Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καμία ελπίδα, προς το παρόν, για το τουριστικό τρένο Δράμας-Ξάνθης

Καμία ελπίδα, προς το παρόν, για το τουριστικό τρένο Δράμας-Ξάνθης

0
treno nestos

Η Hellenic Train χαρακτηρίζει ακατάλληλη τη σιδηροδρομική υποδομή για τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών

 Περιγράφει σχεδιασμό ανάπτυξης τουριστικών διαδρομών, χωρίς καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση

 Δεν είναι καλά τα νέα που έρχονται από τη Hellenic Train, σχετικά με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματικών φορέων Ξάνθης και Δράμας για τη λειτουργία τουριστικού τρένου, που να συνδέει τις δύο περιοχές, περνώντας από τη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή της Ροδόπης και του ποταμού Νέστου.

Η πρόταση που δημοσιοποίησε ο τοπικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου (ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ) για την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών στην περιοχή, τέθηκε ενώπιον των υπουργούν Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού από την «Ελληνική Λύση» μέσω επερώτησης στη Βουλή, στην οποία απάντησε ο εμπορικός διευθυντής επιβατικών μεταφορών της Hellenic Train Θεόδωρος Τόλιας.

Όπως αναφέρει, η σιδηροδρομική υποδομή είναι ακατάλληλη στη διαδρομή Δράμας-Ξάνθης για τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών και δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός επισκευής ή αναβάθμισης.

Πάντως, ο κ. Τόλιας μεταφέρει την πρόθεση να αναπτυχθούν τουριστικές διαδρομές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι αυτή μεταξύ Ξάνθης-Δράμας, αλλά… εν καιρώ.

Αναλυτικά, η απάντηση αναφέρει: «η ενεργοποίηση του τουριστικού τρένου Δράμας-Ξάνθης, μπορεί να εξεταστεί όταν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρείας το επιτρέψουν (προσωπικό και τροχαίο υλικό), σε συνάρτηση πρωτίστως με τις δυνατότητες σιδηροδρομικής υποδομής.

Σήμερα, η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, δεν μας επιτρέπει τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό, την παρούσα φάση, τα τακτικά επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Δράμα-Ξάνθη εκτελούνται με λεωφορείο. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά εκτελούνται: ένα δρομολόγιο από Ξάνθη για Δράμα και δύο δρομολόγια από Δράμα για Ξάνθη (με ενδιάμεσες σταθμεύσεις για την εξυπηρέτηση των χωριών των δύο νομών).

Το τμήμα Σέρρες-Δράμας εξυπηρετείται καθημερινά με ένα ζεύγος σιδηροδρομικών δρομολογίων

Η Hellenic Train στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών της, έχει ως στόχο την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών και την ενεργοποίηση ιστορικών τρένων για την ανάδειξη και προβολή περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μεταξύ των ανωτέρων δράσεων είναι και η δρομολόγηση του τουριστικού τρένου Δράμας-Ξάνθης. Η πρόταση τουριστικού τρένου Δράμα-Λευκοθέα Σερρών, δύναται κι αυτή να εξεταστεί. Οι συγκεκριμένες δράσεις -όταν οι ανωτέρω συνθήκες το επιτρέψουν- πρέπει να πραγματοποιηθούν και με την συνδρομή και αρωγή των τοπικών Φορέων για καλύτερα αποτελέσματα.

Η Hellenic Train προτίθεται να έχει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε βιώσιμη και υλοποιήσιμη πρόταση προκύψει για την ενεργοποίηση τουριστικών τρένων στις περιφέρειες Σερρών-Δράμας-Ξάνθης για την ανάδειξη των περιοχών αυτών ως τουριστικούς προορισμούς».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …