Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οδηγίες από την κτηνιατρική ενόψει Μπαϊραμιού

Οδηγίες από την κτηνιατρική ενόψει Μπαϊραμιού

0
 

Εφιστούν την προσοχή λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων Ευλογιάς

 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ, εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, εξέδωσε οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους στην σφαγή αιγοπροβάτων προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος της Ευλογιάς και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους κτηνοτρόφους και το εμπόριο (εξαγωγές, πωλήσεις στην υπόλοιπη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση) των πάσης φύσεως γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και προειδοποιεί τους παραβάτες ότι θα τους επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις(διοικητικές και ποινικές).
Οι λόγοι που οδήγησαν την Διεύθυνση σε μια τέτοια ανακοίνωση είναι ότι κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κίνδυνους για την Υγεία των καταναλωτών. Η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και όλων των εμπλεκομένων, τόσο σχετικά με την αγορά και διακίνηση των ζώων, όσο και με την σφαγή.
 
Αγορά και διακίνηση
Όσο αναφορά την αγορά και διακίνηση: απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά ζώων από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και Θεσσαλονίκης, όλα τα ζώα πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν κρούσματα Ευλογιάς και να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια(σκουλαρίκια.). Να σημειώσουμε πως όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο και η διακίνηση πραγματοποιείται μετά από έγκρισή του, στο οποίο πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης και διαβατήρια) καθώς και το ένα αυτί του ζώου με το ενώτιο (σκουλαρίκι), μέχρι και τις 31/10/2013, προκειμένου να τα διαγράψουν από το μητρώο – υποχρέωση αυτή αφορά τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους ζωέμπορους οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
 
Σφαγή
Σχετικά με την σφαγή ορίζεται ότι όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων(πρώην Νομών) με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας, όπου θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Ειδικότερα τα βοοειδή μεγαλύτερα των 72 μηνών και αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 18 μηνών, θα εξετάζονται για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας θα παραλαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τη σφαγή (συνιστάται να προτιμούνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς για τα παραπάνω ζώα δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο). Η ηλικία διαπιστώνεται από τα συνοδευτικά έγγραφα των ζώων (άδεια διακίνησης, διαβατήρια) ή εκτιμάται από τον κρεοσκόπο κτηνίατρο από την οδοντοστοιχία του ζώου. Η Διεύθυνση υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που κάποια ζώα θα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω , το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο, το μεσεντέριο των βοοειδών και ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, η σπλήνα ακόμα και των αμνοεριφίων όργανα των αιγοπροβάτων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…