μαζί τους και έστειλε ένα μετριοπαθές μήνυμα, αφού επέλεξε να επικεντρωθεί από τη μια στις αδικίες που έχουν υποστεί οι μειονότητες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και στα βήματα που έγιναν και αυτά που πρέπει να γίνουν.
Η αστυνομική παρουσία ήταν εμφανής σε όλα τα σημεία που επισκέφτηκε ο Τούρκος αξιωματούχος, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των τουρκικών ΜΜΕ, με τα οποία συνομίλησε για αρκετή ώρα ο κ. Μπαγίς και τα στελέχη της μειονότητας
 
Ο Εγκεμέν Μπαγίς, σε Μετέ, γεύμα, καφέ και «ΤΕΞ»
Ο Εγκεμέν Μπαγίς έφτασε στην Ξάνθη στις 12.30 το μεσημέρι, αφού πρώτα είχε επαφές στην Κομοτηνή με τον ψευδομουφτή Σερήφ και μέλη της τουρκικής νεολαίας και, ως είθισται, επισκέφτηκε πρώτα την έδρα του ψευδομουφτή Μετέ, όπου τον υποδέχτηκαν ο τελευταίος, με το βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και άλλα μέλη της μειονότητας. Μετά τη μεσημεριανή προσευχή, ο τούρκος υπουργός συνέφαγε στην «Κληματαριά» με μειονοτικούς και δημοσιογράφους και στη συνέχεια ήπιε μαζί τους καφέ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, ο αντιδήμαρχος Αβδήρων Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ, ο δημοτικός σύμβουλος του μειονοτικού συνδυασμού του δήμου Ξάνθης Χουσεΐν Αχμέτογλου, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του Τσετίν Μάντατζη, ο οποίος εμφανίστηκε μόνο στην ομιλία στην «ΤΕΞ» και ενόσω η εκδήλωση είχε ήδη αρχίσει. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του βέβαια, στο πλευρό του ήταν ο γενικός πρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς ως τελευταίο σταθμό της ιδιωτικής του επίσκεψης είχε τα γραφεία της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπου συμμετείχε σε εκδήλωση που κράτησε πάνω από μία ώρα σε μία κατάμεστη αίθουσα. Με τους χαιρετισμούς τους καλωσόρισαν τον υπουργό ο πρόεδρος της «ΤΕΞ» Αχμέτ Κιούρτ, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της μειονότητας διαχρονικά ξεκινώντας από το την εκπαίδευση και καταλήγοντας στο πάγιο αίτημα της μειονότητας, την εκλογή των μουφτήδων. Στη συνέχεια μίλησε ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν που είπε ότι ναι μεν προβλήματα υπάρχουν, όμως η επαφή των δύο πλευρών δείχνει ότι θα υπάρξουν σύντομα αίσια αποτελέσματα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι ψευδομουφτήδες και άλλα στελέχη της μειονότητας.
 
Ζήτησε από τους κυβερνητικούς να συναντήσουν τους ψευδομουφτήδες!
Τα όσα είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς στη μακρά ομιλία του οδήγησαν σε πλήθος χειροκροτημάτων, αλλά ήταν και από αυτά που σπάνια, αν όχι ποτέ, ακούγονται μέσα στο χώρο της «ΤΕΞ». Ο τούρκος υπουργός για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής, απέφυγε τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις αιτιάσεις περί αμοιβαιότητας, ενώ ξεκάθαρα μίλησε για αδικίες που υφίστανται οι μειονότητες και στις δύο πλευρές.
Βεβαίως, στήριξε ένθερμα τους ψευδομουφτήδες, όμως δε στάθηκε μόνο σε αυτό, αλλά μετέφερε την παράκλησή του προς τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης με τους οποίους ήρθε σε επαφή στην Αθήνα, να δεχθούν για μία μόνο φορά να συναντηθούν με το Μετέ και τον Σερήφ, ακόμη κι αν δεν τους αναγνωρίζουν, για να συζητήσουν μαζί τα ζητήματα που θέτει η μειονότητα.
 
