Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τελεσίδικη καταδίκη Χατζηευαγγέλου στο Εφετείο

Τελεσίδικη καταδίκη Χατζηευαγγέλου στο Εφετείο

0
xatzievaggelou 5-empros
 

 Διατηρείται η πρωτόδικη απόφαση με ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επί ένα έτος

 

Η απόφαση τον θέτει σε οριστική αργία και εκτός των εκλογών του Μαΐου

 
 
Σε οριστική παύση από το αξίωμα του δημάρχου Τοπείρου θέτει η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής τον Στέλιο Χατζηευαγγέλου. Σύμφωνα μ’ αυτή διατηρείται η πρωτόδικη απόφαση για παράβαση καθήκοντος, που εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης και προέβλεπε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος. Η επικύρωση της πρωτόδικης ποινής από το Εφετείο θέτει επίσης εκτός των εκλογών του Μαΐου του 2014 τον κ. Χατζηευαγγέλου αφού και αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο να καταθέσει δεν προλαβαίνει να εκδικαστεί. Έτσι μπαίνει ένας επίλογος σε μια πορεία 26 χρόνων του κ. Χατζηευαγγέλου στην αυτοδιοίκηση!
 
Η δίκη Χατζηευαγγέλου
Η δίκη του κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου οπότε και εκδόθηκε η απόφαση. Συνήγοροι υπεράσπισής του ήταν ο δικηγόρος της Κεντρικής Ένωσης δήμων Κοινοτήτων Παναγιώτης Ζυγούρης, ο Θανάσης Ξυνίδης, δικηγόρος Ξάνθης και ο Χρήστος Δετσαρίδης δικηγόρος Έβρου. Τη Δευτέρα εξετάστηκαν ο ενάγων Θωμάς Μίχογλου και ο μάρτυρας κατηγορίας Στέλιος Μωραΐτης ενώ την Τρίτη κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης και ο Γεν. Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Κ. Κοιμήσης.
 
Το σκεπτικό της απόφασης
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χατζηευαγγέλου βρέθηκε υπόδικος για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν έθεσε σε αργία υπάλληλο του δήμου και ανταποκριτή του ΟΓΑ, ο οποίος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση χρημάτων του ΟΓΑ σε δεύτερο βαθμό. και αυτός συνέχισε να παραμένει στη θέση του έως ότου συνταξιοδοτήθηκε. Όπως υποστήριξε η υπεράσπιση ο δήμαρχος Τοπείρου ουδέποτε παρέλαβε το έγγραφο αυτό, ούτε υπάρχει πρωτοκολλημένο στα βιβλία του δήμου και ότι σ’ αυτό οφείλεται η καθυστέρηση να τον θέσει σε αργία. Ωστόσο το δικαστήριο δεν το αποδέχθηκε. Η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την καταδίκη του κ. Χατζηευαγγέλου με το σκεπτικό ότι ακόμη και στην περίπτωση που ισχύει αυτό ως δήμαρχος όφειλε να γνωρίζει και να παρακολουθεί μέσω της νομική υπηρεσία του δήμου την υπόθεση υπεξαίρεσης του υπαλλήλου μέχρι να τελεσιδικήσει και να πράξει τα δέοντα.
 
Ένταση κατά την εξέταση Μωραϊτη
Να σημειώσουμε ότι στην δίκη επεκράτησε ένταση ιδιαίτερα κατά την εξέταση του κ. Στέλιου Μωραΐτη, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση «καθαρή πολιτική συναλλαγή» συνδέοντας τη με την αντίπαλο (2002) του κ. Χατζηευαγγέλου η οποία ήταν η αδελφή του υπαλλήλου που δεν παύθηκε καθώς επίσης και με την υποψηφιότητα της συζύγου του με τον συνδυασμό του στις εκλογές του 2006.
 
Πως σχολίασαν την απόφαση
Σχολιάζοντας την απόφαση νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι πιθανόν στην κρίση του δικαστηρίου να μέτρησε η παράμετρος ότι το Εφετείο Θράκης δεν μπορούσε να στραφεί εναντίον του …ιδίου αναφορικά με την αποστολή της απόφαση στο δήμο Τοπείρου ενώ κάποιοι την χαρακτήρισαν την ποινή «ακραία και εξοντωτική». Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο δήμαρχος Τοπείρου ήταν εμφανώς στενοχωρημένος ενώ αντίθετα έκδηλη ήταν η χαρά και η ικανοποίηση στην άλλη πλευρά. Λίγο αργότερα ο κ. Μίχογλου μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι: «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» και «τώρα αρχίζει ο αγώνας στο δήμο Τοπείρου», αναφερόμενος σε μια σειρά από δίκες που εκκρεμούν μετά από μηνύσεις της παράταξής του εναντίον του κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…