Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έχει «προίκα» η Σταυρούπολη

Έχει «προίκα» η Σταυρούπολη

0
stavroupoli
Τι κάνει ο δήμος Ξάνθης για την προβολή και την ανάδειξή της
 
Ξεκίνησαν 2 έργα από το ΕΣΠΑ ύψους 2.200.000 ευρώ. Κάτι κινείται στην καπνοκαλλιέργεια
 

  stavrouloli 2

Μπορεί να έσμιξε (με το στανιό είναι αλήθεια και λόγω Καλλικράτη) μ’ ένα αστικό δήμο με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά από τα δικά της,  το δήμο Ξάνθης, ωστόσο ο πρώην δήμος Σταυρούπολης με τους 3.000 περίπου κατοίκους της, με τους 28 κατοικημένους οικισμούς και τους 10 περίπου εγκαταλειμμένους, επιμένει να προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του με την οποία τον έχει προικίσει η φύση αλλά και η μακρόχρονη ιστορική του διαδρομή, στοιχεία που τον καθιστούν ως ένα τουριστικό προορισμό με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την βελτίωση των υποδομών βρίσκονται σε φάση υλοποίησης δύο σημαντικά έργα που αφορούν βελτίωση οδοποιίας και ύδρευσης. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού έχοντας ως προμετωπίδα τον καταρράκτη του Λειβαδίτη που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και το Δασικό χωριό το οποίο λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι. Σ’ ότι αφορά τον πρωτογενή αγροτικό τομέα επιχειρείται προώθηση της καπνοκαλλιέργειας αλλά και άλλων εναλλακτικών καλλιεργειών με απώτερο στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός – νέων κυρίως – που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
 
Ξεκίνησαν 2 έργα από το ΕΣΠΑ ύψους 2.200.000 ευρώ
Πρόκειται για το δρόμο που ενώνει το Χαλέπι – Νεοχώρι – Καρυόφυτο με προϋπολογισμό 440.000 ευρώ το οποίο έχει δημοπρατηθεί και έχει ξεκινήσει. Σε φάση δημοπράτησης επίσης βρίσκεται και το έργο μεταφοράς νερού από το Λυκοδρόμιο στους οικισμούς Πίλημα και Γέρακα που έχουν προβλήματα ύδρευσης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.200.000 ευρώ. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
 
Ο καταρράκτης, το Δασικό χωριό και ο Ηνίοχος
papadopoulos kyriakosΌπως μας πληροφορεί ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αναδείξει και να προβάλλει τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και ν’ αυξήσει την επισκεψιμότητά του καθιστώντας τον πιο προσβάσιμο. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε χρειάζεται να γίνει βελτίωση του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη. Πρόβλημα όμως δημιουργεί το Δασαρχείο το οποίο εμπλέκεται και το οποίο είχε αναλάβει να εκπονήσει μια σχετική μελέτη που όμως δεν την υλοποίησε. Το θέμα πάντως εξετάζεται και είναι στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση – όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Σ’ ότι αφορά το Δασικό χωριό όπως είναι γνωστό έχει μεγάλη επισκεψιμότητα κυρίως το χειμώνα. Ο δήμος έχει μισθώσει σε ιδιώτη και το αναψυκτήριο το οποίο και λειτουργεί.
Με την ίδια λογική επιχειρεί να μισθώσει και τον «Ηνίοχο» στα Κομνηνά. Πρόκειται για ένα συγκρότημα με 3 επιπλωμένες κατοικίες πισίνα και αναψυκτήριο σ’ ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων. Ο προηγούμενος μισθωτής κηρύχτηκε έκπτωτος επειδή δεν υπέγραψε το συμφωνητικό καθώς δεν μπόρεσε να καταθέσει την εγγυητική όπως ορίζει ο νόμος , έγινε δημοπρασία που κηρύχτηκε άγονη ενώ στις 31 Ιουλίου στην Οικονομική Επιτροπή ο δήμος προχωρά σε επαναληπτική δημοπρασία. Επισημαίνεται ότι αν κηρυχθεί και αυτός άγονος τότε ο δήμος θα αναγκαστεί να μειώσει το μίσθωμα που έχει οριστεί σε 500 ευρώ το μήνα.
 
Καπνά και …Τσάι του Βουνού
Σ’ ότι αφορά την απασχόληση των κατοίκων σημαντική είναι η συνεισφορά της ΣΕΚΕ με την επένδυση που έχει κάνει στο Νεοχώρι με τα θερμοκήπια κηπευτικών και τα ξηραντήρια καπνού,. Να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο – έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καπνού και 20 νέοι αγρότες παράγουν καπνά με συμβολαιακή γεωργία με την Phillip Morris ενώ φέτος έχουν καλλιεργηθεί και 150 στρέμματα καπνά Βιρτζίνια με συμβολαιακή γεωργία με την SANTA FE.Επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Ζυθοποιία Θράκης «Βεργίνα» για την καλλιέργεια με συμβολαιακή γεωργία τσάι του βουνού. Μάλιστα έχουν εξεταστεί από γεωπόνους το έδαφος και το υψόμετρο και έχουν βρεθεί κατάλληλα για την καλλιέργεια χωράφια στο Πίλλημα και στο Καρυόφυτο. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία «Βεργίνα» προωθεί το νέο προϊόν «tsai tu vunu» και υπάρχει ήδη καλλιέργεια στο δήμο Μύκης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …