Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Είχε επιτυχία το πάρτι του καρναβαλιού!

Είχε επιτυχία το πάρτι του καρναβαλιού!

0

Κατά γενική ομολογία – 70.000 – 80.000 οι επισκέπτες μας με εκτίμηση της Αστυνομίας Ξάνθης. 30 – 35 περιστατικά μέθης διαχειρίστηκε το Τμήμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού

 

Low budget το οικονομικό αποτύπωμα των επισκεπτών στην εστίαση Τα εύσημα στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης

Πολύ θετικές κριτικές για τον παρουσιαστή Χρήστο Νέζο και την κάλυψη της ΕT3

 

 

Έπεσε η αυλαία των ΘΛΕ και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2023 αφήνοντας μας νωπά τα ίχνη του και την …παραζάλη από τα «όνειρα, χρώματα μυρωδιές και αρώματα» που κάηκαν στον Τζάρο του Κόσυνθου περνώντας έτσι το 58ο  καρναβάλι της Ξάνθης στην ιστορία. Έτσι μετά την νηστεία της Καθαράς Δευτέρας ως αντίδοτο στο δυνατό ….hangover της Κυριακής ήρθε η ώρα του Απολογισμού ώστε να αποτυπωθεί σ’ όλο του το εύρος ο οικονομικός απόηχος στην αγορά της πόλης αλλά και η οργανωτική διαχείρισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Όλοι συμφωνούν ότι όλα πήγαν καλά

Η γενική εικόνα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι όλοι συμφωνούν ότι ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση τόσο σε επίπεδο συμμετοχής κόσμου που άφησε οικονομικό αποτύπωμα το επίμαχο διήμερο όσο και σε θέματα οργανωτικά που άπτονται της προσέλευσης, στάθμευσης, αποχώρησης,  τεχνικά  που αφορούν στην ροή της παρέλασης αλλά και στην παρουσίασή της και εν γένει της συμπεριφοράς των καρναβαλιστών και του κόσμου και τέλος της διαχείρισης των έκτακτων περιστατικών.

70.000 – 80.000 οι επισκέπτες μας με εκτίμηση της Αστυνομίας Ξάνθης     

Επι ποδός η Αστυνομία Ξάνθης επιφορτισμένη με την ασφάλεια του κόσμου αλλά και την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των επισκεπτών, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ανήλθαν σε 70.000 – 80.000. Όπως έγινε γνωστό οι περισσότεροι ήταν από τις γειτονικές πόλεις, την Κομοτηνή, Καβάλα και Θεσσαλονίκη αλλά είχε και κόσμο από Αθήνα, Λευκάδα, Κρήτη. Αρκετοί ήταν οι Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρουμάνοι που ήρθαν στο καρναβάλι μας για το τριήμερο. Σ’ ότι αφορά το θέμα της στάθμευσης, όπως είναι γνωστό τα οχήματα σταθμεύουν στο αεροδρόμιο, ενώ ο δήμος προνόησε και άλλους χώρους στην Εκτενεπόλ όπου η Τροχαία κατηύθυνε τα ΙΧ όταν είχε καλυφθεί ο χώρος του αεροδρομίου και κυρίως αυτούς που ερχόταν από Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, όλα  ήταν υποδειγματικά: «Είχαμε μόνο ένα τροχαίο μεταξύ δικύκλων στην Παλιά Πόλη με πολύ ελαφρύ τραυματισμό. Ούτε παραβατικές συμπεριφορές εκτός από 3 περιπτώσεις που χάθηκαν κινητά. Τα μέτρα τηρήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα . Αυτό όλο είναι αποτέλεσμα της καλής οργάνωσης. Ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας καθώς περιμέναμε μετά από 3 χρόνια που δεν διοργανώθηκε καρναβάλι ο κόσμος να ξεχυθεί και να είναι ανεξέλεγκτος. Κανένα πρόβλημα με την προσέλευση, στάθμευση και αποχώρηση των επισκεπτών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

30 – 35 περιστατικά μέθης διαχειρίστηκε το Τμήμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού

Τα έκτακτα περιστατικά τα διαχειρίστηκαν οι υγειονομικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού Π.Τ. Ξάνθης που ήταν μία στην κεντρική πλατεία το Σάββατο και τέσσερις συνολικά την Κυριακή σε διάφορα σημεία όπως στην πλατεία, στον Ερυθρό Σταυρό, στην ΔΕΗ και στο γήπεδο του ΑΟΞ. Όπως μας πληροφορεί ο συνυπεύθυνος του Τμήματος Σαμαρειτών Γεωργιάδης Στυλιανός διαχειρίστηκαν περίπου 30 – 35 περιστατικά, τα περισσότερα μέθης, εγκαύματα από πυρσούς και διαστρέμματα από πτώσεις. Μόνο σε τέσσερις χρειάστηκε η διακομιδή στα επείγοντα του νοσοκομείου: «Ήταν όλα διαχειρήσιμα. Δεν είχαμε σοβαρά περιστατικά . Φοβόμασταν πολύ περισσότερα», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Low budget το οικονομικό αποτύπωμα των επισκεπτών στην εστίαση

Οι επισκέπτες μας ήταν κυρίως νεαρόκοσμος που ήρθαν παρέες για να διασκεδάσουν και κατά συνέπεια είναι Low budget. Αυτό το κομμάτι της νεολαίας συνήθως επίλεγε το …πιτόγυρο στο χέρι και τη διασκέδαση μέχρι πρωίας στα μπαρ. Κάποιες αναφορές ότι το πιτόγυρο κόστιζε 4 ευρώ και μάλιστα σε όλα τα γυράδικα δεν επιβεβαιώθηκε από την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου που ωστόσο βεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ανάλογη αποτύπωση στην εστίαση: «Η εστίαση δούλεψε καλά για καρναβάλι ωστόσο υπάρχει ένα μούδιασμα κι αυτό γιατί οι καρναβαλιστές που ήρθαν ήταν νέοι που δεν κάθονται σε ταβέρνες. Προτιμούν το φαγητό στο χέρι και να πίνουν και να διασκεδάζουν στα μπαρ. Έτσι οι ταβέρνες που δουλεύουν με αμιγώς καθήμενους και δεν κάνουν ούτε delivery ή take away δεν είχαν μεγάλη κίνηση». Επίσης η κα Τσιακίρογλου σημείωσε πως δεν εντοπίστηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας στον κλάδο και δεν έγινε κάποια αναφορά.

Σ’ ότι αφορά τα μπαρ της πόλης κάποια είχαν είσοδο 9 – 10 ευρώ και εκεί γινόταν το αδιαχώρητο μέχρι το πρωί. Γενικά το Σαββατοκύριακο η πόλη στην παραλία και στην Παλιά Πόλη ήταν ένα απέραντο …ορθάδικο όπου γινόταν ένα ατέλειωτο πάρτι! Πολύ κόσμο είχε επίσης και στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι του  Σαββάτου αλλά και γενικότερα η αγορά της πόλης  επωφελήθηκε καθώς δουλέψαν λίγο και τα εμπορικά καταστήματα.

Τα εύσημα στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης

Άμεση ήταν η παρέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας σε όλες τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην παρέλαση της Κυριακής. Όταν έφτασε και το τελευταίο άρμα στην πλατεία και ο τελευταίος σύλλογος έπιασαν δουλειά κατά μήκος της 28ης Οκτωβρίου και κυριολεκτικά δεν έμεινε ίχνος από κομφετί και  σερπαντίνα!

Πολύ θετικές κριτικές για τον παρουσιαστή Χρήστο Νέζο και την κάλυψη της ΕΤ3

Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι άπαντες οι φορείς έδωσαν παρών στην μεγάλη παρέλαση ενώ η παρουσίαση από τον Χρήστο Νέζο και η κάλυψη από την ΕΤ3 όλης της παρέλασης απέσπασαν πολύ καλές κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος τόσο η παρουσία της Βασίλισσας Άννας Παυλίδου και του Βασιλιά Παναγιώτη Γεωργίου είχαν θετική συμβολή στην εικόνα και στην προβολή του θεσμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …