Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αργά και σταθερά προχωρούν οι πτωχεύσεις ΣΕΒΑΘ- ΣΕΠΕΚ

Αργά και σταθερά προχωρούν οι πτωχεύσεις ΣΕΒΑΘ- ΣΕΠΕΚ

0
sepek-empros
 

Ισχνό το ενδιαφέρον για τις εκποιήσεις της ακίνητης περιουσίας της βιομηχανίας κρέατος. Μπαίνουν επιπλέον κίνητρα στην αποπληρωμή

 

Δεν ορίστηκε ακόμη πότε θα τεθεί σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό το ακίνητο του εργοστασίου της ΣΕΒΑΘ, ούτε έχει διαφανεί αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι

 
   sevath
 
Αργά και σταθερά προχωρούν οι διαδικασίες πτώχευσης στα δύο συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΠΕΚ και ΣΕΒΑΘ. Οι σύνδικοι της πτώχευσης επιχειρούν εκποιήσεις κινητών και ακινήτων, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πολύ μειωμένο. Από το 2009 που μπήκε το «λουκέτο» στα εργοστάσια μέχρι και σήμερα οι σύνδικοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν ό,τι απέμεινε από την περιουσία των δύο εργοστασίων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους δανειστές.
Περισσότερα προβλήματα συναντά η σύνδικος της πτώχευσης Μαρία Πυλαρινού στο εργοστάσιο της ΣΕΠΕΚ, όπου έγιναν δύο δημοπρασίες για την κινητή περιουσία το καλοκαίρι και άλλη μία αργότερα, χωρίς το ελάχιστο ενδιαφέρον. Άλλωστε, τα μηχανήματα του πρώην εργοστασίου κρίνονται αρκετά παρωχημένα γι’ αυτό και δεν τραβούν την προσοχή των επιχειρηματιών. Και για την ακίνητη περιουσία δεν υπάρχει καθόλου προσέλευση στους πλειστηριασμούς, γι’ αυτό και προκηρύσσονται νέες διαδικασίες με κίνητρα αποπληρωμής, χωρίς πάντως μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο εκποιήθηκε ακίνητο στο Σιδηροχώρι, ενώ για ακόμη μία φορά διενεργείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για ένα αγροτεμάχιο στη Νέα Αμισσό και για ένα κατάστημα στη Νεάπολη (με χοιροτροφική μονάδα). Όπως μας ενημερώνει η κ. Πυλαρινού, σκέψεις για την εκποίηση του κεντρικού ακινήτου στην Εξοχή του Δήμου Τοπείρου δεν υπάρχουν, όσο βρίσκονται άλλες εκποιήσεις σε εκκρεμότητα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι δεν εκδηλώθηκε και ζωηρό ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις εκποιήσεις ωστόσο (30.000-40.000 €) δεν κρίνεται ικανοποιητικό για να προχωρήσει η διαδικασία της κατάρτισης πίνακα διανομής, ώστε να ικανοποιηθούν έστω κάποιοι σε πρώτη φάση, κυρίως δε όσοι ικανοποιούνται προνομιακά (μηχανικοί, λογιστές κλπ).
Στο πρώην εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ έχουν προχωρήσει οι εκποιήσεις κινητών και έχει ήδη συνταχθεί ένας πρώτος πίνακας διανομής. Η ΣΕΒΑΘ πέρα από κάποια αγροτεμάχια δεν είχε άλλα ακίνητα στην περιουσία της, γι’ αυτό και σε αυτό τον τομέα απομένει μόνο η εκποίηση του κεντρικού ακινήτου, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, στον ανατολικό κόμβο της Εγνατίας. Η σύνδικος της πτώχευσης Σταυρούλα Λιάκου μας πληροφορεί ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά πάντως σημειώνει ότι στην όλη διαδικασία της πτώχευσης δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα.
Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ο μεγάλος αριθμός ενεχύρων και υποθηκών κυρίως από την ΑΤΕ, που επειδή θα ικανοποιηθούν προνομιακά, δημιουργεί δυσκολίες στην ικανοποίηση των υπόλοιπων δανειστών, ενώ και στις δύο περιπτώσεις προβληματισμό προκαλούν οι διαρρήξεις και κλοπές που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν. Ειδικά δε στην περίπτωση της ΣΕΒΑΘ, η κ. Λιάκου επισημαίνει ότι είναι βασικό να διαφυλαχθούν τα μηχανήματα, μιας και έχουν κάποια αξία.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …