Το μυθιστόρημά του «Ο Μοναχικός Πολεμιστής- Δεν ήταν καθόλου μοναχικός τύπος» «σύστησε» στο φιλαναγνωστικό κοινό της Ξάνθης το απόγευμα του Σαββάτου
Τα δύο μέρη του μυθιστορήματος «φώτισε» με την ανάπτυξή του ο κ.Θανάσης Μουσόπουλος
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης της Ανθής Γκέρμαν το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Σταματουλάκη – ιατρού, πρώην δημάρχου Αμπελοκήπων, ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού -με τίτλο «Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, Δεν ήταν καθόλου μοναχικός τύπος».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Θανάσης Μουσόπουλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και στη συνέχεια αποσπάσματα διάβασε η Ρούλα Γκόλιου βιολόγος- συγγραφέας.
Τα δύο μέρη του μυθιστορήματος…
Ο κ. Μουσόπουλος εξήγησε πως αποτελείται από δύο μέρη, που το ένα συμπληρώνει το άλλο. Όπως είπε, το κύριο σώμα του έργου είναι ένα πολυσέλιδο, πολυεπίπεδο και συναρπαστικό αφήγημα αποτελούμενο από είκοσι κεφάλαια, ενώ το δεύτερο μέρος (περίπου 50 σελίδες) περιέχει Σημειώσεις- Σχόλια κατά κάθε κεφάλαιο που «αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό για καθημερινή δράση».
Οι πολιτικές σημάνσεις-προεκτάσεις του έργου
Αναφερόμενος στη θεματική του έργου ο κ. Θ. Μουσόπουλος, τόνισε: «Οι Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια πονεμένη και εν πολλοίς ηρωική ιστορία. Ο συγγραφέας σε όλο το έργο του φωτίζει πολλές πλευρές της εγκατάστασης, προσαρμογής και ανέλιξης των Ελλήνων. Επίσης, σε πολλά σημεία του έργου φωτίζεται το πολιτικό σκέλος της παρουσίας του αμερικανικού παράγοντα στη χώρα μας».
Καταληκτικά, παρουσίασε τον τρόπο που επιλέγει ο κ. Αλ. Σταματουλάκης να προσεγγίσει και έπειτα να αναπτύξει τα θέματά του.
Στάθηκε στα ακόλουθα γνωρίσματα της συγγραφικής του ιδιότητας: «Ο Αλέξανδρος Σταματουλάκης διακρίνεται για την ολοκληρωμένη προσέγγιση και παρουσία των θεμάτων που περιγράφει με την ικανή λογοτεχνική του γραφίδα. Τα ζητήματα φωτίζονται και πολιτικά. Το Σύστημα και ο Τύπος παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο. Ο συγγραφέας εμφανίζεται στο έργο του άμεσα ή έμμεσα. Η δημιουργική του βούληση είναι ισχυρή. Μια ζωντανή – σφαιρική θα έλεγα φωνή του».
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr