Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πονοκέφαλος» για το δήμο η προμήθεια καυσίμων

«Πονοκέφαλος» για το δήμο η προμήθεια καυσίμων

0
dimotiko aug13

Άγονοι δύο διαγωνισμοί. Αποφασίστηκε απευθείας ανάθεση. Ανοιχτό το πάρκιγκ στο κοινό δωρεάν μέχρι να δημοπρατηθεί

 

«Σφυροκόπημα» Ξυνίδη σε Φανουράκη για την εισήγησή του να παραχωρηθεί στο ΕΒΕ το Αμοιρίδιο αντί 1.000 ευρώ

 
 
Με το …νταβαντούρι να γίνεται στα 7 συνολικά εκτός ημερησίας θέματα διεξήχθη το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στην ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου. Μετά μάλιστα από επισήμανση του Θανάση Ξυνίδη συμφωνήθηκε να γίνει ακόμη μια επετειακή συνεδρίαση με την παρουσία όλου του δημοτικού συμβουλίου και να δοθεί η δυνατότητα για μια αναμνηστική φωτογραφία! Παρότι το κλίμα ήταν χαλαρό λόγω της θερινής ραστώνης και των διακοπών του Αυγούστου εξαιτίας των οποίων απουσίαζαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι – μεταξύ τους και ο Χρίστος Πούλιος – ωστόσο ο Θανάσης Ξυνίδης, ο Δημήτρης Βορίδης και ο Ηλίας Βασιλούδης από τους «Πολίτες για την Αλλαγή» συνεπικουρούμενοι αρκετές φορές και από τον Νίκο Ανταμπούφη από τους «Πολίτες για την Ξάνθη», έφεραν πολλές φορές τη συμπολίτευση σε απολογητική θέση, δημιουργώντας τριβές και μικροεντάσεις. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη διαδικασία προμήθειας καυσίμων μετά την κήρυξη άγονων δύο διαγωνισμών, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτές, το γήπεδο του ΑΟΞ και ποιο είναι το καθεστώς της συμφωνία που έχει υπογράψει ο δήμος με τον ΑΟΞ, θέματα που έφερε ο Νίκος Ανταμπούφης, καθώς επίσης, το θέμα του δημοτικού πάρκινγκ και η χρήση του μετά την μετάταξη του προσωπικού του. Τα αίματα άναψαν στο θέμα που αφορούσε την παραχώρηση του Αμοιρίδειου στο ΕΒΕ Ξάνθης για την διενέργεια έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας στο οποίο και πρωτοστάτησε ο Θ. Ξυνίδης.
 
Άγονοι δύο διαγωνισμοί για προμήθεια καυσίμων – Αποφασίστηκε απευθείας ανάθεση
Τα ίδια Παντελάκη μου κάθε χρόνο με την προμήθεια καυσίμων αφού προκηρύσσονται διαγωνισμοί που κηρύσσονται άγονοι λόγο μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στην συνέχεια η προμήθεια γίνει με απευθείας ανάθεση. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης αυτό που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις εταιρείες να συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι η εγγυητική των 7.000 ευρώ που απαιτείται σε συνδυασμό με το χρονοβόρο της διαδικασίας πληρωμής των προμηθευτών λόγω της μεγάλη γραφειοκρατίας. Σφοδρή ήταν η αντίδρασης του Θ. Ξυνίδη που τήχθηκε κατά των απευθείας αναθέσεων, λέγοντας ότι «έτσι ο δήμος παίζει τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων καυσίμων», όταν μάλιστα η ίδια διαδικασία πληρωμής και η κατάθεση εγγυητικών απαιτείται και στην απευθείας ανάθεση. Ο κ. Μπένης εξήγησε ότι η διαφορά έγκειται στο ότι ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να δώσει έκπτωση. Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ κ. Γ. Παπασταματίου σημειώνοντας ότι ο χρόνος πιέζει και υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς καύσιμα οι Παιδικοί Σταθμοί καθώς το ΚΚΠΑ ακολουθεί το δήμο και δεν μπορεί να κάνει αυτόνομα προμήθεια. Το θέμα καταψήφισε μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση ενώ ο κ. Κολάρος ψήφισε λευκό.
 
Η συμφωνία του δήμου με τον ΑΟΞ και η ενόχληση Ανταμπούφη
Απάντηση στην ερώτηση Ανταμπούφη για το καθεστώς εκμετάλλευσης του γηπέδου του ΑΟΞ και ποιες είναι οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις του δήμου έδωσε ο δήμαρχος Ξάνθης. Συγκεκριμένα είπε ότι έχει υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου(2/4/2008) – υπενθυμίζοντάς τον ότι το ψήφισε και ο ίδιος) σύμφωνα με την οποία ο ΑΟΞ παραχώρησε 12 γραφεία για τη στέγαση των πολιτιστικών συλλόγων και 12 μέρες το χρόνο το γήπεδο για εκδηλώσεις του δήμου. Για αντάλλαγμα ο δήμος έχει αναλάβει τη συντήρηση του χώρου και την πληρωμή της ΔΕΗ που υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ το μήνα.
Η απάντηση του δημάρχου φάνηκε να ικανοποιεί τον κ. Ανταμπούφη όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του για την διαρροή σε συγκεκριμένο blog λίγη ώρα αφότου κατατέθηκε υπονοώντας διαρροή από το δημοτικό συμβούλιο.
 
Οι κεραίες κινητής και το πάρκινγκ
Σ’ ότι αφορά την ερώτηση Ανταμπούφη για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην οδό Φιλαδελφείας 53 και τις ενέργειες του δήμου για την εφαρμογή της απόφασης καθαίρεσης του ειπώθηκε ότι θα δοθεί απάντηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Σ’ ότι αφορά στο δημοτικό πάρκινγκ και στα διαφυγόντα κέρδη από το κλείσιμο του (ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Αγκόρτσας.) ο κ. Μπένης απάντησε ότι παραμένει ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι δημότες χωρίς να πληρώνουν μέχρι να τρέξει η διαδικασία της δημοπράτησης σε ιδιώτη.
 
«Σφυροκόπημα» Ξυνίδη σε Φανουράκη και στο βάθος …ΕΒΕ
Σκληρή κριτική άσκησε ο Θ. Ξυνίδης στον αντιδήμαρχο πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Μανώλη Φανουράκη για την εισήγησή του να παραχωρηθεί το Αμοιρίδειο στο ΕΒΕ Ξάνθης για τη διοργάνωση της έκθεση Εξοικονόμησης ενέργειας αντί του ποσού των 1.000 ευρώ. Την χαρακτήρισε «αυθαίρετη» καθώς όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στο κόστος της επιβάρυνσης του δήμου και κοστολογεί επακριβώς την επιβάρυνση του δήμου ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τις υπερωρίες των 2 υπαλλήλων του που θα απασχοληθούν στην έκθεση και την κατανάλωση ρεύματος για οκτώ μέρες. Επίσης ζήτησε τα περσινά πρακτικά αλλά και τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι ο δήμος εισέπραξε το αντίτιμο από τον φορέα σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επισημαίνοντας ότι αν δεν έγινε αυτό συνιστά παράνομη πράξη. Να σημειώσουμε ότι ο Μ. Φανουράκης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ξυνίδη αν πλήρωσε το ΕΒΕ είπε ότι δεν πληρώθηκε ο Δήμος από το ΕΒΕ ενώ ο δήμαρχος για να αμβλύνει τις εντυπώσεις είπε ότι πέρσι ο δήμος ήταν συνδιοργανωτής, ενώ πρότεινε να ζητήσει ο δήμος 2.000 ευρώ για το κόστος της επιβάρυνση και 3.000 ευρώ εγγυητική για ενδεχόμενες καταστροφές – ρήτρα καλής παράδοσης όπως την ονόμασε ο κ. Μπένης. Η μείζονα αντιπολίτευση καταψήφισε το θέμα ενώ ο κ. Φανουράκης ανέφερε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα καταθέσει κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου ώστε να τεθούν τα πράγματα σε μια τάξη.
 
Το τεχνικό πρόγραμμα και οι τροποποιήσεις του…
Στα εντός ημερήσιας θέματα την σκυτάλη του αντιπολιτευτικού ελέγχου από τη μείζονα αντιπολίτευση ανέλαβε ο Δ. Βορίδης που καταψήφισε όλες σχεδόν τις τροποποιήσεις του Τεχνικού προγράμματος που εισηγήθηκε η προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών κα Κατερίνα Μανά παρά τις εξηγήσεις της ότι με βάση τις οδηγίες της Επιτρόπου, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να εντάσσει τα έργα στον Προϋπολογισμό, να κινήσει τις διαδικασίες, παρότι δεν θα προλάβει και στο τέλος του έργου να το μηδενίσει. Στο ίδιο θέμα ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε λόγο «για αστοχίες 1.450.000 του τεχνικού προγράμματος».
 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…