Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

0

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους
Δεν γνωρίζω προσωπικά το ζεύγος Ευαγγελάτου και Στεφανίδου κι ούτε τους παρακολουθώ στις τηλεοπτικές τους εργασίες. Μένω όμως σε μια ανάρτηση στο Facebook από την επίσκεψή τους στον Παραδοσιακό Οικισμό της πόλης μας και τις θετικές εντυπώσεις που σχημάτισαν.
Αναφέρω το γεγονός της επίσκεψης αυτής για να τονίσω άλλη μια φορά το διαμάντι που έχουμε ως Ξάνθη και το οποίο αφήνουμε ακατέργαστο. Μια Παλιά Πόλη όπως τη λένε οι Ξανθιώτες, που αντί για την απόλυτη ανάδειξή της και φροντίδας, μένει έτσι χωρίς προστασία και ανάλογης προβολής από τον δήμο.
Άραγε, πότε θα το καταλάβουν αυτό οι Ξανθιώτες;
Γ.Δ.


Για τα διατηρητέα κτίρια
Και μια και βρισκόμαστε στον Παραδοσιακό Οικισμό να ξαναπούμε λίγα λόγια για ένα σημαντικό θέμα το οποίο είναι αυτό της αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων.
Υπάρχει λοιπόν στα σκαριά το πρόγραμμα «Διατηρώ» με κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 80 εκ.ευρώ για τον σκοπό αυτόν.
Έτσι, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του οδηγού που θα περιγράφει με λεπτομέρειες τα βήματα και τις προϋποθέσεις υπαγωγής αξιόλογων κτιρίων στο νέο πρόγραμμα  «Διατηρώ» βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, ο «μπούσουλας» του νέου προγράμματος, αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του ερχόμενου Μαΐου.
Άρα υπάρχει χρόνος να υπάρξει ενημέρωση των δημοτών από τον δήμο σε μια ημερίδα που θα οργανωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ξάνθης.
Γ.Δ.


Δημοτική Πινακοθήκη SOS
Κι αφού λοιπόν γιορτές και πανηγύρια τελείωσαν αισίως και με επιτυχία, αφού γίνει και ένας απολογισμός από τους αρμόδιους ως οφείλουν να κάνουν, μπαίνουμε και στα καθημερινά θέματα.
Ένα από αυτά που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι  η επισκευή στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Είναι απορίας άξιον για την καθυστέρηση επίλυσης του χρονίζοντος αυτού θέματος σε κτίριο δημοτικής περιουσίας.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος θα πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα διότι η ζημιά στο κτίριο μεγαλώνει κι αυτό είναι μέγιστο λάθος εκ μέρους των αρμοδίων.
Ελπίζουμε πως τον Σεπτέμβριο το κτίριο θα είναι επισκευασμένο το λιγότερο.
Γ.Δ.


Δύο χρόνια χωρίς τον Παναγιώτη Συρόπουλο
Ένας δικός μας άνθρωπος της Εφημερίδας, ένας εξαιρετικός αθλητικογράφος, ένα υπέροχο άτομο, δεν είναι πλέον κοντά μας εδώ και δύο χρόνια.
Πρόκειται για τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Παναγιώτη Συρόπουλο που η απουσία του συμπλήρωσε προχθές δύο χρόνια.
Μια απουσία πρωτίστως για την αγαπημένη οικογένειά του και ακολούθως για τους πολλούς φίλους του.
-Τιμούμε τη μνήμη του και σίγουρα η απουσία του μας κοστίζει όλους.
Γ.Δ.


Φαρ Ουέστ…
Στα εικονογραφημένα «Λούκυ Λουκ», στις κολώνες του Φαρ Ουέστ κρεμούσαν φωτογραφίες. Βλέποντας στη σειρά τα πρόσωπα δικαστών και δημοσιογράφων, αστραπιαία σοκάρεσαι. Τον οποιοδήποτε δημοκράτη πολίτη, αυτά τον τρομάζουν. Μακάρι να τον τρομάζουν. Επίσης, δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας, αυθόρμητα σκέφτεσαι τα παιδιά τους, την οικογένειά τους αλλά και τι, όλα αυτά υποδαυλίζουν, τι ξεσηκώνουν. Νωπό στην μνήμη το «Λυντσάρετε τον Πάχτα!» του συνεργάτη Καμένου.
Οι δημοσιογράφοι και οι 13 δικαστές με φωτογραφίες και ονόματα τι άλλο παρά Φαρ Ουέστ είναι; Και καθοδήγηση «να καεί, να καεί… Το κάθε τι!». Άρα, ξανά, η πολιτική του «απλώματος» με σκοπό το χάος. Το χάος είναι η κρυφοχαρά του πονηρού. Αυτού που εμφανίζεται -και καλά- ως καθαρός για να ελέγξει και τους αρμούς της…
Ρ.Β.


Καλή Σαρακοστή
Καλά πήγαν τα πράγματα στο νομό μας και την Καθαρά Δευτέρα. Γέμισαν τα χωριά που είχαν εκδηλώσεις από κόσμο. Μέχρι ψηλά στο βουνό, Σταυρούπολη και Κομνηνά, ενώ στον κάμπο τα καζάνια με την φασολάδα και τα υπόλοιπα νηστίσιμα ήταν στο φόρτε τους.
Κόσμος πολύς, διάθεση απ’ όλους, ένα ευχάριστο γενικώς κλίμα παντού και για όλους.
Απλά, όμορφα, γνήσια δρώμενα, μουσική, χορός, χαρταετός και ευκαιρία εξόδου και επισκέψεων στα χωριά που δυστυχώς ερημώνουν από κόσμο.
-Τέλος πάντων, Καλή Σαρακοστή με Υγεία και Αγάπη.
Γ.Δ.


Υπερβολές
Κλείνω με τα εορταστικά, ευχόμενος να’ μαστε καλά να τα γιορτάσουμε και του χρόνου.
Προφανώς δεν θ’ ασχοληθώ με την πολύχρονη ανοησία και να υποθέσω, όπως κάνουν άλλοι, ως προς τον αριθμό των επισκεπτών το Σαββατοκύριακο.
Κάθε άλλο, διότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν και κανείς φορέας δεν καταγράφει τις αφίξεις λεωφορείων, Ι.Χ. και άλλων μέσων μεταφοράς.
Ο καθένας, σχετικός ή άσχετος, αμολάει ένα νούμερο όπως αυτός γουστάρει κι εκτιμά, χωρίς στοιχεία βέβαια. Απλά, αποδεχόμαστε όλοι πως είχε κόσμο. Όντως υπήρξε μια μεγάλη έξοδος μετά από τρία χρόνια κλεισούρας.
Πρέπει να πω πως ακούστηκαν υπερβολικά νούμερα για 150.000, για 100.000 και άλλοι για 50-70.000. Διαλέγετε και παίρνετε όποιο θέλετε.
Γ.Δ.


Μια φωτογραφία
Σάββατο πρωί στην οδό Σταθμού.
Το περιστατικό προφανώς συνέβη βράδυ αργά ή ξημερώματα.
Όπως δείχνει η φωτογραφία, ένας κάδος απορριμμάτων πλαστικός υπέστη την επίθεση κάποιων αγνώστων με αποτέλεσμα να καεί, έτσι για διασκέδαση…
Ο δράστης ή οι δράστες, άγνωστοι ως συνήθως και παγίως ατιμώρητοι.
-Παράπλευρες απώλειες δυστυχώς που μάθαμε να τις δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα.
Γ.Δ.


Ήταν όλα άψογα και under control
Το καρναβάλι μας έκανε δυναμικό come back μετά από τρία χρόνια και κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένο από κάθε άποψη. Μπορεί στην αρχή να υπήρξαν γρίνιες για το πρόγραμμα αλλά η πραγματικότητα είναι πως όλες οι εκδηλώσεις είχαν πολύ κόσμο. Σ’ ότι αφορά την οργάνωση ήταν άψογο και πραγματικά αποδίδουμε τα εύσημα στο δήμο, στο Κέντρο Πολιτισμού. Ιδιαίτερα εύσημα αξίζουν στην υπηρεσία Καθαριότητας που είχε άμεση παρέμβαση και καθάρισε την πόλη σε χρόνο ρεκόρ! Σ’ ότι αφορά τα τεχνικά της παρέλασης, η παρουσίαση από την Ετ3 ήταν πολύ καλή, κάλυψε χρονικά όλη την παρέλαση ενώ ο Χρήστος Νέζος ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την περιοχή μας, την διαφήμισε και ανέδειξε προορισμούς και όχι μόνο της πόλης αλλά και όλου του νομού (εκτός από τα Άβδηρα που δεν έκανε καμιά αναφορά) και διαχειρίστηκε πολύ σωστά το κομμάτι των καρναβαλιστών που ήθελαν να στείλουν χαιρετίσματα στους δικούς τους ή να πουν κάτι έξυπνο. Φάνηκε η εμπειρία του και η ετυμολογία του.
Τώρα σ’ ότι αφορά τον κόσμο που ήρθε κατά εκτιμήσεις της Αστυνομίας ήταν 70.000 – 80.000 και όχι 200.000 που εκτιμούν κάποιοι. Πολύ καλή ήταν και η προσέλευση, με τάξη η στάθμευση και η αποχώρηση των επισκεπτών από το αεροδρόμιο και την Εκτενεπόλ.  Πολύ βασικό επίσης είναι ότι δεν έγιναν πολλά έκτροπα μόνο κάποιες περιπτώσεις μέθης που είναι σύνηθες φαινόμενο και το διαχειρίστηκαν άμεσα οι υγειονομικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού. Το συμπέρασμα είναι ότι όλα πήγαν καλά και ο κόσμος που ήρθε αλλά και οι Ξανθιώτες το απόλαυσαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους!
Και του χρόνου!
Μ.Ξ. 


Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας
Και οι Καθαροδευτεριάτικες εκδηλώσεις των δήμων όμως είχαν πολύ κόσμο. Και υπήρχαν αρκετές επιλογές. Από την Σταυρούπολη μέχρι τον Πολύσιτο, τα Άβδηρα, το Μυρωδάτο και τα Μάγγανα. Αναβίωσαν τα έθιμα της Καμήλας στην Σταυρούπολη, του Μουτζούρη στον Πολύσιτο που είχε και παρέλαση με άρματα και σατυρικά δρώμενα  της επικαιρότητας. Όπως η Εύα Καϊλή και Ματίνα Παγώνη! Στα Άβδηρα αναβίωσε ο Ανάποδος Γάμος ένα πολύ παλιό έθιμο με έντονο σατυρικό στοιχείο. Στο Μυρωδάτο το έθιμο του Μπέη. Ακολούθησε γλέντι ενώ η φασολάδα είχε την τιμητική της και μάλιστα στα Άβδηρα έγινε ανάρπαστη καθώς ήταν πεντανόστιμη. Βέβαια όλες αυτές οι εκδηλώσεις ήταν μια καλή ευκαιρία για τους υποψήφιους βουλευτές να κάνουν τις επαφές τους και οι υποψήφιοι δήμαρχοι να προσεγγίσουν υποψηφίους για τους συνδυασμούς τους. Και δεν πήγε χαμένη σε καμιά περίπτωσης αφού όλοι έκαναν ένα πέρασμα.
Άντε και Καλή Σαρακοστή!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…