Σχόλια 19-04-2013

0
Μια Μανωλάδα ντρόπιασε ολόκληρη Ελλάδα
 
Η SUNLIGHT


 Η γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο βιομηχανία Sunlight που εδρεύει στο Όλβιο Ξάνθης, ομολογουμένως είναι μια θετική εξαίρεση.
Μαζί με μια σειρά ακόμη ξανθιώτικων επιχειρήσεων συνεχίζουν να δίνουν δουλειά, σε πάρα πολλούς εργαζόμενους. Μάλιστα ο εξαγωγικός προσανατολισμός της αλλά και τα πρωτοπόρα προϊόντα που παράγει της παρέχουν το πλεονέκτημα να ξεχωρίζει.
Η Sunlight, από τότε που την ανέλαβε ο Πάνος Γερμανός, αναδείχθηκε στον τομέα της και κατέκτησε τις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έτσι, οι δικές της επιτυχίες, αντανακλούν και σε μας, στην Ξάνθη, όπως το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις άλλες βιομηχανίες που συνεχίζουν να προσφέρουν εργασία και να στηρίζουν οικονομικά το νομό.
«Ε»
 
Προσοχή!


 Ως «νέο-ναζί και βίαιο πολιτικό κόμμα» που θα πρέπει να απομονωθεί με νομικά δεσμευτικές διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα, περιγράφει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Nils Muiznieks, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή» που κατέχει 18 βουλευτικές έδρες στην Ελλάδα και είναι μέρος του Κοινοβουλίου της χώρας. Προέτρεψε μάλιστα τις Αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση μιας ραγδαίας αύξησης της ρατσιστικής βίας.
Και στο δια ταύτα: Άντε και απαγορεύουν τη Χρυσή Αυγή…Νομίζουν ότι θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας; Τότε είναι που θα γίνει σφαγή, καθώς οι μεν ψηφοφόροι του κόμματος θα θεωρήσουν αυτή την κίνηση πραξικοπηματική, ενώ τα δε στελέχη, θα έχουν ένα ωραίο άλλοθι για να μην αφήσουν τίποτε όρθιο, μιας και ως νόμιμο κόμμα, έχουν έναν «κόφτη» σε κάποια πράγματα.
Εγώ ένα ξέρω: Άπαντες ψάχνουν αφορμή για να διαλυθούν τα πάντα σ’ αυτή την χώρα και η γενετήσια τάση για πόλωση, από δικομματική γίνεται Μεταπολεμική.
Περαστικά μας…
«Ε»
 
Λογική μοναχών


 Η είδηση: «Ο πατέρας Νικόδημος εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, έλαβε θέση στο θέμα της επένδυσης του χρυσού στη Χαλκιδική και τάχθηκε κατά.»
Δικαίωμα της Ιεράς Επιστασίας; Να πούμε ναι, αλλά με μια παρατήρηση: Όπως λαμβάνει θέση αυτή, στα θέματα του κόσμου έξω, έτσι έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική και να σχολιάζουν οι απλοί πολίτες τα τεκταινόμενα στο Άγιο Όρος.
Αν το αποδέχονται αυτό ρητά και κατηγορηματικά, τότε ναι, να εκφράζονται για τα μεταλλεία. Διαφορετικά, ας σιωπούν και να ασχολούνται με τα του οίκου τους.
Διότι η ενασχόληση με αλλότρια θέματα εγκυμονεί κινδύνους γι’ αυτούς, και κυρίως γεννά ερωτήματα για τις προθέσεις αυτών, γνωστού όντος πως προέχει για αρκετούς από αυτούς το…οικονομικό μέρος. Χορτάτοι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, πού να σκεφθούν τους πεινασμένους και άνεργους της Χαλκιδικής…
Ενώ υποστηρίζουν τους οικοπεδοφάγους και αυθαιρετούντες Θεσσαλονικείς, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους γνήσιους Χαλκιδικιώτες που γεννήθηκαν και ζουν εκεί.
«Ε»
 
Ζουν και βασιλεύουν!


 Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που χτίστηκαν πριν το 1975.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο για τα κτίσματα αυτά, όσο και για τις αυθαίρετες οικοδομές της περιόδου 1975-1983, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στις κατά τόπους Πολεοδομίες και είναι αρκετά δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους και το συνολικό ποσό που θα εισπράξει η πολιτεία από το τέλος νομιμοποίησης (500 ευρώ).
Τέλος, τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν μετά το 1983, ρυθμίζονται με βάση το νόμο 4014/2011. Από τον συγκεκριμένο νόμο εξαιρούνται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στους αρχαιολογικούς χώρους, στους αιγιαλούς, στα ρέματα και στις δασικές εκτάσεις.
«Ε»
 
Προκαλεί και πάλι την Ελλάδα το Spiegel


 Με ένα ακόμη προκλητικό εξώφυλλο κυκλοφορεί την εβδομάδα αυτή το γνωστό Γερμανικό περιοδικό Spiegel, που εμφανίζει έναν φτωχό υποτίθεται Έλληνα χωριάτη, να μεταφέρει με το γαϊδούρι του σε κοφίνια, στοίβες ευρώ, κρατώντας μια ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άρθρο, αναφέρεται στη γνωστή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κυκλοφόρησε τελευταία, η οποία εμφανίζει τους Έλληνες, τους Κύπριους και γενικά τους νότιους πλουσιότερους των Γερμανών.
Είχαμε ξαναγράψει για τη σκοπιμότητα αυτής της έκθεσης και ήδη το γερμανικό περιοδικό, με τις ευλογίες της γερμανικής κυβέρνησης βεβαίως, έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για το κούρεμα των καταθέσεων των «πλούσιων» πολιτών των υπερχρεωμένων νότιων χωρών που σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον.
Και φυσικά, πρώτος και προσφιλής στόχος είναι και πάλι οι Έλληνες! Οι οποίοι κατά τους συντάκτες του άρθρου, είναι όλοι πλούσιοι, αλλά καταφέρνουν να κρύβουν τις περιουσίες τους, ζητώντας διαρκώς δανεικά από τους «φτωχούς» Γερμανούς!
 
Μεγάλα έργα…


 Με υπερηφάνεια ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ότι αρχίζουν και πάλι οι εργασίες σε μεγάλα έργα (αυτοκινητόδρομους), που είχαν σταματήσει λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Μάλιστα, όπως δήλωσε περιχαρής ο υπουργός, θα δημιουργηθούν 25.000 νέες θέσεις εργασίες!
Για όσους αναρωτιούνται πού θα βρεθούν σήμερα τα λεφτά για τα έργα αυτά, η απάντηση είναι απλή: μα από μας τους πολίτες θα βρεθούν, μέσω των σταθμών διοδίων!
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σκοπεύει να στήσει άλλους δύο σταθμούς διοδίων ως τη Θεσσαλονίκη. Στη Μουσθένη -που ήδη κατασκευάζεται- και στον Ξεριά, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, προκαλώντας σοκ στους κατοίκους της περιφέρειάς μας. Έτσι θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την επανεκκίνηση των έργων! Μετακυλώντας ΚΑΙ αυτό το κόστος στους πολίτες!
Αφού περιμέναμε είκοσι ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωση της Εγνατίας, με αυτές τις πρακτικές, ο δρόμος θα γίνει σε λίγο καιρό πανάκριβος, σχεδόν αδιάβατος για τους περισσότερους. Ήδη οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί κατά πολύ λόγω της πανάκριβης βενζίνης, έρχεται τώρα και η χαριστική βολή των αμέτρητων διοδίων…
 
«Μαύρος» πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους


 «Ανθεί» το φαινόμενο της λεγόμενης «μαύρης» εργασία αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους είναι «μαύρος» δηλαδή αδήλωτος και ανασφάλιστος. Τα κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) πραγματοποίησαν σε όλη την επικράτεια 1.967 ελέγχους σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων και ειδικά εκεί όπου παρατηρείται ανασφάλιστη εργασία. Στις Ειδικές Εκθέσεις Ελέγχου που συντάχθηκαν καταχωρήθηκαν 2.362 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 6.135 απασχολουμένων. Από τις ελεγχθείσες επιχειρήσεις, 76 ήταν αναπόγραφες στο ΙΚΑ, δηλαδή λειτουργούσαν και απασχολούσαν προσωπικό χωρίς να έχουν παραλάβει Μητρώο από το ΙΚΑ.Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 1,394 εκατ. ευρώ.
Οι εκθέσεις Επιτοπίων Ελέγχων διαβιβάσθηκαν στα αρμόδια Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για έλεγχο της καταβολής των εισφορών ασφάλισης
Μ.Ξ.
 
