Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εκλογή δημάρχου όπως οι Γερμανοί ή όχι;

Εκλογή δημάρχου όπως οι Γερμανοί ή όχι;

0
dimarxio xanthi2-web

Αρνητικός ο δήμαρχος Ξάνθης για την αλλαγή στη διαδικασία εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων

 

Θετικός ο Πούλιος: Είναι ένα βήμα μπροστά για την τοπική αυτοδιοίκηση…»

Επιφυλάσσεται ο Τσολακίδης

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

 

Αφορμή για προβληματισμό στους αυτοδιοικητικούς αποτελεί η σεναριολογία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί νέο σχέδιο εκλογής δημάρχου στις επόμενες εκλογές που συνίσταται σε δύο διαδικασίες με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια ένα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και ένα με τους υποψήφιους δημάρχους.

Αρνητικός ο δήμαρχος Ξάνθης

Υπενθυμίζουμε ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται στην Γερμανία και όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης : «Κάτι ανάλογο υπήρχε στη Γερμανία δεν ξέρω εάν υπάρχει και σήμερα, έχει και θετικά και αρνητικά. Ο κόσμος ξεχωρίζει και ψηφίζει δημοτικό ή δημοτικούς συμβούλους και χώρια δήμαρχο, δεν είναι δηλαδή δέσμιος ενός συνδυασμού. Εάν εγώ έχω κάποιο συγγενικό πρόσωπο και είναι υποψήφιος κατ’ ανάγκη ψηφίζω και τον δήμαρχο και το αντίθετο», σημειώνοντας ωστόσο ότι: «το αρνητικό είναι πως συνήθως εκλέγονται δήμαρχοι, αυτό γινόταν στη Γερμανία, που δεν έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και βγαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους χώρους και παρατάξεις και η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί τέτοιες καταστάσεις. Και στη Γερμανία στην αρχή υπήρχαν τέτοια προβλήματα». Πρόσθεσε δε ότι: «για περισσότερα θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που ενδιαφέρονται. Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος για τις επόμενες δημοτικές εκλογές»!

 Πούλιος: «Είναι ένα βήμα μπροστά για την τοπική αυτοδιοίκηση…»

Ως θετικό και δημοκρατικό μέτρο το αξιολογεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης κ Χρίστος Πούλιος. Προαπαιτεί όμως πολιτική ωριμότητα του εκλογικού σώματος καθώς επίσης και των αιρετών, όπως σημειώνει: «Θεωρώ ότι είναι θετικό μέτρο. Ο διαχωρισμός των δύο εκλογικών διαδικασιών εισάγει περισσότερο πλουραλισμό και δημοκρατία στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να σταματήσει κάποτε το φαινόμενο των δημοτικών συμβούλων – προβάτων…¨Έτσι ενισχύεται ο ρόλος τους Είναι ένα βήμα μπροστά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Απ’ την άλλη χρειάζεται προσοχή γιατί γεννά κινδύνους στο δήμαρχο να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του αν δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση απαιτεί πολιτική ωριμότητα του εκλογικού σώματος και των αιρετών», σημείωσε ο κ. Πουλιος, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης 2 θητειών για το δήμαρχο και 3 θητειών για τους δημοτικούς συμβούλους

 Τσολακιδης: «Δεν είναι το μείζον θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει το νέο μέτρο ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακιδης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά έθεσε ως μείζονα θέματα που χρήζουν ρύθμισης το ασυμβίβαστο, το όριο των θητειών του δημάρχου στις 2 θητείες και τη διασφάλισης αυτοτελών πόρων και εσόδων για τους δήμους. Σ’ ότι αφορά το θέμα της εκλογής σημείωσε: Θεωρώ ότι και έτσι πάλι θα υπάρχει ομαδοποίηση. Ο δήμαρχος θα έχει και πάλι την ομάδα του. Είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις και να λειτουργεί ο δήμος αν δεν υπάρχει απαραίτητη πλειοψηφία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …