Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιπυρική προστασία με …κάμερες

Αντιπυρική προστασία με …κάμερες

0
syskepsi 1-empros
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ανακοίνωσε την εφαρμογή του διασυνοριακού προγράμματος και την εγκατάσταση 5 καμερών στο Τσάλ
 
3 νέα Πυροσβεστικά οχήματα στο περιαστικό και στον Εχίνο. Έχουν μηχανήματα δεν έχουν χειριστές στην Π.Ε. Ξάνθης
 
Το καλοκαίρι προ των πυλών και ο σχεδιασμός των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2013 αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Ξάνθης υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Π.Π. Αποκεντρωμένης κ. Κώστας Κοκολάκης, ο Προϊστάμενος της Περιφέρειας Π.Π. της περιφέρειας ΑΜ – Θ κ. Κώστας Χουβαρντάς ενώ συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων που απαρτίζουν το όργανο.
Η συζήτηση ξεκίνησε με μια συνοπτική αποτίμηση των δράσεων σε επίπεδο συντονισμού και αντιμετώπισης των πυρκαγιών της περσινής αντιπυρικής περιόδου από τον κ. Καραλίδη αλλά και της κατάθεσης μιας σειράς επισημάνσεων και υποδείξεων ως προς τις αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί καθώς επίσης και τις καλές εφαρμοσμένες πρακτικές που δοκιμάστηκαν και είχαν θετικά αποτελέσματα ως προς την πρόληψη των πυρκαγιών.
Προβληματισμός για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο περιαστικό
Συγκεκριμένα ο κ. Καραλίδης έδωσε βαρύτητα στην φύλαξη του παριαστικού δάσους και εξήρε τη συμβολή των Εθελοντικών Ομάδων στην προστασία του ενώ επεσήμανε ότι απέδωσε τα μέγιστα η παντελής απαγόρευση της κυκλοφορίας όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για πυρκαγιά για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, μέτρο που εφαρμόστηκε το 2012 για πρώτη φορά. Επ’ αυτού εξέφρασε την αντίθεσή του περιφερειακός σύμβουλος κ., Ζαγναφέρης τονίζοντας ότι δεν πρέπει να στερούμε από τους πολίτες τη δυνατότητα να επισκεφτούν το δάσος και ότι αυτό πρέπει να αρθεί ενώ μαζί του συμφώνησε και ο κ. Κοκολάκης λέγοντας όμως ότι είναι αναγκαίο το μέτρο ενώ ο διοικητής της Π.Υ. κ. Καλογουλίδης έδωσε την εντύπωση ότι εφαρμόζεται αποσπασματικά και επιλεκτικά. Δευτερολογώντας ο κ. Καραλίδης σημείωσε ότι θα συνεχίσει η εφαρμογή της απαγόρευσης γιατί είναι μια δοκιμασμένη καλή πρακτική προστασίας του δάσους. Να σημειώσουμε ότι για φέτος θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το περιαστικό δάσος καθώς η Π.Ε. Ξάνθης έχει προμηθευτεί και 3 πυροσβεστικά οχήματα με 1 τόνο δεξαμενής το καθένα εκ των οποίων τα 2 θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Καλαμούς και του Εκκλησιαστικού Λυκείου και το άλλο στην περιοχή Εχίνου
Κάμερες στο Τσάλ
Αυτό που κάνει τη διαφορά φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές και ενισχύει την πρόληψη είναι η εφαρμογή του διασυνοριακού προγράμματος στα πλαίσια του οποίου έχουν εγκατασταθεί 5 κάμερες στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ), οι οποίες θα δίνουν πληροφορίες σε online σύνδεση με την Πυροσβεστική για ύποπτες κινήσεις, εντοπίζοντας εστίες πυρκαγιάς. Ο κ. Καραλίδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα τίθεται εντός των ημερών σε εφαρμογή ενώ κάτι αντίστοιχο έχει γίνει από την περιοχή του Σμόλυαν.
Έχουν μηχανήματα δεν έχουν χειριστές…
Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Π.Ε. Ξάνθης να προσλάβει 3 χειριστές για τα 3 γκρέιντερ που έχει καθώς οι θέσεις προκηρύχτηκαν – όπως είπε – όμως δεν βρέθηκαν άτομα που να πληρούν τα τυπικά προσόντα (Απολυτήριο Λυκείου). Το θέμα το έθεσε εκ νέου ο κ. Καραλίδης ζητώντας από τους δήμους να καλύψουν το κενό με δικό τους προσωπικό. Ο κ. Κοκολάκης επικαλούμενος τον νόμο του Καλλικράτη επεσήμαινε ότι μπορεί να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Π.Ε. και των δήμων ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.  
«112»: Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης
Ετοιμότητα, εγρήγορση και επικαιροποίηση του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων επικοινωνίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προς το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ζήτησε ο κ. Καραλίδης τονίζοντας ότι το σκέλος του συντονισμού των δράσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και η άμεση επικοινωνία μεταξύ τους είναι απαραίτητη. Επ’ αυτού ο κ Κοκολάκης τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση από κινητά ή σταθερά και χωρίς κάρτα SIM στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ για τις υπηρεσίες σημείωσε ότι καθημερινά πρέπει να ενημερώνονται για το Χάρτη Επικινδυνότητας που αναρτάται στο διαδίκτυο
«Καρφιά» από την Πυροσβεστική στους δήμους
Γκρίνιες και επικρίσεις εκφράστηκαν από τον Διοικητική της Π.Υ.Ξάνθης κ. Καλογουλίδη εναντίον των δήμων και συγκεκριμένα για το δήμο Αβδήρων και Ξάνθης επειδή όπως είπε παρότι κλήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε όταν επισκέφτηκε την Ξάνθη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος, δεν συμμετείχε κανείς εκπρόσωπός τους.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου των Αβδήρων ο οποίος ανήγαγε το θέμα σε μια γενικότερη παθογένεια που απορρέει από ένα κράτος αθηνοκεντρικό σημειώνοντας ότι : «Περιμένουμε τον Γενικό γραμματέα που είναι στην Αθήνα να δώσει την εξουσιοδότηση στον περιφερειάρχη για να κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη μια περιοχή ενώ έχουμε εδώ τις υπηρεσίες και εμείς τραβάμε το κουπί…». Επ’ αυτού απάντησε ο κ. Κοκολάκης σημειώνοντας ότι οι δήμοι έχουν ευθύνες γιατί δεν ανταποκρίνονται θετικά στις επανειλημμένες προσκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας να διαθέσουν υπαλλήλους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα πλαίσια προγραμμάτων που υλοποιούνται.
Ετοιμότητα στην Πυροσβεστική και στους δήμους
Εκτός απ’ αυτές τις …αποκλίσεις εκ του στόχου της σύσκεψης η Π.Υ. διαβεβαίωσε δια του διοικητή της ότι βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και οργάνωσης ενώ το ίδιο διαβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των δήμων. Να σημειώσουμε ότι όπως ειπώθηκε κάθε χρόνο εκδηλώνονται 5.300 πυρκαγιές στην χώρα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ πέρσι ήταν η τρίτη χειρότερη χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…