Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Προσωρινώς κλειστόν» για “Ερμή”, “Τυφλόμυγα”, “Αερικό”

«Προσωρινώς κλειστόν» για “Ερμή”, “Τυφλόμυγα”, “Αερικό”

0
palia poli trapez1-web

Την προσωρινή ανάκληση της άδειάς τους αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

 

Παρόντες οι επαγγελματίες. Έντονη συζήτηση για το καθεστώς που επικρατεί στον παραδοσιακό οικισμό

 
 
Υπό το φόβο των ποινικών συνεπειών και το βλέμμα των ανταγωνιστών των τριών καφέ μπαρ “Ερμής”, “Τυφλόμυγα” και “Αερικό”, που βρίσκονται στο τμήμα της Παλιάς Πόλης που φέτος έχει πλημμυρίσει από ζωή και νεολαίους, αποφασίστηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η προσωρινή ανάκληση της άδειας των καταστημάτων αυτών για παράβαση του αρθ. 17 της Νέας Υγειονομικής Διάταξης και πιο συγκεκριμένα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χωρίς να το προβλέπει η άδεια λειτουργίας τους.
 
Ούτε συζήτηση για αναβολή
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, παραβρέθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, Μπάμπης Δαργανάκης, Γιώργος Τσολακάκης και Βίκυ Ξανθοπούλου που δήλωσαν ότι έλαβαν γνώση για τη συζήτηση του θέματος μόλις μία ημέρα πριν. Για το λόγο αυτό, η συνήγορος της τελευταίας Μαρίνα Παυλίδου ζήτησε την αναβολή του θέματος, αλλά ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, έκοψε κάθε συζήτηση επ’ αυτού, λέγοντας: «ξεχάστε αναβολές, όλοι είμαστε στη ‘σέντρα’ για παλιές αναβολές», δίνοντας και το στίγμα της στάσης της δημοτικής αρχής για το ζήτημα, που χρόνια επανέρχεται με ίδια και διαφορετικά πρόσωπα στις επιτροπές του δήμου.
Η κ. Παυλίδου πήρε το λόγο για να εξηγήσει τα οφέλη της πόλης από την απασχόληση νέων στα καταστήματα αυτά, αλλά και για τη δημιουργία μιας ζωντανής εικόνας της Ξάνθης στον παραδοσιακό οικισμό. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην «πολεμική» που ασκείται εναντίον των εν λόγω καφέ μπαρ, εννοώντας την ανταγωνιστική διάθεση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου. Ακόμη, πρόσθεσε ότι «με τα συνεχή πρόστιμα οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνεχώς εκτεθειμένες».
Ακόμη, οι επαγγελματίες ενημέρωσαν ότι ήδη έχουν καταθέσει την αίτησή τους για την έκδοση νέας (πρόσθετης) άδειας, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη, όπως τους υποδείκνυε σχετικό έγγραφο του αντιδημάρχου Δημήτρη Μπένη.
 
Ν. Ανταμπούφης: «αυθαίρετο το έγγραφο που τους κάλεσε να εκδώσουν νέες άδειες»
Επ’ αυτού τις ενστάσεις του κατέθεσε ο Νίκος Ανταμπούφης, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο «αυθαίρετο», μαζί και την όλη διαδικασία, αφού η σχετική απόφαση δεν έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί προσφυγή του συλλόγου κατοίκων Παλιάς Πόλης. Υπό αυτή την έννοια, ανέφερε ότι δικαίως οι επαγγελματίες θεωρούσαν ότι προχωρούσε το θέμα μέσα από μία νόμιμη διαδικασία. Ακόμη, σχολίασε ότι δεν είναι «πολεμική» οι διεκδικήσεις των πολιτών μέσω των θεσμών της Πολιτείας και ότι σε κάθε περίπτωση, αν και ο ίδιος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την κανονιστική απόφαση, τάσσεται υπέρ του ελέγχου και της τήρησης του νόμου, όπως και στην περίπτωση της διέλευσης των οχημάτων.
 
Θ. Ξυνίδης: «Ωραία η αισθητική των μαγαζιών σας, αλλά ως δήμος πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπία»
Σε αυστηρό τόνο μίλησε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Ξυνίδης, που μαζί με τον Ηλία Βασιλούδη πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα αυτοψία στα καταστήματα της Παλιάς Πόλης. «Είμαι θυμωμένος μαζί σας, γιατί κατηγορήθηκα για τη στάση μου σχετικά με τα 80 εκ. για τα τραπεζάκια έξω. Οι επιχειρήσεις σας είναι πολύ καλές αισθητικά και πράγματι και γω την Παλιά Πόλη δε τη θέλω μουσείο. Όμως ως δήμος πρέπει να διατηρήσουμε μία ισορροπία», σημείωσε ο ίδιος, επιμένοντας στον υπερβολικό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και τη μεγάλη επέκταση από τα καφέ. «Πρέπει κι εσείς να βοηθήσετε τους εαυτούς σας. Δε μπορεί να γίνεται με μπάχαλο. Οι ανταγωνιστές σας περιμένουν. Πάψτε να ακούτε όποιος σας λέει ‘ντάξει θα τα βολέψουμε’. Τελείωσε το «εντάξει»… Γιατί να καθόμαστε εμείς στο σκαμνί για σας;», πρόσθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης, δείχνοντας και αυτός την έντονη ανησυχία που υπάρχει όσον αφορά τις διώξεις των αιρετών για παράβαση καθήκοντος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ηλίας Βασιλούδης εξήγησε ότι στην Παλιά Πόλη πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τους κατοίκους και για τα καφέ και για το κοινό καλό της πόλης. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει ένα μέτρο. Και γι’ αυτό η δημοτική αρχή οφείλει να επιβάλει τάξη και έλεγχο».
 
Επαγγελματίες καφέ: «πείτε μας πώς θέλετε την Παλιά Πόλη!»
Ο Μπάμπης Δαργανάκης παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι οι τουριστικές πόλεις, με παραδείγματα από την Περιφέρεια και άλλες περιοχές, βρήκαν ένα τρόπο να διαχειρίζονται αυτά τα θέματα. «Αν και εκεί υπάρχουν παρανομίες, ας είμαστε η πρώτη πόλη που θα το κάνει νόμιμα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση αλλά πείτε μας πώς πρέπει να γίνει», ανέφερε. Η Βίκυ Ξανθοπούλου πρόσθεσε ότι «όσο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη, ακόμη και ένα τραπεζάκι έξω, παραβιάζει την άδεια λειτουργίας, άρα μας ζητάτε να κλείσουμε».
 
Ανάκληση διαρκείας μέχρι τη συμμόρφωση
Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα την προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών καφέ μπαρ της Παλιάς Πόλης, η οποία έχει χαρακτήρα διαρκείας και θα αρθεί με νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που θα πιστοποιεί τη συμμόρφωση των καταστημάτων προς την άδεια λειτουργίας τους.
Η απόφαση αναμένεται να τους επιδοθεί, μετά τη διαδικασία της καθαρογραφής και των ένδικων μέσων που προβλέπονται σε ένα μήνα περίπου, ωστόσο το κύριο ζήτημα για τους επαγγελματίες είναι ότι σε περίπτωση νέας παράβασης θα χαρακτηριστούν υπότροποι, πράγμα που οδηγεί στην οριστική ανάκλησης της άδειας του καταστήματος.
Οι επαγγελματίες προβληματίζονται έντονα τώρα για το τι στάση πρέπει να τηρήσουν.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…