Σε μια έκθεση ζωγραφικής που συμμετέχουν γνωστοί αλλά και άγνωστοι Ξανθιώτες και όχι μόνο, τα μέλη του Σωματείου «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους που για μικρά οικονομικά χρέη βρέθηκαν στη φυλακή, εξαγοράζοντας τις ποινές τους.
Μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετική από τις άλλες, «στήθηκε» στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του δήμου Ξάνθης. Οι «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» της Ξάνθης υλοποίησαν μια ιδέα που πριν δυο χρόνια, όπως μας λέει η Πρόεδρος κ. Κούλα Ψωμά-Ψαρή, είχε εκφραστεί από τον Ξανθιώτη ζωγράφο κ. Παντελή Κεφαλά, γνωστό με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ως ‘Ηριδανό’. Όπως μας ενημερώνει η κ. Ψωμά: «αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την ιδέα και με την αμέριστη βοήθεια του κ. Κεφαλά, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και για την διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά του. Μαζέψαμε λοιπόν έργα και άλλων Ξανθιωτών αλλά και γλυπτά και αντικείμενα που τα διαθέτουμε για να τα θαυμάσουν και γιατί όχι και να τα αγοράσουν οι συμπολίτες μας αφού σκοπός μας είναι, τα έσοδα να διατεθούν εξ ολοκλήρου για κάποιους συνανθρώπους μας που η ζωή τους τα έφερε ανάποδα. Θα εξαγοράσουμε τις ποινές συνανθρώπων μας που βρίσκονται στη φυλακή για ελάχιστα χρέη ώστε να μπορέσουν να βρεθούν τις Άγιες Μέρες που έρχονται κοντά στις οικογένειές τους.»
Έργα του αείμνηστου Δημήτρη Καραθανάση
Παράλληλα στο χώρο λειτουργεί και έκθεση έργων του αείμνηστου, γνωστού στην Ξάνθη ζωγράφου Δημήτρη Καραθανάση, που η οικογένειά του προσέφερε για το συγκεκριμένο σκοπό. Όπως τονίζει η Πρόεδρος: «εδώ έγινε η πρώτη του έκθεση και τα έργα του έγιναν ανάρπαστα και την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσής μας έκλεισαν 17 χρόνια από το θάνατό του. Τελούμε μ’ αυτό τον τρόπο το μνημόσυνό του κι ελπίζουμε ότι από την χώρα των Αγγέλων, θα μας χαμογελά ευχαριστημένος».
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
Με την έμπρακτη βοήθειά του είναι παρών στην έκθεση των «Γυναικών χωρίς Σύνορα»
ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσάρας καθώς και οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αγάπη Μπάγγου, Καράμπελα Φώτη, Μαυροπούλου Θάλεια και Παπαδοπούλου Μαρία τους οποίους θερμά ευχαριστεί η κ. Ψωμά όπως και όλους τους καλλιτέχνες που δώρισαν έργα τους και είναι οι: ζωγράφοι κ. Παντελής Κεφαλάς (Ηριδανός) και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο κ. Ιωάννης Μενεσίδης, η κ. Ελένη Κορωνάκη Τσοτανίδου, ο Σύλλογος ‘international club’, η κ. Νόρα Ανδρέου, ο αγιογράφος Παναγιώτης Τσοκανάρας, η κ. Φυλακτού Αθηνά και Έφη Μαστράφη, οι κυρίες Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Γιαννακάκη και Καίτη Σταυροπούλου. Ο κ. Βύρωνας Βαρσάμης και η Κ.Αλεξάνδρα Βατού, οι κύριοι Κοσμίδης Μιλτιάδης και Δημήτριος Μπουτζουκλής καθώς και ο κ. Παυλικιάνης Αλέξανδρος . Οι κυρίες Μητσάλα Αικατερίνη, Κερασίδου Μαρία, Ελένη Σοφού, Σωτηρίου Βάνα, Δήμογλου Ρούλα, Βουλγαρίδου Αρετή, Λαγάκη Ρούλα και μια ανώνυμη κυρία, ο κ. Δημήτριος Σταθόπουλος και η κ. Τζεϊν Παππά.
Η Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους για την προσφορά τους στην ομιλία της κατά το άνοιγμα της έκθεσης το οποίο ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και παρέστη και εκπρόσωπος του Διοικητού του Δ΄Σώματος Στρατού. Η Έκθεση λειτουργεί κάθε μέρα από τις 6.00΄έως τις 9.00΄ το απόγευμα και την Κυριακή 11.00΄έως 1.00΄το πρωί και 6.00΄έως 9.00΄ το απόγευμα.
Οι «Γυναίκες χωρίς Σύνορα»
Όπως μας ενημερώνει η κ. Ψωμά: «οι ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ είναι μια διεθνής οργάνωση και ξεκίνησαν τη δράση τους το 2001 από τη Ρόδο όταν κάποιες κυρίες υλοποίησαν την ιδέα για συνένωση των δυνάμεων με αποκλειστικό σκοπό την προσφορά στο συνάνθρωπο όπου χρειάζεται πέρα από σύνορα και διαχωριστικές γραμμές». Με ενθουσιασμό συνεχίζει να μας μιλά για το έργο της οργάνωσης και συγκινημένη αναφέρεται σε ένα απ’ τα έργα προσφοράς της οργάνωσης, ένα κτίριο για παιδιά στην Ακτή του Ελεφαντοστού όπου κυματίζει η ελληνική σημαία κι ένα λάβαρο που αναγράφεται η Ξάνθη ενώ με πάθος και νοσταλγία περιγράφει τις εμπειρίες της από τα συνέδρια στη Ρόδο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Στη Ξάνθη το σωματείο συστάθηκε το 2004 κι από τότε ηγείται η κ. Ψωμά των 120 γυναικών μελών του, προσφέροντας ακούραστα. Στην ερώτησή μας αν η Ξάνθη ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις η Πρόεδρος χαρακτηριστικά αναφέρει: «εγώ πάντως δεν έχω παράπονο. Όποτε χρειάστηκα βοήθεια, μου δόθηκε από τους συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας ιδιαίτερη ευαισθησία όταν πρέπει να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο».
Η ουσιαστική όσο και ευχάριστη συζήτηση με την κ. Κούλα Ψωμά-Ψαρή τελείωσε με την υπόσχεση σύντομα να βρεθούμε για να μιλήσουμε αναλυτικά για τις «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