Στην περιοχή Μαυρόρεμα του δήμου Σταυρουπόλεως γίνεται νόμιμα η εξόρυξη μαρμάρου από ιδιωτικές εταιρείες που ως αποτέλεσμα όμως έχει, χρόνο με το χρόνο, τη μετατροπή του σε ‘κρανίου τόπο’ προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Πάνω από το χωριό Κομνηνά, σε μια από τις παρανέστιες περιοχές, γνωστή με το όνομα ‘Μαυρόρεμα’ λειτουργούν τέσσερις εταιρείες εξόρυξης μαρμάρου. Μετά από τις απαραίτητες μελέτες που έδειξαν ότι υπάρχει αρκετό μάρμαρο στο βουνό, αδειοδοτήθηκαν ιδιώτες και στήθηκαν τα λατομεία. Η έρευνά μας έδειξε ότι έχουν κατατεθεί περιβαλλοντολογικές μελέτες και έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τα ‘Μεταλλεία Βορείου Ελλάδος’ αλλά και από το τοπικό δασαρχείο.
Όπως μας δηλώνει Δασάρχης Σταυρουπόλεως κ. Χ. Μήλιος : «και τα τέσσερα λατομεία έχουν πάρει άδεια επέμβασης από την υπηρεσία μας αφού κατέθεσαν περιβαλλοντολογικές μελέτες που έχουν εγκριθεί από τα ‘Μεταλλεία Β. Ελλάδος’ ή την Περιφέρεια».
Αρνητικές γνωμοδοτήσεις
Η σύννομη λειτουργία των λατομείων όμως δεν επηρεάζει τους κατοίκους της περιοχής που εκτός από την όχληση που δέχονται κατά τη διάρκεια των ενεργειών της εξόρυξης, εκφράζουν φόβους για την μετατροπή της περιοχής σε ‘κρανίου τόπο’ αν συνεχιστεί η λειτουργία των λατομείων με τον ίδιο τρόπο. Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και απ’ τον Ιανουάριο 2007, Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης: «ενώ για να λειτουργήσει ένα λατομείο, πρέπει να αδειοδοτηθεί από δεκαέξι υπηρεσίες, δεν υπολογίζεται ο δήμος στον οποίο ανήκει η περιοχή. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι περιβαλλοντολογικοί όροι στους οποίους έχουμε αντιρρήσεις. Δε πρέπει να γίνουν άλλα λατομεία στην περιοχή, σείονται ολόκληρα χωριά από τις εκρήξεις των φουρνέλων και καταστρέφεται ολοσχερώς η χλωρίδα και η πανίδα.». Ο κ. Καρασακαλίδης τονίζει ότι δεν βάλλουν κατά της επιχειρηματικότητας, «να βγει το μάρμαρο, εντάξει, αλλά όχι έτσι. Η στείρα επιχειρηματικότητα και η καταστροφή του περιβάλλοντος μας βρίσκει αντίθετους» όπως χαρακτηριστικά λέει και τονίζει ότι: «δεν έχει δοθεί ούτε μια θέση εργασίας στους κατοίκους της περιοχής και οι οικονομικές απολαβές του δήμου είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην συμβάλλουν καθόλου στην τοπική οικονομία».
Αρνητικά όμως έχει γνωμοδοτήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης λόγω επιβάρυνσης της περιοχής και όπως μας αναφέρει ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ε. Μακρίδης: «ενώ γνωμοδοτεί αρνητικά το νομαρχιακό ή το δημοτικό συμβούλιο ενός νομού ή μιας περιοχής, έρχεται η Περιφέρεια και αδειοδοτεί παρακάμπτοντας τις αποφάσεις. Εμείς είπαμε όχι στη δημιουργία κι άλλων λατομείων στο ‘Μαυρόρεμα’ αλλά παρ’ όλα αυτά λειτούργησε άλλο ένα κι έγιναν τέσσερα».
Ενέργειες και προτάσεις του Δήμου Σταυρουπόλεως
Όπως αναφέρει ο κ. Καρασακαλίδης: «ο δήμος έχει δημοπρατήσει τη δημιουργία μιας περιβαλλοντολογικής μελέτης, για τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα των λατομείων στην περιοχή και περιμένουμε να ορισθεί ο ανάδοχος για να μας υποδείξει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.» και συνεχίζει: «πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί τους οι επιχειρηματίες και να ακούσουν και την τοπική κοινωνία που είναι εξαγριωμένη».
Τελειώνοντας δηλώνει ότι: «έχουμε προτάσεις για τη λύση του προβλήματος. Η καθετοποίηση των λατομείων και η υπόγεια εξόρυξη θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για το περιβάλλον ενώ θα συνεχιστεί και η επιχειρηματική δραστηριότητα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