Τους απάλλαξε από τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης
Η Πολιτική Αγωγή ισχυρίστηκε «ανεξήγητη βιασύνη» από τον π. διευθυντή, ενώ η υπεράσπιση αναφέρθηκε σε «χαλαρή αντιμετώπιση» και συνεχή απουσία του π. προέδρου του ΕΒΕ
Μαραθώνια και εξονυχιστική ήταν η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της πλαστογραφίας που «ταλάνισε» το «ευαίσθητο» Επιμελητήριο Ξάνθης το 2010, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης τη Δευτέρα. Η δίκη ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 10.30 μμ, με την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε αθώους τους κατηγορουμένους Δημήτρη Χατζόπουλο και Αγάπη Δημητριάδου για τα αδικήματα της πλαστογραφίας με χρήση και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης με τη διαβάθμιση της φυσικής και ηθικής αυτουργίας, αντίστοιχα.
Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων κατηγορούνταν γιατί υπέγραψε, εκτελώντας χρέη διευθυντή του ΕΒΕ, στο όνομα του προέδρου την απόφαση ΔΣ, που διενεργήθηκε δια περιφοράς, για τη μετάταξη της δεύτερης κατηγορούμενης (σε ΠΕ), μέσω της οποίας (απόφασης) η Αγάπη Δημητριάδου μπορούσε να καταλάβει θέση προϊσταμένης. Λόγω της έναρξης της ποινικής διαδικασίας, οι δύο υπάλληλοι είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, με απόφαση της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου. Η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου ήταν απαλλακτική.
Συνήγορος του Δημήτρη Χατζόπουλου ήταν ο Στέργιος Γιαλάογλου και την Αγάπη Δημητριάδου υπερασπίστηκαν ο Θανάσης Ξυνίδης και ο καθηγητής της Νομικής του ΔΠΘ Χρήστος Δετσαρίδης. Παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε το ΕΒΕ, μέσω του δικηγόρου Κώστα Βαζίκα. Μάρτυρες ήταν ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ, οι υπάλληλοι Σιαμίδου και Τσελεπίδου, ο πρώην κλητήρας του ΕΒΕ κ. Κουτσής, ο παλιός οικονομικός επόπτης κ. Παπαργύρης, ο πρώην γραμματέας κ. Κατσαρίκας, το πρώην μέλος της διοίκησης κ. Σιούτας και η κ. Βαγκλή μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου της πρώην νομαρχίας, που έκανε δεκτή τη μετάταξη της κατηγορουμένης από ΔΕ σε ΠΕ. Ως μάρτυρας κλήθηκε και ο πρώην διευθυντής και συνταξιοδοτηθείς κ. Αραλάγιος, αλλά δεν προσήλθε.
Ο κ. Ανδρικόπουλος αρνήθηκε ότι συναίνεσε στο να υπογράψει αντ’ αυτού ο διευθυντής του φορέα και υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση της μετάταξης. Χαρακτηριστικά μάλιστα, ο κ. Βαζίκας στην αγόρευσή του, έκανε λόγω για «ανεξήγητη βιασύνη» του διευθυντή και «αγώνα ταχύτητας». Από την πλευρά της η υπεράσπιση επικαλέστηκε την απαλλακτική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και ο κ. Γιαλάογλου αναφέρθηκε στην αγόρευσή του στην πάγια τακτική της υπογραφής διαφόρων εγγράφων από το διευθυντή στο όνομα του προέδρου, πράγμα που πιστοποίησαν και οι μάρτυρες υπεράσπισης. Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί η μήνυση του κ. Ανδρικόπουλου έγινε κατ’ αγνώστων, αφού ήδη ο κ. Χατζόπουλος είχε παραδεχθεί ότι ο ίδιος το είχε πράξει και αναφέρθηκε σε μία «χαλαρή» από πλευράς του πρώην προέδρου του ΕΒΕ, αντιμετώπιση των θεμάτων. Επίσης, σημείωσε ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο κατέθεσε ότι δε θα αμφισβητούνταν ούτως ή άλλως η απόφαση μετάταξης και τόνισε ότι σε ένα κύκλο οκτώ ατόμων, όσα και το προσωπικό του ΕΒΕ δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει κάτι χωρίς συνέπειες. Στις συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων του ΕΒΕ αναφέρθηκε και ο κ. Ξυνίδης, που έκανε λόγο για εχθρικό περιβάλλον σε βάρος της κατηγορουμένης, που πιστοποίησαν και οι ανώνυμες καταγγελίες, που επικαλέστηκε. Ακόμη, έθεσε τη ρητορική ερώτηση γιατί κάποιος να διακινδυνεύσει εν αμφιβόλω, με μία παράτυπη διαδικασία, όσα νόμιμα δικαιούται. Τέλος, ο κ. Δετσαρίδης αναφέρθηκε στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, για να καταδείξει ότι η κ. Δημητριάδου δεν είχε όφελος από το να κινήσει μία τέτοιου είδους διαδικασία, ενώ χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» το γεγονός ότι αν και απαλλάχθηκε από το πειθαρχικό, τελεί σε αργία.
Η Εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε την αθώωση των κατηγορουμένων και με το σκεπτικό της συντάχθηκε και η έδρα του δικαστηρίου.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empors.gr