Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ένα «αχρείαστο» ψήφισμα για την δωρεάν μεταφορά των φοιτητών

Ένα «αχρείαστο» ψήφισμα για την δωρεάν μεταφορά των φοιτητών

0

Δόθηκε λύση μέχρι τον Δεκέμβριο από τις πρυτανικές αρχές πριν καν…καθαρογραφεί από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης!

Ερώτημα Μελισσόπουλου για το μέλλον του ΣΔΑΝΞ – Ζήτησε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Μ’ ένα ομόφωνο Ψήφισμα προς τον σύλλογο φοιτητών Ξάνθης και στα αιτήματά του που παρουσιάστηκαν από φοιτητές σε μια παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης,  εξέφρασε την στήριξή του για διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς και στέγασης των φοιτητών. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι πριν καν …καθαρογραφεί το Ψήφισμα είχε δοθεί λύση στο ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς από τις πρυτανικές αρχές όπως ανακοινώθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές. Παράλληλα τόσο στις ανακοινώσεις όσο και υπό μορφή ερωτήσεων τέθηκαν θέματα σημαντικά όπως το μέλλον του ΣΔΑΝ Ξάνθης μετά την αποχώρηση των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου, το θέμα που προέκυψε με την ΔΕΥΑΞ για τα παράλληλα έργα στο Πετροχώρι και τα εξώδικα που αντάλλαξαν οι Δημαρχόπουλος – Καμαρίδης. Τέλος ένταση προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. κ. Μπούτου και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» και πρώην γραμματέα προεδρείου κ. Νίκου Ανταμπούφη με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.

Σημαντικές Ανακοινώσεις από Δημαρχόπουλο, Μελισσόπουλο, Λύρατζη, Γεωργιάδη

Σημαντικές ανακοινώσεις που προέβησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ειδικότερα ο κ.

Δημαρχόπουλος επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έχει κάνει κάποια εκδήλωση τιμής της μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής όπως άλλοι δήμοι και η αντιπεριφέρεια Ξάνθης και αυτό όπως παρατήρησε είναι ατόπημα. Επίσης ανακοίνωσε πως η παράταξή του δεν θα προτείνει άτομα για την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ που παραιτήθηκαν.

Ο κ. Μελισσόπουλος με τέσσερις ανακοινώσεις έθιξε τα ακόλουθα θέματα: Την αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με live streaming που έχει πάψει να γίνεται χωρίς να δώσει το προεδρείο κάποια εξήγηση. Την μη οριοθέτηση των πέντε θέσεων ΑΜΕΑ που αποφασίστηκαν, την υφιστάμενη κατάσταση στο Παζάρι της Ξάνθης που όπως είπε είναι προβληματική και ζήτησε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα προτείνει βελτιώσεις και τέλος ζήτησε ο δήμος να στηρίξει τον ΑΟΞ στην δύσκολη θέση που έχει βρεθεί και να βάλει πλάτη να βγει η ομάδα μας από το αδιέξοδο.

Ο κ. Λύρατζης αναφέρθηκε σε «σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από υπάλληλο στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και ζήτησε ενημέρωση γι αυτό. Παράλληλα σχολίασε ειρωνικά τίτλο ρεπορτάζ τοπικού Μέσου που χαρακτήριζε «αναπτυξιακό έργο της δημοτικής αρχής» την αντιπυρική ζώνη.!

Τέλος ο κ. Δημοσθένης Γεωργιάδης που εκπροσωπεί την παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» μετά την παραίτηση του Γιάννη Παπαχρόνη αφού έπλεξε το εγκώμιο επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπαχρόνης παραμένει πρόεδρος της ευρύτερης παράταξης, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι ενδοπαραταξιακές διεργασίες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παπαχρόνης αντικαταστάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την κα Παπαδοπούλου Σοφία η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.

Τα προβλήματα των φοιτητών στο δημοτικό συμβούλιο

Τα προβλήματα των οικοτρόφων φοιτητών εξέθεσε μέλος του συλλόγου με πρώτο τα προβλήματα στέγασης τονίζοντας ότι είναι 4.500 φοιτητές και μόνο 400 διαθέσιμα δωμάτια. Ανέφερε  επίσης ότι γίνεται ανακαίνιση στις παλιές εστίες αλλά αναρωτήθηκε   «Πού θα στεγαστούν τα παιδιά που έφυγαν από τα δωμάτια από τις ανακαινίσεις;».

Φοιτήτρια: «Απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει μία θέση, να δοθεί λύση.

Να αξιοποιηθούν οι παλιές εστίες Γρίμπα και το ξενοδοχείο Δημόκριτος».

Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών έθεσε το πρόβλημα με τις μεταφορές: « Έχουμε Τεράστιο πρόβλημα. Δεν θα έχουμε δωρεάν μεταφορές στις σχολές μας. Είναι τεράστια ευθύνη του ΔΠΘ που αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία, τα αστικά ΚΤΕΛ τη μεταφορά

Ζητάμε δωρεάν μεταφορές». Στην συνέχεια ειπώθηκε από τον ίδιο φοιτητή ότι: «Καταφέραμε να έχουμε δωρεάν μεταφορές μέχρι τον Δεκέμβρη. Λέμε ότι αυτό το θέμα να μην τεθεί ξανά σε συζήτηση. Σας καλούμε να δεσμευτείτε ότι μας στηρίζετε στην διασφάλιση δωρεάν στέγασης και  δωρεάν σίτισης και δωρεάν μεταφοράς». Οι δημοτικοί σύμβουλοι… μπερδεύτηκαν ως προς τι ακριβώς ζητάνε ή μάλλον … «απαιτούν» από τον δήμο οι φοιτητές  και τους ζητούν μάλιστα να δεσμευτούν εγγράφως και προέβησαν σε  διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Μελισσόπουλος: «Τι αναμένουν από το δημοτικό συμβούλιο; Παρέμβαση;

Τι ακριβώς αναμένετε;»

Χατζηθεοδώρου: « Οι φοιτητές πρέπει να φύγουν ικανοποιημένοι να τους δώσουμε τη στήριξή μας. Να στηρίξουμε τα αιτήματα των φοιτητών.

Βογιατζής: Να πάρουμε απόφαση. Η κυβέρνηση κάνει μόνο πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν δίνει κονδύλια  για την δωρεάν στέγαση και μεταφορά των φοιτητών. Ο δήμος να παραχωρήσει χώρο για ανέγερση εστιών».

Φανουράκης: «Δεσμεύτηκε ο δήμαρχος μαζί με τον περιφερειάρχη να έχει επικοινωνία με πρυτανεία για να μπορέσει να βρει λύση στο πρόβλημα. Είναι σημαντικό για μας ούτε ένας φοιτητής να μην μείνει εκτός εστίας»

Ζερενίδης: «Δεν μας είπατε τους λόγους  που η πρυτανεία έχει αναστείλει την παροχή της δωρεάν μεταφοράς».

Σ’ αυτό οι φοιτητές απάντησαν ότι θεωρούν υπαίτια την πρυτανεία που κάθε χρόνο ακολουθεί την ίδια συνταγή και αναθέτει την μεταφορά σε ιδιωτικές εταιρείες: «Οι μεταφορές δίνονται σε εργολάβους». Όταν ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν να γίνει απάντησαν γενικόλογα ότι  το ΔΠΘ θα μπορούσε να μισθώσει ή να αγοράσει λεωφορεία για την μεταφορά τους.!

Ο κ. Ζερενίδης συμφώνησε με ένα Ψήφισμα αλλά να είναι: «διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουμε  και την άποψη της άλλης πλευράς. Εγώ υποστηρίζω φοιτητές όχι συνδικαλιστές!», κατέληξε. Ο κ. Δημαρχόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει τους φοιτητές λέγοντας ότι δεν ξέρουν τις διαδικασίες: « Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά αλλά και να δείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Και τα δύο έγγραφα αυτά οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Το κείμενο χρειάζεται διορθώσεις».

Ανταμπούφης: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε ότι κι όλες τις περιπτώσεις των ψηφισμάτων. Να έρθει ένα κείμενο από το προεδρείο για να διατυπωθεί οριστικά και να εκφράσει τη συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών και αλληλεγγύη στα θέματα στέγασης και μεταφοράς που τέθηκαν και προτάσεις πως θα μπορέσουμε να παρέμβουμε

Περισσότερα θα μπορούσε να μας πει ο δήμαρχος που είναι μέτοχος στο ΚΤΕΛ».

Φανουράκης: Να οριστεί επιτροπή να ρετουσάρει το κείμενο, να υπάρχει εμπεριστατωμένη άποψη να το δημιουργήσουν και να καταλήξουμε στο κείμενο και να είναι αποδεκτό». Έτι και έγινε και το Ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τι θα κάνει τώρα ο ΣΔΑΝ Ξάνθης;

Ερώτημα για τα οικονομικά του ΣΔΑΝ αλλά και το μέλλον του μετά την αποχώρηση των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου υπέβαλλε ο κ. Μελισσόπουλος τονίζοντας: «Ο τρόπος διαχείρισης του ΣΔΑΝ έκανε τους δύο δήμους να αποχωρήσουν. Τι θα γίνει τώρα; Θα μετακυλισθεί στο δήμο Ξάνθης το κόστος; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους και ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκκαθάρισης;», είπε και ζήτησε ειδική συνεδρίαση για τον ΣΔΑΝΞ.

Ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε με την ΔΕΥΑΞ ρωτώντας μεταξύ άλλων: «Από που προκύπτει ότι η χρέωση σε κάτοικο του Πετροχωρίου έγινε από ΔΕΥΑ επί θητείας Σδρέβανου;». Η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Καμαρίδη ήταν ότι : «Ήδη ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ έστειλε επιστολή ζητώντας συγγνώμη για το λάθος που έκανε να στείλει τις δύο αποφάσεις και όχι την τρίτη. Ο κ. Δηαμρχόπουλος φαίνεται πως δεν επικοινωνεί με τους συνεργάτες του. Να πάρει τηλέφωνο στον Σδρέβανο και να συνεννοηθούν»

Ένταση μεταξύ Μπούτου – Ανταμπούφη και ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Ανταμπούφης ζητώντας από τον πρόεδρο κ. Μπούτο να ενημερωθεί πότε θ απαντηθεί η ερώτησή του με θέμα την πυροπροστασία που κατέθεσε τον Ιούλιο. «Σ’ αυτή ή στην επόμενη αντιπυρική περίοδο» είπε περιπαικτικά. Κατηγόρησε δεν τον κ. Μπούτο ότι δεν εφάρμοσε τον κανονισμό και  …κράτησε τη διαδικασία. Τότε ο κ. Μπούτος τον ρώτησε επικαλούμενος την εμπειρία του ως γραμματέας στο προεδρείο για το τι θα μπορούσε να κάνει τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν απαντήσει για να λάβει την απάντηση από τον κ. Ανταμπούφη: «Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσατε τον κανονισμό  σας παρακαλώ να αποχωρήσετε για να εκλέξει το σώμα άλλον πρόεδρο».

Μπούτος: «Εγώ σας παρακαλώ να αποχωρήσετε γιατί προσβάλλατε βάναυσα το προεδρείο χωρίς να υπάρχει λόγος να το κάνετε! Ντροπή σας!». Ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά και όταν επανήλθαν οι σύμβουλοι πήρε το λόγο ο κ. Χατζηθεοδώρου που δεν δίστασε να εγκαλέσει τον κ. Μπούτο δικαιολογώντας εμμέσως πλην σαφώς την στάση του μέλους της παράταξης του κ. Ανταμπούφη: «Οφείλεται να είστε πιο ψύχραιμος

Δεν σας πρόσβαλε ο Ανταμπούφης. Είστε υπεύθυνος για την άσχημη εικόνα του δημοτικού συμβουλίου. Θα είναι καλό να μην φτάνετε σε αυτό το σημείο».!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Φωτογραφίες από το Δημοτικό Ραδιόφωνο (radio899.gr)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…