Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο δήμος Ξάνθης μετακομίζει εντός του έτους

Ο δήμος Ξάνθης μετακομίζει εντός του έτους

0
Οι δημοτικές υπηρεσίες θα εγκατασταθούν στο νέο δημαρχείο, το δημοτικό ακίνητο στην κεντρική πλατεία και τον πρώην καπνικό σταθμό
 
Δ. Μπένης: «Γρήγορα προχωρούν οι εργασίες στο πρώην κτίριο της ΤτΕ». Δύο μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση του δημαρχείου θα μετακομίσουν οι υπηρεσίες
 
Το ΦΕΚ που θα αφορά τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του δήμου Ξάνθης, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αναμένει η δημοτική αρχή, προκειμένου να ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη μετακόμιση των υπηρεσιών, διαδικασία που πιέζει όχι μόνο γιατί υπάρχει η πρόβλεψη της μεταφοράς στο νέο δημαρχείο, αλλά και γιατί το υπάρχον νεοκλασικό έχει παρουσιάσει τα «μύρια όσα» προβλήματα φθοράς (βλέπε υγρασίες, σιδεριές στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κ.ά.) και επιπλέον έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την αποκατάσταση των κτιριακών και αισθητικών του προβλημάτων. Σημαντικό είναι επίσης ότι η μετακόμιση πιέζει, επειδή το δημαρχείο είναι το λιγότερο προσβάσιμο δημόσιο κτίριο για άτομα με ΑμΕΑ και αυτό συχνά δημιουργεί δυσκολίες στα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η μετακόμιση των υπηρεσιών θα γίνει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο των Οικονομικών Δημήτρη Μπένη, το πιθανότερο εντός του 2013, ενώ ο δήμος θα υποχρεωθεί να προβεί στη μετακίνηση των υπηρεσιών δύο μήνες αφότου υπογράψει με τον ανάδοχο τη σύμβαση για την ανακαίνιση του σημερινού δημαρχείου.
Νέο δημαρχείο
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Μπένη, μετά το διάστημα του «παγώματος» των εργασιών, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα που απαιτούνται στο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα στεγαστεί το γραφείο του δημάρχου και η αίθουσα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, η οποία είναι ήδη προβληματική μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.
Δημοτικό ακίνητο στην κεντρική πλατεία (πάνω από την Εμπορική Τράπεζα)
Στην αξιοποίηση και του κτιρίου (ερειπίου) στην κεντρική πλατεία, πάνω από την εμπορική τράπεζα, όπου βρίσκεται το υποθηκοφυλακείο προσανατολίζεται επίσης η δημοτική αρχή, αφενός επειδή το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, πράγμα σημαντικό για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και γιατί ο δήμος έχει δεχθεί κριτική για την εγκατάλειψη ενός τόσο κεντρικού οικήματος, που πράγματι χαλάει την εικόνα του πιο κεντρικού σημείου της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Μπένη, το κτίριο θα επενδυθεί με το ίδιο γκρι- ασημί υλικό που έχει και η τράπεζα από κάτω, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία, ενώ θα επιχειρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασης και συγυρίσματος στο εσωτερικό, και συγκεκριμένα στους δύο τελευταίους ορόφους που θα χρησιμοποιηθούν, να γίνουν με τις ίδιες δυνάμεις του δήμου, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών και μόνο όπου αυτό δεν είναι δυνατό να μπει εργολάβος. Ήδη πάντως, αποκαταστάθηκε και λειτουργεί το ασανσέρ που είχε παρουσιάσει προβλήματα και δε λειτουργούσε για κάποιους μήνες την περσινή χρονιά.
Κτίριο πρώην Καπνικού Σταθμού
Το ανακαινισμένο (αλλά παρατημένο) κτίριο του πρώην καπνικού σταθμού (απέναντι από το Αμοιρίδειο) σχεδιάζει να αξιοποιήσει επίσης ο δήμος, με τη μεταφορά υπηρεσιών, που με βάση το οργανόγραμμα δε θα έχουν τόσο συχνή επικοινωνία με τους δημότες . Το κτίριο είχε αρχικά ανακαινιστεί για να στεγάσει τη δημοτική αστυνομία, αλλά αυτό το πλάνο φαίνεται να εγκαταλείπεται. Πέρυσι είχε πέσει θύμα διαρρηκτών, (αφότου έπεσε θύμα εγκατάλειψης βέβαια) οι οποίοι αφαίρεσαν καλοριφέρ από το εσωτερικό, αλλά στη συνέχεια ο δήμος προέβη στην αντικατάστασή τους.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο κ. Μπένης είχε θέσει στο τραπέζι την πρόταση να μετακινηθεί η δημοτική αστυνομία, ώστε να δοθεί ώθηση τουριστικής αξιοποίησης της δημοτικής αγοράς, ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο συνεκτιμάται και η ανάγκη της υπηρεσίας να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης για να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και να εξυπηρετεί ευκολότερα τους πολίτες. Γι’ αυτούς τους λόγους φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε και η συζήτηση για μεταφορά της δημοτικής αστυνομίας από το σημείο όπου στεγάζεται.
Στο κτίριο του πρώην καπνικού σταθμού, αναμένεται να βρεθούν οι υπηρεσίες του ΤΥΔΚ, καθώς και αυτές που έως σήμερα στεγάζονται στην περιοχή της λαϊκής αγοράς.
Να θυμίσουμε ότι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται και στο διοικητήριο, αν και δεν έχει τεθεί θέμα, εξ όσων γνωρίζουμε, για τη μεταφορά τους.
Μετά το ΦΕΚ ξεκινά η συζήτηση του «ποιός πάει πού»
Η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο που θα διαρθρωθούν στα νέα κτίρια οι δημοτικές υπηρεσίες, ωστόσο θεωρείται κρίσιμη η λειτουργικότητα και η εξυπηρέτηση των δημοτών. Η συζήτηση θα εξειδικευτεί όταν θα τεθεί και επισήμως σε λειτουργία το οργανόγραμμα εσωτερικής διοίκησης του δήμου. Ο κ. Μπένης εκτιμά ότι η μετακόμιση θα γίνει μέσα στο 2013, ενώ συμπληρώνει ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση για την ανακαίνιση του σημερινού δημαρχείου, εντός δύο μηνών θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να αποχωρήσουν για να μπει ο εργολάβος.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…