Μεγάλο και σημαντικό έργο
Κανένας λογικός Ξανθιώτης δεν αρνείται πως το έργο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στην Παλιά Πόλη και Σαμακώβ είναι σημαντικότατο. Από την αρχή ακόμη, του σχεδιασμού, το είχαμε επισημάνει αυτό και τονίσαμε την αξία του για την προστασία της περιουσίας χιλιάδων συμπολιτών αλλά και της πόλης γενικότερα.
Το όλο έργο όμως έχει και μια άλλη διάσταση την οποία και πρέπει να την δημοσιοποιήσουμε. Η αντιπυρική αυτή παρέμβαση προστασίας υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση της γνωστής τοπικής επιχείρησης Sunlight Group.
Τέλος καλό λοιπόν για ένα έργο που ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης είχε οραματιστεί πριν 27 χρόνια.
Γ.Δ.
Και γυναίκες στη διακίνηση
Δε μας ξάφνιασε η διαπίστωση. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει κι αυτό. Δηλαδή να δούμε γυναίκες στη διακίνηση λαθρομεταναστών. Αποδείχτηκε λοιπόν πως οι γυναίκες δεν αφήνουν καμία δραστηριότητα των ανδρών που δεν θα υλοποιήσουν κι αυτές.
Μόνο που σαν διακινήτριες το πράγμα αλλάζει για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς οι ποινές είναι αυστηρές και δεύτερο η υπόθεση αυτή κρύβει και κινδύνους απρόβλεπτους. Τέλος πάντων, η αστυνομικοί εντόπισαν το νέο κόλπο και πλέον οι συλλήψεις γυναικών είναι συχνές.
Το γεγονός με βάζει σε σκέψεις γιατί το κίνητρο αυτής της ενέργειας που παίζεις κορώνα-γράμματα τη σύλληψή σου, γίνεται αποκλειστικά για οικονομικό όφελος με ελάχιστα μάλιστα ποσοστά επιτυχίας και μη σύλληψης.
Γ.Δ.
Τα πλακάκια που κουνιούνται
Δε θέλω να πιστέψω πως οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, υπάλληλοι του δήμου, πως δεν κυκλοφορούν πεζή στα πεζοδρόμια της πόλης και μάλιστα του κέντρου.
Εάν η απάντηση είναι θετική (και μάλλον θετική θα είναι) ρωτάνε οι συμπολίτες, ΔΕΝ διαπίστωσαν πως σε πολλά πεζοδρόμια και πεζόδρομους τα πλακάκια «χορεύουν»;
Το διαπίστωσαν λοιπόν, είναι σίγουρο αυτό. Δεν είναι σίγουρο τι έκαναν στη συνέχεια. Κατέγραψαν τα σημεία, ενημέρωσαν την τεχνική υπηρεσία ούτως ώστε αυτή να ξεκινήσει τη διόρθωση αυτής της κακοτεχνίας;
Η ερώτηση έχει τυπικό χαρακτήρα. Διότι τα πλακάκια ακόμη συνηθίζουν να «χορεύουν» κι άλλα να σπάνε.
Γ.Δ.
Τρία χρόνια
Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι, συμπλήρωσαν τρία χρόνια στην εξουσία. Άρα τους απομένει χοντρικά ένας χρόνος ζωής και δημιουργικής παρέμβασης.
Δημιουργικής φυσικά, κι όχι άλλων εμφανίσεων με φωτογραφικά ενσταντανέ που δε λένε και τίποτε κι ούτε προσθέτουν κάτι εάν δεν υπάρχει άξιο λόγου έργο. Διότι για το έργο θα τους κρίνει ο πολίτης, ο δημότης, κι όχι για τις φωτογραφίες των τελευταίων μηνών.
Συμπέρασμα; Μένει μία περίοδος λίγων μηνών σε όλους, να τρέξουν, να δουλέψουν για να κάνουν κάποια έργα, να ολοκληρώσουν ότι έχει μείνει πίσω, ν’ αξιοποιήσουν τον χρόνο όσο καλύτερα μπορέσουν…
Γ.Δ.
Διπλωματικά τερτίπια
Ίσως να ξαφνιάστηκαν οι τακτικοί αναγνώστες μας από δύο αναφορές για το ίδιο θέμα. Η μία σε σχόλιο του Σαββάτου με τίτλο «Αλλαγή στο γραφείο εξωτερικών υποθέσεων», όπου γινόταν αναφορά για την αλλαγή του Τέγου Συμεών και την μη άφιξη ακόμη του νέου αντικαταστάτη αυτού στην πόλη μας.
Η έρευνα όμως της Εφημερίδας μας δεν αρκέστηκε σε όσα ρωτήσαμε στην ίδια υπηρεσία και η οποία ήταν αρκετά αρνητική στην ενημέρωση, παρά την ευγενική συμπεριφορά της υπαλλήλου.
Έτσι, από αξιόπιστη πηγή πληροφορηθήκαμε πως ο μεν Τέγος πήγε ήδη Αμερική, ο δε αντικαταστάτης του ήρθε στην Ξάνθη εδώ και 10-15 ημέρες και ονομάζεται Ι.Πυργάκης.
Τώρα, γιατί προσπάθησαν να την κρατήσουν μυστική την άφιξη του νέου διπλωμάτη, είναι απορίας άξιον.
Ουδέν κρυπτόν…
Γ.Δ.
Μιλούν κάτι σαν ελληνικά
Άκουγα πρόσφατα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σπορ και έφριξα με τα «μαργαριτάρια» που ξεφούρνιζαν οι φερόμενοι ως «δημοσιογράφοι και παρουσιαστές» ραδιοφώνου. Φόνος πραγματικός της γλώσσας μας.
Γλωσσική ένδεια πραγματική των εκφωνητών, ιδιαίτερα των νεότερων. Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε τι άκουσα μέσα σε λίγα λεπτά γιατί αγανάκτησα και το έκλεισα.
Έλεγε λοιπόν: ¨Του Απόλλων- Οκτώμβριος-του επικεφαλή- να επανδρώσουν οι γυναίκες τα συμβούλια (αυτό το είπε γυναίκα αθλητικός παράγων)», και άλλα πολλά που δεν συγκράτησα.
Ερώτηση: Όταν προσλαμβάνουν άτομα στην ΕΡΤ, δεν τα εξετάζουν; Δεν κάνουν μια απλή συνέντευξη μαζί τους, ν’ ακούσουν εάν γνωρίζουν ελληνικά;
Εντάξει, είπαμε τα δικά μας παιδιά, αλλά όχι και αγράμματους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Όχι κι έτσι. Κανείς εκεί δεν ακούει τις κοτσάνες που εκστομίζουν; Ντροπή!
Γ.Δ.
«Ψάρι είναι, ψάρι…»
Η ιστορία είναι αληθινή και το πρόσωπο που μου τη διηγήθηκε αξιόπιστο.
Αφορμή του τηλεφωνήματος το σχόλιο της στήλης για το πως βλέπουν, ακόμη δυστυχώς, κάποιοι Νότιοι την Θράκη. Ιδού το θέμα λοιπόν.
Τη χρονιά 1960-61, σε αγώνα ποδοσφαίρου στη Λάρισα μεταξύ της τοπικής ομάδας και της Ασπίδας Ξάνθης, η Ξανβθιώτικη ομάδα θεώρησε ότι αδικήθηκε από το αποτέλεσμα και ο αδελφός του βουλευτή Μπρωκούμη, πήρε τηλέφωνο στο υπουργείο Αθλητισμού κλπ για να διαμαρτυρηθεί για την αδικία σε βάρος της Ασπίδας.
Πήρε τηλέφωνο λοιπόν, το σήκωσε κάποιος εργαζόμενος εκεί, και ο Μπρωκούμης ενημέρωσε τον υπάλληλο ότι «σας παίρνω από την Ξάνθη».
Η απάντηση του υπαλλήλου ήταν «τι είναι η Ξάνθη;»
Αυτό συνεχίστηκε τρεις φορές, το ερώτημα «τι είναι η Ξάνθη», οπότε ο Μπρωκούμης οργισμένος του είπε του αγράμματου υπαλλήλου που αγνοούσε την Ξάνθη «ψάρι είναι, ψάρι…» και του έκλεισε το τηλέφωνο.
-Άγνωστος τόπος, άγνωστη πόλη, άγνωστο το όνομα της Θράκης και της Ξάνθης στον υπάλληλο της κρατικής υπηρεσίας.
Γ.Δ.
Από μια άποψη ο Ερντογάν μας κάνει χάρη
Το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή χωρίς φίλτρα διπλωματικής ορθότητας· το γεγονός ότι επιστρατεύει ακόμη και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ωμή γλώσσα και φθηνά κόλπα εντυπωσιασμού, τον καθιστά μάλλον λιγότερο επικίνδυνο, επειδή τον καθιστά σε όλους ορατό. Η διεθνής κοινότητα ξέρει. Βλέπει μπροστά της τα κραυγαλέα τεκμήρια ενός επιθετικού και αφερέγγυου παράγοντα, που απειλεί ευθέως έναν γείτονα και σύμμαχο. Αναδεικνύεται η γεωπολιτική υπεραξία που δίνει στην Ελλάδα η αξιοπιστία και η σταθερότητά της, έναντι του εμπρηστικού τυχοδιωκτισμού του γειτονικού καθεστώτος. Τη μισή καμπάνια που χρειάζεται να κάνει η Αθήνα για να «ευαισθητοποιήσει» τους συνομιλητές της την έχει αναλάβει μόνος του ο αντίπαλός της, που δείχνει ότι δεν έχει οσμιστεί τον αέρα της αιφνίδιας ιστορικής αλλαγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις απειλές και τα fake news που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να ικανοποιήσει την επεκτατική της ατζέντα και να παρουσιάσει παράλληλα στην διεθνή κοινότητα ως το θύμα στο Αιγαίο. Έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία αλλά έδειξε σεβασμό στον τουρκικό λαό, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν.