Μνημόνιο ανικανότητας…


 … και ασυνέπειας της πολιτείας μπορεί να θεωρηθεί η ιστορία με την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου. Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Ο Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης είδε και απόειδε ότι ο κάθετος άξονας θ’ αργήσει πολύ (αν κάποτε γίνει) και είπε να κάνει ένα νομαρχιακό δρόμο με πόρους της Νομαρχίας. Ο δρόμος αυτός εγκαινιάστηκε κατόπιν από δύο πρωθυπουργούς λες και ήταν διευρωπαϊκών προδιαγραφών και ακούστηκαν πολλά λόγια για την σπουδαιότητά του. Έκτοτε η πολιτεία τον ξέχασε αφού δεν έβαλε ούτε ένα φυλάκιο στην ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα (άκουσον άκουσον ) ο έλληνας αστυνομικός να φιλοξενείται στο βουλγαρικό φυλάκιο. Κι αφού όλο αυτό τον καιρό έμπαιναν και έβγαιναν ανεξέλεγκτα κάθε λογής μήκους και βάρους οχήματα τώρα θυμήθηκαν την πινακίδα!
Και ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του ΕΒΕ και των επαγγελματιών που κάνουν εξαγωγές και ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του. Ο δρόμος καλώς έγινε. Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος και γίνεται παραεμπόριο δεν ευθύνεται ο δρόμος αλλά η πολιτεία που δεν προνόησε το αυτονόητο. Και επιτέλους πρέπει να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις προδιαγραφές του. Πώς δηλαδή να περάσει νταλίκα που πιάνει 3 μέτρα φάρδος ενώ όλος κι όλος ο δρόμος είναι 4,5; Ας σοβαρευτούμε κάποτε. Γελάνε μαζί μας και οι Βούλγαροι!
Μ.Ξ.
 
Στήριξη των ΜμΕ


Στο αναπτυξιακό συνέδριο για την ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Γιαννακίδης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δυναμικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε: α) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 50% και πάγωμα όλων των παλαιών οφειλών με ένταξη τους σε ευέλικτη ρύθμιση ανάλογα με την δυνατότητα πληρωμής του οφειλέτη. β) Αποποινικοποίηση των οφειλετών του ΟΑΕΕ διότι είναι αυτασφάλιση και όχι παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ εργαζομένων. γ) Μείωση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης στο 6,5% και 18% για τα υπόλοιπα. δ) Μείωση της φορολογίας σε επίπεδα ανταγωνιστικά με τις όμορες χώρες της Βαλκανικής (Βουλγαρία 10%) ε) Συμψηφισμός όλων των οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. στ) Επιδότηση κόστους εργασίας 12% για όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.
Όλα αυτά αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις, ωστόσο το κρίσιμο είναι κατά πόσο είναι εφικτό να υιοθετηθούν από την κεντρική διοίκηση και πόσο δυναμικές και μαζικές θα είναι οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ε.Δ.
 
Ματωμένες φράουλες


Για συνθήκες «σκλαβοπάζαρου» γίνεται λόγος στις αναφορές για την υπόθεση που σόκαρε στη Μανωλάδα, με τους τρεις Έλληνες επιστάτες να πυροβολούν εναντίον 200 μεταναστών που δούλευαν στα φραουλοχώραφα. Οι συνθήκες αυτές μας γυρνούν σε άλλες εποχές, που επιμελώς ξεφεύγουν από την επικαιρότητα και χρειάζονται τέτοια σοκαριστικά περιστατικά για να δούμε τι ακριβώς γίνεται σε αυτή τη χώρα.
Πάντως, με αφορμή την υπόθεση αυτή, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιες περιοχές οι Έλληνες αποφεύγουν ακόμη να κάνουν τη «βρώμικη», τη δύσκολη, επίπονη, χειρωνακτική δουλειά, παρά την κρίση, αφού σε πολλές καλλιέργειες, χωματερές και βιομηχανίες το σύνολο των εργατών είναι μετανάστες. Και ακόμη κάποιοι συνεχίζουν τις δικαιολογίες ότι «μας παίρνουν τις δουλειές».
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …