Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δεν στοιχειοθετήθηκε απάτη στην υπόθεση των επιθεμάτων του ΟΓΑ

Δεν στοιχειοθετήθηκε απάτη στην υπόθεση των επιθεμάτων του ΟΓΑ

0
01042013244-empros
Αθώους έκρινε τους 12 κατηγορουμένους το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης
 
Πρόχειρο χαρακτήρισε η Εισαγγελέας το πόρισμα του ΟΓΑ, στο οποίο στηρίχθηκαν οι κατηγορίες
 
Το ενδιαφέρον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης επικεντρώθηκε χθες στη δίκη αναφορικά με την ποινική δίωξη του 2007 για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού και μεμονωμένα και ψευδή βεβαίωση, στη οποία κατηγορούμενοι ήταν 12 άτομα από την Ξάνθη. Επρόκειτο για νοσοκομειακούς και αγροτικούς γιατρούς, μία υπάλληλο του νοσοκομείου, μία νοσηλεύτρια και δύο εκπροσώπους εταιρίας φαρμακευτικών βοηθημάτων, οι οποίοι κατηγορούνταν σε πόρισμα του ΟΓΑ ότι εξέδιδαν ψευδείς γνωματεύσεις για επιθέματα, αφού σύμφωνα με καταθέσεις ασθενών και συγγενών τους δεν εισέπρατταν τα επιθέματα ή εισέπρατταν λιγότερα. Επίμαχες ήταν 29 περιπτώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα και πάλι με το πόρισμα, στους ασθενείς χορηγούνταν άλλα ιατρικά υλικά (όπως γάντια και πάνες) που δεν καλύπτονταν από το ταμείο, ενώ τους είχαν συνταγογραφηθεί επιθέματα.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν, γιατροί, συγγενείς ασθενών καθώς και ο συντάκτης του πορίσματος. Συνήγοροι ήταν ο Στέργιος Γιαλάογλου, ο Θανάσης Ξυνίδης, η Κική Κιούση και δικηγόροι εκτός Ξάνθης.
Η Εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της σχετικά με τις διερευνούμενες υπέρογκες δαπάνες για την περιποίηση των ασθενών, σημείωσε ότι δε διαπιστώθηκε αν γινόταν έλεγχος μετά τη θεραπεία, πότε και από ποιον, αλλά πάντως είναι αναμφισβήτητο ότι πρόκειται για ασθενείς με κατάκοιτους και με μακροχρόνιες ασθένειες. Εξήγησε για το λόγο αυτό ότι δεν είναι μεμπτό ότι δόθηκαν οι βεβαιώσεις χωρίς την εξέταση των ασθενών, καθώς δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή τους και οι γιατροί ήταν σε θέση να γνωρίζουν σε κάθε μία περίπτωση σε τι κατάσταση ήταν ο ασθενής. Επίσης, στηλίτευσε ότι ο έλεγχος στηρίχτηκε μόνο σε ασθενείς και τους συγγενείς τους χωρίς διερμηνέα, αν και όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, κάποιοι δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. Κατέληξε ότι το πόρισμα του ΟΓΑ συντάχθηκε «εκ του προχείρου» και πρότεινε να είναι απαλλακτική η απόφαση του δικαστηρίου. Η έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου συντάχθηκε με την πρόταση και δεν απαιτήθηκαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…