Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ένα βιβλίο-ψυχογράφημα για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τη σύνδεσή του με τον τόπο του, τη φύση, τον κόσμο

Ένα βιβλίο-ψυχογράφημα για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τη σύνδεσή του με τον τόπο του, τη φύση, τον κόσμο

0

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λέοντος Α. Ναρ «Να Βρω ξανά του Νήματος την Άκρη…»

Υπό την ζεστή φιλοξενία του Βιβλιοπωλείου Δύο και προλόγισε η ποιήτρια και φιλόλογος Γλυκερία Μπασδέκη

Το Σάββατο στις 26 Νοεμβρίου το Βιβλιοπωλείο Δύο φιλοξένησε στον ζεστό του χώρο την παρουσίαση του βιβλίου του Λέοντος Α. Ναρ «Να Βρω ξανά του Νήματος την Άκρη…». Το Βιβλιοπωλείο Δύο, γνωστό στην Ξάνθη για την ιδιαίτερη αισθητική του και για τις προσεγμένες επιλογές παρουσιάσεων, συνέχισε την παράδοση του φιλοξενώντας έναν εξαιρετικό συγγραφέα, τον Λέοντα Α. Ναρ γνωστός από προγενέστερα έργα του όπως το «Θεσσαλονίκη 1912-2012, Το μέλλον του παρελθόντος, μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας». «Δεν σε ξέχασα ποτέ» και «Ξανά στη Σαλονίκη, η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων στον γενέθλιο τόπο (1945-46)».

Την παρουσίαση προλόγισε η ποιήτρια και φιλόλογος Γλυκερία Μπασδέσκη η οποία κατάφερε με τα πολύ έξυπνα σχόλια της και με ένα διεισδυτικό ψυχογράφημα του Λέοντος Α. Ναρ όσον αφορά στη σύνδεση του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, του οποίου ποιήματα και στίχοι είναι το αντικείμενο έρευνας του βιβλίου, να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων είτε ήταν θαυμαστές του τραγουδοποιού είτε όχι. Ο Λέων Α. Ναρ παίρνοντας τον λόγο, κέρδισε τους ακροατές του καθώς με χιούμορ και ταπεινότητα μετέδωσε την σοβαρότητα του έργου του χωρίς περιττές φιοριτούρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά, όπως είπε ο ίδιος, τους στίχους και την ποίηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου όχι από φιλολογική αλλά από πραγματολογική σκοπιά ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε την σύνδεση του καλλιτέχνη με τον τόπο του, με τη φύση, με τον κόσμο.

Την βραδιά πλαισίωσαν δύο πολύ καλοί μουσικοί, η Μάρα Κουτσαϊμάνη στην φωνή και ο Μπίλυ Αλεξανδρίδης στην κιθάρα, που ερμήνευσαν κομμάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου ώστε το κοινό να έρθει σε απευθείας επαφή με το αντικείμενο του βιβλίου. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό που με προθυμία και ειλικρίνεια απαντήθηκαν από τον συγγραφέα και στο τέλος υπέγραψε ο ίδιος τα βιβλία του.

Συμπερασματικά, το βιβλίο του Ναρ προσφέρει πολλές πληροφορίες, χωρίς περιττολογίες και με γρήγορη αφήγηση, σε όσους θέλουν να εισαχθούν στον κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Στους ήδη μυημένους μπορεί να λειτουργήσει ως μια ευσύνοπτη καταγραφή του σπουδαίου έργου καθώς και του καλλιτεχνικού μεγέθους του Λαρισαίου τραγουδοποιού.

Ένα υπέροχο βιβλίο από έναν υπέροχο συγγραφέα σε έναν υπέροχο χώρο.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…