Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μάθε παιδί μου την ιστορία του τόπου σου…

Μάθε παιδί μου την ιστορία του τόπου σου…

0
mathites-empros
Ανοιχτή πρόσκληση για τη συγγραφή της τοπικής ιστορίας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Συνάντηση την Πέμπτη 11 Απριλίου στο «Π» για τη σύσταση της επιστημονικής ομάδας
 
 
Στην πιο κρίσιμη φάση του μπαίνει το καινοτόμο εγχείρημα της εισαγωγής και της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία που επιχειρεί η περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης. κατόπιν πρωτοβουλίας του Διευθυντή κ. Σάββα Μελισσόπουλου που ανακοίνωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του. Συγκεκριμένα για να προχωρήσει το εγχείρημα προαπαιτείται να συσταθεί η επιστημονική ομάδα που θα συγγράψει το σύγγραμμα να καθορισθούν οι αρχές συγγραφής του εκπαιδευτικού υλικού.
Ανοιχτή πρόσκληση για τη συγγραφή της τοπικής ιστορίας
Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Διεύθυνση απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή έχοντας κάποιο θεσμικό ρόλο εκπαιδευτικοί-στελέχη εκπαίδευσης ή σε πολίτες που έχουν συγγραφικό έργο που σχετίζεται με την τοπική ιστορία απ’ όλη την περιφέρεια Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 12.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κτίριο Καπναποθηκών Π στην Ξάνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες κλήθηκαν να συμμετέχουν από την Ξάνθη οι συγγραφείς Θανάσης Μουσόπουλος , Πέτρο Γεωργαντζής, ο ιστοριοδίφης κ. Θωμάς Εξάρχου ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει απευθυνθεί και στο ΔΠΘ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και σε καθηγητές όπως ο κ. Τσιγάρας κ.ά.,
Μεγάλο κενό στην γνώση της τοπικής ιστορίας
Όπως επισημαίνει ο κ. Μελισσόπουλος το εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο ιστορικό έργο που να καταγράφονται τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχή μας και ως εκ τούτου υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα γνώσης τοπικής ιστορίας. Ελάχιστοι γνωρίζουν τους τοπικούς ήρωες χριστιανούς και μουσουλμάνους και τη δράση τους στις ιστορικές περιόδους παλαιοτέρων και νεωτέρων χρόνων ή τους τοπικούς ευεργέτες. Αυτό το κενό θέλει να καλύψει η περιφερειακή Διεύθυνση: «Στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, να διδαχθούν θέματα τοπικής γεωγραφίας, οικονομίας αναπτύσσοντας κρίση απέναντι στα γεγονότα αλλά και ιστορικής σκέψη και συνείδηση», τονίζει ο κ. Μελισσόπουλος.
2 βιβλία τοπικής ιστορίας σε δημοτικά και γυμνάσιο της ΑΜΘ
Να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 2 εγχειρίδια. Το ένα θα είναι το βιβλίο τοπικής ιστορίας με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα όλης της περιφέρειας και το άλλο ένα βίβλο εργασιών στα πρότυπα του βιβλίου Περιβαλλοντικών ασκήσεων όπου ο κάθε δάσκαλος θα μπορεί να επιλέξει σε ποιο γεγονός θα επιμείνει θέτοντας ασκήσεις. Στόχος είναι το μάθημα να διδάσκεται από την Γ’ δημοτικού έως την Γ’ γυμνασίου στην ευέλικτη ζώνη. Να σημειώσουμε επίσης ότι το σύγγραμμα όταν ολοκληρωθεί για να εισαχθεί προς διδασκαλία στα σχολεία απαιτείται άδεια από το παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στην παρούσα φάση αυτό που είναι σημαντικό είναι να συσταθεί η επιστημονική επιτροπή και ν’ αρχίσει αμέσως δουλειά …Γι αυτό και η πρόσκληση για συμμετοχή είναι ανοιχτή και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τηλ. 2531083530 κα. Μενεσελίδου Ιωάννα.
 
 
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των κατα…