Οι ομιλίες του πρωθυπουργού τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον ΟΗΕ, ίσως να μην ικανοποίησαν τους κατ’ επάγγελμα ανθρωπιστές οπαδούς της Αριστεράς και τους υπερπατριώτες της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, ικανοποίησαν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που δεν άγονται και φέρονται από τα συνθήματα, που δεν γοητεύονται από τις κραυγές και τη εχθρότητα, αλλά που ασπάζονται τον ρεαλισμό και τον ορθό λόγο…
Κ.Λ.
Περί ευθιξίας και περί θράσους!
‘Έχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας η προσβολή ωστόσο όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος που υπήρξε και γραμματέας του προεδρείου και γνωρίζει τον κανονισμό απευθυνόμενος στον πρόεδρο του λέει αυτολεξεί: «Αν κύριε πρόεδρε δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανονισμό να αποχωρήσετε για να εκλέξουμε άλλον πρόεδρο», θεωρείται η όχι προβολή; Αυτό συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και αυτή ήταν η φράση του κ. Νίκου Ανταμπούφη προς τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Μπούτο, ο οποίος του ζήτησε να του πει ως πιο έμπειρος τι θα έπρεπε να κάνει που δεν απαντήθηκε από τους αρμοδίους (δήμαρχο και αντιδήμαρχο) η ερώτηση με θέμα την πυροπροστασία που υπέβαλε τον Ιούλιο. Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Μπούτος διέκοψε για 5 λεπτά τη συνεδρίαση λέγοντας πως ο κ. Ανταμπούφης πρόσβαλε το προεδρείο. Και αντί να ακούσει ένα συγγνώμη από τον κ. Ανταμπούφη γιατί όντως ήταν προσβλητικό αυτό που του είπε χωρίς μάλιστα να έχει κάποια αφορμή, σε ρόλο …δικηγόρου ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου πήρε το λόγο για να του πει ότι δεν τον πρόσβαλε ο κ. Ανταμπούφης και μάλιστα να του ρίξει την ευθύνη για την κακή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και να του υποδείξει ότι οφείλει να είναι πιο ψύχραιμος και ότι δεν θα έπρεπε να διακόψει τη συνεδρίαση. Δηλαδή και τον πρόσβαλαν και του έριξαν την ευθύνη και του έκαναν μάλιστα υποδείξεις πως θα διαχειρίζεται τον θυμό του!
Μάλλον οι Πολίτες για την Ξάνθη δεν έχουν αρκετή ευθιξία και αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της προσβολής (αν και είναι πολύ θερμόαιμοι όταν τους πατήσουν τον …κάλο) αλλά όχι και να φτάνουν στο σημείο να θέλουν να βγουν κι από πάνω…
Εν κατακλείδι ευθιξία μπορεί να μην διαθέτουν θράσος όμως πολύ!
Μ.Ξ.
Η «πορεία» των φοιτητών στο δημοτικό συμβούλιο
Το πρόβλημα της μεταφοράς των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο ο σύλλογος οικότροφων φοιτητών Ξάνθης. «Απαίτησαν» μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπαν το δημοτικό συμβούλιο να τους στηρίξει και να υιοθετήσει τις προτάσεις τους για να διασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά τους και η στέγασή τους. Μέσα σ’ αυτές τις προτάσεις ήταν και να αναλάβει το ΔΠΘ με δικά του λεωφορεία (!) την μεταφορά τους και να πάψει να τα δίνει στους ιδιώτες (γιατί ως γνωστόν ότι ιδιωτικό είναι και απριόρι κατακριτέο). Μάλιστα ο κ. Ανταμπούφης παρενέβη για να τους υπερασπιστεί αναφέροντας έτσι δήθεν …παρεμπιπτόντως ότι ο δήμαρχος Ξάνθης είναι μέτοχος στα αστικά ΚΤΕΛ λες και αυτό είναι καταδικαστέο και παράνομο! Επίσης ζήτησαν να παραχωρηθεί χώρος από τον δήμο για να κάνει εστίες το ΔΠΘ.
Το να ζητούν τη στήριξη του δήμου για να μεσολαβήσει να επιλυθούν κάποια ζητήματα που έχουν με το πανεπιστήμιο ή να διευκολύνει στο μέτρο του επιτρεπτού κάποιες λειτουργίες είναι θεμιτό αλλά το να κάνουν πολιτικές τοποθετήσεις χωρίς να παρουσιάζουν την πλευρά των πρυτανικών αρχών και να απαιτούν μάλιστα να τους στηρίξει το δημοτικό συμβούλιο με Ψήφισμα χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως για τις προσπάθειες που έκαναν οι πρυτανικές αρχές για να επιλυθεί το ζήτημα και να καλυφθούν οι μεταφορές για το επίμαχο τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο το οποίο και τελικά επιλύθηκε όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές, δίνει την εντύπωση ότι οι φοιτητές είδαν το δημοτικό συμβούλιο ως ένα βήμα για να περάσουν τις πολιτικές θέσεις συγκεκριμένου αριστερού χώρου και όχι για να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.
Μ.Ξ.