Τουρκία και Ελλάδα στο δρόμο της αποκατάστασης αδικιών
Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα που η κυβέρνηση συναντά με τη μειονότητα, εξηγώντας ότι και η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με παρόμοια ζητήματα, με ανθρώπους με διαφορετική γλώσσα, διαφορετικό πολιτισμό, διαφορετικές καταβολές. Ως παράδειγμα ανέφερε τα γραφεία του δικού του υπουργείου στην Κωνσταντινούπολη που μεταβιβάστηκαν από το δήμο στην βακουφική επιτροπή της περιοχής (που ανήκει στο Πατριαρχείο) και τώρα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, καθότι για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο. «Δε μας νοιάζει αν θα πληρώσουμε ή όχι, το σημαντικό είναι να μην αισθάνεται ξένος στη χώρα μας κανένας πολίτης που γεννήθηκε και μεγαλώνει σε αυτήν», ανέφερε ο κ. Μπαγίς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήδη έχουν επιστραφεί ακίνητα αξίας 2 δις ευρώ και σκοπεύουν να μεταβιβάσουν άλλα τόσα, θέλοντας να δείξει ότι και η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις αδικίες.
 
Πρόταση για: Ελλάδα-Τουρκία-συμμαχία για την παραγωγή οπλικών συστημάτων
Αρκετά ρηξικέλευθη ήταν η πρόταση του κ. Μπαγίς προς το Δημήτρη Αβραμόπουλο, για το πρόσωπο του οποίου μετέφερε την εκτίμηση τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιας και ο έλληνας υπουργός είχε επισκεφτεί τον τελευταίο το 1989, όταν βρισκόταν στη φυλακή. Του πρότεινε λοιπόν, η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν στον τομέα της βιομηχανίας οπλικών συστημάτων, ώστε αντί για εισαγωγείς να μετατραπούν μαζί σε εξαγωγική δύναμη! «Στην πολιτική», είπε, «χρειάζονται θαρραλέοι άνθρωποι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη νιώθουν οι πολίτες μας ξένοι και αδικημένοι. Αφού μπορούμε εμείς, μπορούν και οι άλλοι, όπως η Ελλάδα».
Ο ίδιος σχολίασε ακόμη ότι, ενώ Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα στηρίζουν ο ένας τον άλλο αμέσως, όπως στις περιπτώσεις των σεισμών, στα εύκολα οι δυσκολίες είναι περισσότερες. Συμπλήρωσε δε, ότι όπως οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μπορούν να γίνουν και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να είναι ήσυχοι όταν οι γείτονες τους βρίσκονται σε τέτοια δίνη, και αυτό προφανώς ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας.
 
Ε. Μπαγίς: «να ασχολείστε με θέματα της Ελλάδας κυρίως και της Ευρώπης»
Παρά την ένταση που είχε δημιουργηθεί λόγω των δηλώσεων Μπαγίς, Νταβούτογλου και Ερντογάν σχετικά με τα ζητήματα αμοιβαιότητας που απορρέουν από το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, ο τούρκος υπουργός που επισκέφθηκε την Ξάνθη, αισθητά απέφυγε να πυροδοτήσει κι άλλο το κλίμα. Αντιθέτως, τους είπε: «αξιότιμα αδέρφια μας, είστε έλληνες πολίτες, να ασχολείστε περισσότερο με τα θέματα της Ελλάδας κυρίως και της Ευρώπης. Για μας είστε μια πολύ σημαντική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά πρέπει να το αντιληφθείτε κι εσείς, για να ανταποκριθείτε σε αυτό το λόγο». Ακόμη, τους συνέστησε να μάθουν άριστα την ελληνική γλώσσα και να φοιτήσουν στα καλύτερα σχολεία, ώστε να προοδεύσουν. Ανέφερε βεβαίως, ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα για τα δικαιώματα της μειονότητας. Για το τζαμί της Αθήνας δε, σχολίασε ότι θεωρεί αυτονόητο να υπάρχει χώρος προσευχής και ταφής για τους μουσουλμάνους μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, απευθυνόμενος στα μέλη της «ΤΕΞ» κυρίως να διατηρήσουν την ενότητα μεταξύ τους και να μην αναλώνονται σε πικρόχολα σχόλια για όσους βρίσκονται εκτός ομάδας, καθώς έτσι, είπε, θα επιτύχουν την κοινωνική πρόοδο.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…