-250γρ.βούτυρο
-3φλ. Αλεύρι
-1κ.γ. άρωμα βανίλιας
-2 κρόκους
-5κ.σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
-5 κρόκοι
-1/3 φλ.ζάχαρη
-1 πρέζα αλάτι
-200ml κρέμα γάλακτος
-2κ.σ. λικέρ ή ρούμι
-8 μπισκότα σαβαγιάρ
-800γρ φράουλες
-άχνη για πασπάλισμα
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους με το αλεύρι κι ανακατεύουμε με χέρια ώσπου να ενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια τριφτή ζύμη. Ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύουμε μέχρι να εννοποιηθούν καλά τα υλικά και να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά περίπου. Μπορεί να μείνει και μία μέρα στο ψυγείο.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους με το σύρμα ή το μίξερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε λίγο ακόμη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λικέρ και σπάμε τα σαβαγιάρ σε κομμάτια να μουλιάσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας.
Κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή σε φέτες αν είναι μεγάλες, αφήνοντας 5-6 ολόκληρες.
Προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας μερικές ψιλοκομμένες και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 23-25 εκ. με αποσπώμενο πάτο και βάζουμε λαδόκολλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο περίπου 28-30 εκ. και την τοποθετούμε στη φόρμα καλύπτοντας τα τοιχώματα. Μην την αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ γιατί θα κολλάει.
Τοποθετούμε τις κομμένες φράουλες επάνω στη ζύμη στη σειρά καλύπτοντας ολόκληρη τη βάση, αδειάζουμε την κρέμα ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
Όταν κρυώσει στολίζουμε με λίγες ολόκληρες φράουλες και άχνη ζάχαρη ή ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους και σερβίρουμε.