Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ανάσταση» της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας

«Ανάσταση» της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας

0
kapnos 001-empros
500 νέοι καπνοκαλλιεργητές φέτος – 20% αύξηση οι τιμές το 2012
 
«Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον των εταιρειών και των εμπόρων για τον μπασμά
 
Ξαναζωντανεύουν τα …καπνοχώραφα στο νομό μας καθώς αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών για την καλλιέργεια του καπνού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ 500 νέοι καπνοπαραγωγοί από την περιοχή της Σταυρούπολης αλλά και από τα χωριά του κάμπου έκαναν δήλωση καλλιέργειας αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καπνοκαλλιεργητών σε 3.300. Υπενθυμίζουμε ότι ο νομός μας το 2005 όταν και εφαρμόστηκε η νέα ΚΑΠ και η ολική αποσύνδεση στο νομό μετρούσε 4.230 καπνοπαραγωγούς και την επόμενη χρονιά 3.300 ενώ μέσα στην πενταετία ο αριθμός τους είχε μειωθεί στους 2.800. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται αύξηση.
20% αύξηση οι τιμές – 500 νέοι καπνοπαραγωγοί φέτος
Για τη στροφή αυτή συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες με κυριότερο τον οικονομικό καθώς η μείωση καπνοπαραγωγής και η άρση της Κοινοτικής Οδηγίας για αποκλεισμό των καπνών Ανατολικού τύπου αύξησε τη ζήτησή τους από τις καπνοβιομηχανίες και τις τιμές τους. Φέτος – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ Ξάνθης σημειώθηκε αύξηση 20% στην τιμή του μπασμά με την πρώτη ποιότητα να πιάνει 7 ευρώ τιμή το κιλό. Επίσης ένας ακόμη λόγος που έχει κάνει τους αγρότες να στραφούν στα καπνά είναι ότι μειώθηκε η δουλειά καθώς από φέτος δεν γίνεται δεματοποίηση και τα καπνά τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια κατά συνέπεια οι αγρότες απαλλάχτηκαν από το βάσανο του πασταλιάσματος και της δεματοποίησης.
«Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον των εμπόρων –
Παράλληλα με τους παραγωγούς «θερμαίνεται» και το ενδιαφέρον των εμπόρων που πυκνώνουν τις επισκέψεις τους στα χωριά μας όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομάδας καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης: «Βελτιώνονται τα πράγματα γύρω από την καπνοκαλλιέργεια. ¨Έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν όπως ο μπασμάς που είναι για το τσιγάρο ότι το «αλάτι και το πιπέρι» στο φαγητό και πρέπει αυτό το πλεονέκτημα να το αξιοποιήσουμε. Η καπνοκαλλιέργεια έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποσύνδεσης όμως τώρα πάλι ο κόσμος άρχισε ν’ ενδιαφέρεται όπως και οι εταιρείες και οι έμποροι. Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες αλλά συντελεί και η ανεργία που κάνει τον κόσμο να στρέφεται στην καπνοκαλλιέργεια».
Η διαδικασία
Να σημειώσουμε ότι όποιος ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει καπνό αρκεί να κάνει μια αίτηση εγγραφής στην Ομάδα Καπνοπαραγωγών και μια δήλωση για τον αριθμό των στρεμμάτων που προτίθεται να καλλιεργήσει. Μέσω της Ομάδας θα κάνει σύμβαση με την εταιρεία που θα διαθέσει το προϊόν του. Η Ομάδα έρχεται σε διακανονισμό με την εταιρεία ενώ έχει και την επίβλεψη κατά την αξιολόγηση της ποιότητας των καπνών από τους εμπόρους. Επισημαίνεται ότι μετά το 2006 δεν ισχύει η δέσμευση για τα δικαιώματα στην καπνοκαλλιέργεια οπότε ελεύθερα κανείς μπορεί να στραφεί προς αυτή.  
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…