-120 γρ. αμύγδαλο φιλέ
-300 γρ. φρέσκο βούτυρο
-110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-20 γρ. κονιάκ
-420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-80 γρ. κακάο
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Για το αμύγδαλο φιλέ: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ σε δόσεις και καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Έπειτα, μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τους κουραμπιέδες: Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, για περίπου 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τα αμύγδαλα φιλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα σταδιακά και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μίξερ μας «ζορίζεται», συνεχίζουμε χειροκίνητα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κουραμπιέδες των 30-35 γρ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή, ώστε να γίνουν πιο επίπεδοι.
Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, και τους ψήνουμε για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά.
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε αρκετή ποσότητα ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε τους σοκολατένιους κουραμπιέδες και τους γυρίζουμε, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
Για το σερβίρισμα: Τοποθετούμε τους σοκολατένιους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, δημιουργώντας μια πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά με επιπλέον ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.