Επτά χώρες εξετάζουν τις νομικές τους επιλογές μετά την απόφαση
Η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουαλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία αποφάσισαν να μην φορέσουν οι αρχηγοί τους το περιβραχιόνιο «OneLove» στα παιχνίδια του Μουντιάλ 2022. Οι επτά χώρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εξηγώντας ότι πήραν αυτή την απόφαση για να προστατέψουν τους αρχηγούς τους από τις κίτρινες κάρτες που θα αντίκριζαν με την έναρξη του αγώνα εξαιτίας της ενέργειας αυτής.
Ωστόσο οι επτά χώρες, εξετάζουν από κοινού τις νομικές επιλογές τους, όπως ανακοίνωσε η Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (KNVB). Το περιβραχιόνιο υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ένταξη, ωστόσο η FIFA απείλησε με κίτρινη κάρτα όποιον το φορέσει. Ως αποτέλεσμα, Αγγλία, Ουαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία και Δανία ανακοίνωσαν ότι υποχωρούν από τα σχέδιά τους να φορέσουν το περιβραχιόνιο. Αντίθετα, οι ποδοσφαιριστές της Γερμανίας κάλυψαν τα στόματά τους με τα χέρια τους σε μια συμβολική κίνηση, στη διάρκεια της ομαδικής φωτογράφησης πριν από την έναρξη του σημερινού αγώνα με την Ιαπωνία, όπου οι Ασιάτες επικράτησαν 2-1. Πάντως, η KNVB ανακοίνωσε ότι οι επτά χώρες δεν θα προσφύγουν γι’ αυτό το θέμα στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS).
Αναλυτικά η ανακοίνωση των 7 ομάδων:
«Η FIFA ήταν ξεκάθαρη πως θα προχωρήσει σε αθλητικές κυρώσεις σε περίπτωση που οι αρχηγοί των ομάδων μας εμφανιστούν στο γήπεδο με το περιβραχιόνιο ”OneLove”. Ως οι εθνικές ομοσπονδίες αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που θα επιφέρει αθλητικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένου και καρτών, έτσι τους ζητήσαμε να μην τα φορέσουν στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ήμασταν προετοιμασμένοι να πληρώσουμε πρόστιμα τα οποία κανονικά θα εφαρμόζονταν σε παραβιάσεις κανονισμών σχετικών με την φανέλα και είχαμε ισχυρή θέληση να τα φορέσουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που ίσως δεχθούν κίτρινη κάρτα ή ίσως ακόμη αναγκαστούν και να φύγουν από το γήπεδο.
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση της FIFA που πιστεύουμε πως είναι αδικαιολόγητη – γράψαμε στην FIFA τον Σεπτέμβριο και την πληροφορήσαμε για την επιθυμία να το φορέσουμε για να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωσή του στο ποδόσφαιρο και δεν πήραμε απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι – είναι ξεκάθαροι οπαδοί της συμπερίληψής τους στο ποδόσφαιρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και οι διοργανωτές του Μουντιάλ στο εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχουν προειδοποιήσει τους επισκέπτες να μην προβαίνουν σε δημόσιες εκδηλώσεις στοργής. Όμως, έχουν τονίσει επίσης ότι όλοι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το υπόβαθρό τους, είναι ευπρόσδεκτοι στην διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή.